Vývařovna ZRTAS v Plzni.

Vývařovna ZRTAS v Plzni. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Za epidemii salmonelózy na Plzeňsku dostala vývařovna pokutu čtvrt milionu

  • 3
Vývařovna ZRTAS, jejíž špagety á la carbonara způsobily loni v létě na Plzeňsku epidemii salmonelózy, má zaplatit pokutu ve výši 250 tisíc korun. Rozhodla o tom Krajská hygienická stanice v Plzni. Firma se ale ještě může odvolat.

Rozhodnutí krajských hygieniků o pokutě zatím nenabylo právní moci. Právnímu zástupci firmy ZRTAS už ale bylo doručeno.

„Při vyměřování výše sankce jsme objektivně posoudili všechny náležitosti, které v hodnocení musejí být. Samozřejmě kromě pokuty bylo hned po vypuknutí epidemie nařízeno uzavření provozovny a sanitace. Což znamenalo pro firmu další náklady,“ uvedla Jana Hejdová z Krajské hygienické stanice.

Detaily, které vedly ke konkrétní částce, hygienici sdělí až poté, co rozhodnutí o pokutě nabude právní moci. Hejdová pouze podotkla, že při vyměřování výše pokuty vycházeli také z ekonomických podkladů firmy, aby sankce byla dostatečná a zároveň nebyla likvidační.

Vývařovna nyní může do patnácti dnů podat odvolání na ministerstvo zdravotnictví, které pokutu může navýšit nebo i snížit.

Pracovník na telefonním čísle firmy ZRTAS se k udělení pokuty nechtěl vyjadřovat. Komentář společnosti dál zjišťujeme.

Epidemie zasáhla přes sto lidí, někteří museli do nemocnice

Epidemie salmonelózy, jakou Plzeňský kraj nezažil posledních patnáct let, vypukla na konci července a postihla více než 130 lidí, zhruba sedmdesát jich skončilo v nemocnicích v Plzni a v Klatovech.

Prošetření všech okolností epidemie, provedení rozborů a vyměření pokuty trvalo hygienikům půl roku.

Provedené rozbory prokázaly, že bakterie salmonely, kvůli které lidé onemocněli, byla na skořápkách vajec, jež vývařovna použila při přípravě pokrmu.

Jak přesně se bakterie na skořápky vajec dostala, se ale veterinární správě nepodařilo zjistit.

Státní veterinární správa podle mluvčího Petra Pejchala provedla šetření v chovu nosnic v Ústeckém kraji, odkud vejce pocházela, jenže typ salmonely zjištěný u drůbeže se neshodoval salmonelou, která byla nalezena v neumytých jídelních miskách po přípravě špaget a na skořápkách vajec použitých k přípravě pokrmu.

,