Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

„Onanie“ udělá z piva poloviční větrák, říká odborník na čepování

  9:28aktualizováno  9:28
Sládek pivo vaří, výčepní ho dělá. Toto heslo jistě platí podle plzeňského odborníka na čepování Petra Berky. Jak se pozná špatně načepované pivo, proč by se měli hospodští vyhnout takzvané pivní onanii a co znamenají výrazy čochtan či mlíko, řekl v rozhovoru pro týdeník 5plus2.

Odborník na čepování Petr Berka je zároveň učitelem na plzeňské hotelové škole. | foto: Ladislav Vaindl, 5plus2.cz

Začněme od začátku. Jaké druhy čepování piva existují?
Rozlišujeme pět základních typů. Těmi jsou šnyt, nadvakrát, hladinka, mlíko a čochtan. Každý zákazník má nějaký svůj oblíbený styl a každý výčepní by měl být schopen načepovat pivo podle jeho přání.

Opravdu jsou i hosté, kteří si řeknou o mlíko, což je jenom pěna, anebo o čochtana, který je zase naopak úplně bez pěny?
Jistě. Každý ze stylů má svou výhodu. Například u mlíka není tolik cítit oxid uhličitý, takže je jemnější, sladší a pitelnější. Musí se ale vypít najednou, protože jinak by se pěna začala měnit v pivo, a to by ztratilo ten smysl. Čochtan, který je oproti tomu úplně bez pěny, se zase vyznačuje vyšším obsahem oxidu uhličitého. Pivo je proto říznější a agresivnější. I v tomto případě je třeba pít rychle, protože pěna působí jako víčko, takže takové pivo brzy zvětrá.

Jak by mělo vypadat správně načepované pivo?
Základem je mokrá a vychlazená sklenice. A samozřejmě čisté trubky. Čepovat se má po skle pod úhlem pětačtyřiceti stupňů. Pěna má být kompaktní, sametová. Takové pivo pak vydrží delší dobu.

Dá se už na první pohled poznat, že výčepní neodvedl dobrou práci?
Jistě. Vidíte to hned, jak sklenici postaví na stůl. Pěna je květáková, bublinky se projevují, jako by to byl sekt. To je špatně. Chyba je třeba, když čepují na sucho. Znehodnotí chuť i vzhled piva. Záleží také na teplotě.

A ta by za ideálních podmínek měla být jaká?
Pokud se bavíme o pivech plzeňského typu, je to sedm stupňů celsia, plus mínus jeden stupeň. Pokud je pivo podchlazené, veškeré látky, které tvoří chuť, jsou utlumeny a zákazník nemá takový požitek. Naopak, pokud má pivo vyšší teplotu, chutě jsou až moc výrazné.

Co všechno ještě mohou výčepní pokazit?
Chyba je, když nesanitují výčep. Je třeba trubky pravidelně čistit. Hygiena je důležitá. Ovšem chyba může být i v použitých saponátech, v nichž se sklo myje. Někteří výčepní stále používají méně kvalitní prostředky, které jsou navoněny, a pokud sklo špatně vymyjí, host tu vůni cítí. Existují prostředky, které jsou přímo určeny k mytí pivního skla a ty by měla obsluha používat.

Známé je heslo: Sládek pivo vaří, výčepní ho dělá. Opravdu to takhle ve skutečnosti je?
Každopádně. V pivovaru mohou navařit výborné pivo podle klasické receptury, ale když se špatně načepuje, zákazníkovi chutnat nebude. Je to velká škoda, kdy sládci odvedou dobrou práci, ale obsluha pivo zkazí.

Jaké bývají reakce zákazníků, když jsou s nápojem nespokojeni?
Pokud je host obeznámen s pivní tématikou, ví, že pivo, které dostal, je špatně načepované a příště si ho dá v jiné hospodě. Ale když se třeba cizinec napije špatně připraveného plzeňského, může si říct, tenhle typ piva mi nechutná, a už se k němu nevrátí.

V souvislosti se špatným čepováním se používá i poněkud zavádějící výraz pivní onanie. Co to znamená?
Tak to je případ, kdy se výčepní snaží vytvořit pěnu tím, že pivo čepuje z velké výšky. Pohybuje půllitrem střídavě dolů a nahoru, což nevypadá na pohled zrovna hezky. Ale navíc tím kazí pivo. Když je host dostane na stůl, už je z toho poloviční větrák.

Není to ale tak dávno, co se z čepování piva nedělala žádná věda...
To už je naštěstí pryč. Situace se začíná hodně zlepšovat. Pomáhají k tomu i soutěže, které některé pivovary pořádají. Takovou je třeba Master Bartender. Její účastníci získají teoretickou a praktickou průpravu a kdo něčím takovým prošel, už nemůže situaci podcenit a dělat chyby. Už se konečně i u nás rozšířilo, že pivo se může degustovat jako víno. Každý styl má specifický vzhled, vůni i chuť.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Třiadvacetiletá velbloudice Goldie měla na krku několik nádorů.
Plzeňská zoo utratila velbloudici Goldie, měla několik nádorů na krku

Zoologická a botanická zahrada města Plzně přišla o samici velblouda dvouhrbého Goldie. Kvůli nevyléčitelné nemoci musela zoo třiadvacetiletou velbloudici...  celý článek

Kácení a prořezávání stromů v Podzámecké zahradě v Kroměříži.
Muž na Trutnovsku zemřel při kácení smrku, další si na Plzeňsku uřízl ruku

Pád z výšky při kácení stromu v sobotu nepřežil muž ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku. Vážným zraněním skončila práce se dřevem také na Plzeňsku, kde...  celý článek

Průvodkyně lékárny U Bílého jednorožce Martina Salvová
Klatovská lékárna po staletí ukrývala vzácné malby, zdobí stěny i skříň

V klatovské lékárně U Bílého jednorožce se našly vzácné barokní malby. Restaurátoři je objevili pod poslední nátěrovou vrstvou nábytku a také na stěnách...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.