Vítěz soutěže v pojídání steaků spořádal za pět minut skoro kilo masa

  • 2
Jedlíci steaků soutěžili v sobotu odpoledne v Soběsukách na Plzeňsku v tom, kdo sní za pět minut nejvíc steaků. Každý kousek masa vážil přesně 200 gramů. Šéfkuchař Jaroslav Černý je připravoval na speciálním grilu, který ohřívalo dřevěné uhlí.

Soutěžících zasedlo za stoly deset, pro každého měl šéfkuchař připraveno pět kousků krásně vonícího masa. Profesionální jedlík, který objíždí soutěže v jezení čehokoli po celé republice, hospodský, lidé vybavující kuchyně technikou ale i jen milovnící steaků nebo dobrého jídla – to byly motivy závodníků, kteří zasedli za stoly.

Na talíř každý dostal tři steaky a organizátoři největším jedlíkům průběžně doplňovali další dvousetgramové kousky. Po odstartování si devět z deseti jedlíků první tři kousky masa krájelo na kousky klasicky příborem. Jen Jaroslav Němec z Bystré u Poličky dal přednost svým rukám. "Příborem skoro nejím," vysvětloval muž, který vítězí v soutěžích v pojídání švestkových knedlíků, bramboráků, párků i čehokoli jiného. Steaky na čas ale do sebe cpal poprvé.

V Soběsukách žrouti steaků soutěžili už pošesté. Dva roky starý rekord Davida Kreuzera, přesně 1090 gramů steaků, zůstal neohrožen. Jaroslav Němec spořádal za pět minut přesně 888 gramů hovězího masa z plemene Aberdeen Angus, které majitelé restaurace pěstují na své farmě. Druhý Josef Průcha držel s celkovým vítězem krok až do posledního okamžiku, v časovém limitu spořádal 884 gramů masa.

Jen pro představu, jak těsná prohra to byla. Když si v restauraci objednáte kávu a obsluha vám s ní automaticky přinese i sáčky s cukrem, v jednom sáčku je přesně pět gramů cukru. Třetí skončil Josef Větrovský, který obhajoval loňské vítězství.