Výroba ležáku Pilsner Urquell je unikátní i proto, že ji doprovází složité několikanásobné mísení sladu a vody. Přitom se část této směsi odděleně zahřívá a míchá právě za pomoci měděných řetězů. Pak se vrací do základu pro vaření piva.
Teplota otevřeného ohně pod kotlem je přitom kolem 600°C a dno je proto nutné trvale stírat právě tímto měděným řetězem, aby výsledkem byla známá chuť a barva ležáku Pilsner Urquell.
Řetězy i nádoby, v nichž se slad a voda míchají, se kontrolují každé dva týdny. Každý řetěz se při kontrole zároveň o kousek pootočí.
Řetěz se 62 články ze speciální vyžíhané mědi měří 5,2 metru a váží 35 kilogramů. Jednotlivé články řetězu se přitom v pivovaru zhotovují a spojují ručně. Řetěz se pak v peci plzeňské Škodovky "popustí" při přesně stanovené době a teplotě, aby získal správnou "měkkost".