Miroslava Novotná čepuje v černickém pivovaru Purkmistr speciální vánoční pivo.

Miroslava Novotná čepuje v černickém pivovaru Purkmistr speciální vánoční pivo. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Pivovary připravily vánoční speciály s chutí medu, vanilky i čokolády

  • 2
Západočeské minipivovary se předhánějí v nabídce vánočních speciálů. Nabízejí piva medová, s příchutí vanilky, čokolády či višní, ale i piva výrazně silnější. Rekordmanem je 23stupňový Dobřanský anděl.

"Máme několik vánočních speciálů. Jednak tři ochucené - polotmavou višňovou 16°, světlou vanilkovou 17° a tmavou čokoládovou 14°. Exkluzivitou našeho pivovaru je nejsilnější světlé pivo v republice - Dobřanský anděl. Toho vaříme jen v době adventní a u příležitosti tradiční letní pouti," přibližuje sládek dobřanského pivovaru Modrá hvězda Petr Petružálek. Anděl je třiadvacetistupňový.

Silnější pivo si na Vánoce přichystal také minipivovar Purkmistr. Od pondělí 17. prosince nabídne vánoční sedmnáctku s obsahem alkoholu sedm procent. "Půjde o nejsilnější z 50 druhů piv, které jsme za 5,5 roku existence vyrobili," řekl ČTK Petr Míč z pivovaru.

Sedmnáctku na čepu doplní medový dvanáctistupňový ležák, který má lehce nasládlou příchuť. "Je velmi lahodný a navozuje vánoční atmosféru. Už v tomto období zahřeje," konstatuje Míč.

Medová piva si připravily také další minipivovary. "Na Vánoce jsme si přichystali tři speciály - nakuřovanou dvanáctku, medovou třináctku a višňovou šestnáctku. Myslím, že medové bude mít největší úspěch," říká sládek rokycanského pivovaru U Stočesů Jaroslav Řepiš s tím, že medové speciály připravují pravidelně i v průběhu roku. "Letos jej ale výjimečně máme až na Vánoce," dodal.

Medový speciál mohou ochutnat i ti, kteří zavítají do plzeňského minipivovaru U rytíře Lochoty. "Připravili jsme 20 hektolitrů jedenáctistupňového medového ležáku. Zájem o změnu piva mezi lidmi je, ptají se a vítají ji. Ostatně stejně jako v průběhu celého roku," přibližuje majitel podniku Vladimír Bečka.

Pozadu nezůstává ani Pivovar Radouš ve Šťáhlavech. Okusit zde můžete Radousche Bock, pivo typu bock v polotmavé verzi s nádechem do rubínu. "K tomu jsme přichystali Pivo páté dimenze, které bude naraženo 21. prosince ve 12:21 hodin. Chtěli jsme tím napadnout datum, o kterém se hodně mluví (konec světa podle mayského kalendáře, pozn. red.)," konstatuje sládek Václav Ilgner. Pivo prý bude mít "vyšší vibrace" a k jeho výrobě bylo použito pět sladů, pět chmelů a celých pět týdnů zrálo.

Pivovar Groll každoročně před Vánoci chystá speciál nesoucí jméno svého sládka, Miroslava Kapra. Vánoční speciál s obsahem alkoholu 6 % se připravuje ze čtyř druhů sladu a těší se velké oblibě. "Je to silné zimní pivo jako stvořené pro zahřátí v chladném období mlhavých dnů," popisují jej na stránkách pivovaru.

U Pašáka v Plzni mohou lidé ochutnat světlou třináctku s příchutí vanilky a skořice, na Belvederu po Vánocích narazí světlou šestnáctku. Ještě o půl stupně silnější pivo již zraje v minipivovaru Stará škola, hotové bude ale nejdřív na Silvestra.