David Král (uprostřed) se stal vítězem soutěže Bohemia Sekt Trophée - Sommelier...

David Král (uprostřed) se stal vítězem soutěže Bohemia Sekt Trophée - Sommelier ČR 2015. Na druhém místě skončil Pavol Velič, třetí příčku obsadil Lukáš Benda. (22. října 2015) | foto: Bohemia Sekt

Měl nakročeno k fotbalové kariéře, teď je z Davida Krále sommeliér roku

  • 1
Nejlepším sommeliérem Česka pro rok 2015 se stal Plzeňan David Král, který pracuje ve staroplzeneckém Bohemia Sektu. Původně ale měl nakročeno ke slibné fotbalové kariéře. Prošel mládežnickými reprezentacemi a dostal se i do prvoligového kádru Viktorie Plzeň.

Tři nejlepší z 18 finalistů v soutěži Bohemia Sekt Trophée - Sommelier ČR 2015 postoupili do slavnostního večera na Nové scéně Národního divadla, kde museli předvést největší teoretické znalosti a nejlepší praktické dovednosti ve své profesi.

A právě tady přišla hvězdná chvíle Davida Krále, který tam nebyl žádným nováčkem. Loni totiž obsadil ve stejné soutěži, která se letos konala už poosmnácté, třetí místo.

„Před finálovým večerem jsem doufal, že by to mohlo být o stupínek výš, ale na vítězství jsem myslel jen ve skrytu duše, takže tomu stále nemohu uvěřit,“ neskrýval David Král nadšení po vítězství v nejprestižnější české sommeliérské soutěži.

Její součástí byla také improvizovaná scénka s herci Sašou Rašilovem a Barborou Seidlovou, kterým finalisté podávali vína z Itálie, Rakouska a Nového Zélandu.

„Samotného vystupování před publikem jsem se tolik nebál. V loňském roce jsem zaplatil za nervozitu, jelikož jsem poprvé stál na prknech Národního divadla. Proto jsem si to chtěl letos hlavně užít,“ vyznal se devětadvacetiletý sommeliér z Bohemia Sektu, který vystudoval Hotelovou školu v Plzni na Borech.

A jak se ke své profesi dostal? Bývalá profesorka ho upozornila na inzerát Bohemia Sektu, kde začínal jako obchodní zástupce. „Po třech letech jsem dostal prostor se starat o gastronomii, to znamená jednat s hotely a restauracemi. To už jsem k vínu daleko více přirostl,“ vypráví David Král.

A letos svoje zkušenosti dokonale zhodnotil. V samotné soutěži byl pro něho největším oříškem vědomostní test v základní části. Objevují se v něm mnohdy i záludné otázky, třeba ohledně produkce vín v exotických destinacích, jako je Thajsko, Čína nebo Turecko.

„Musím znát vinařský zeměpis, servis a podávání vína a řízené degustace. Nejen u nás v republice, ale po celém světe. V neposlední řadě bych měl mít znalosti také o ušlechtilých destilátech, kávě, čaji a třeba i o doutnících. Je toho opravdu docela dost,“ popisuje Král, který si ze sportu podle svých slov přenesl do současného povolání především soutěživost a chuť vyhrávat.

Fotbalu ale zůstal věrný, po několika divizních štacích v klubech našeho regionu se vrátil do mateřské Zruče, kde hraje krajský přebor. A spolu s ním i jeho bratři Ondřej a Adam.