Vývařovna ZRTAS, z níž pocházelo jídlo, které v pátek a během víkendu spustilo na Plzeňsku epidemii salmonely, je zavřená. Podle výpovědí nemocných byly zdrojem nákazy zřejmě „špagety á-la carbonara“ s parmezánem, anglickou slaninou a vejcem. Vývařovna jich v pátek vydala 140 porcí.
V pondělí ráno provozovnu zkontrolovali pracovníci krajské hygienické stanice a nařídili sanitaci. Odebrali také veškeré suroviny i hotový pokrm, který byl zřejmě zdrojem nákazy. Podařilo se jej zajistit u jednoho z odběratelů.
Zástupce šéfa společnosti ZRTAS Pavel Dobiáš v pondělí dopoledne potvrdil, že se všichni zaměstnanci podrobili vyšetření, výtěrům a hygienici provedli se stěry z prostředí.
„Byly nabrané vzorky a čekáme, co bude. Počítáme, že se výsledky dozvíme tak do 24 hodin,“ řekl Pavel Dobiáš. Ten uvedl, že zdravotní problémy se objevily také u dvou zaměstnanců firmy, kteří špagety snědli. „Jednalo se o stejný zdroj,“ konstatoval.
Dobiáš odmítl, že by epidemie z jídla byla důsledkem počínání jeho firmy. „Nemáme pocit, že bychom nějak pochybili,“ prohlásil.
Uvedl také, že má podezření, jakým způsobem se nebezpečné bakterie do jídla dostaly, ale zatím o tom nechtěl mluvit. „Neradi bychom ale dělali ukvapené závěry a neradi bychom třeba poškodili jinou firmu,“ konstatoval Dobiáš.
Pak nicméně podotkl, že podle něho nákaza mohla pocházet z použitých vajec a slaniny.
Osm pacientů je hospitalizováno také v Klatovech
Kvůli bolestem břicha a těžkým průjmům bylo během víkendu přijato jen v plzeňské fakultní nemocnici třiapadesát lidí. Jednalo se o pacienty ve středním a mladším věku. Žádný z nich nebyl v ohrožení života, průběh nemoci byl středně těžký nebo těžký.
„Posledního pacienta se salmonelózou jsme přijali v noci z neděle na pondělí. Během pondělí jsme propustili do domácího léčení šest pacientů,“ sdělila mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová.
Osm pacientů se salmonelózou zůstává také v Klatovské nemocnici. Jsou to čtyři muži a čtyři ženy.
„Průběh zdravotních potíží je standardní, pouze u jednoho muže a ženy se nákaza projevuje trochu komplikovaněji. Vzhledem k tomu, že pacienti jsou hospitalizováni teprve druhý respektive třetí den, nelze zodpovědně říci, za jak dlouho budou z nemocniční léčby propuštěni. Obvykle ale hospitalizace trvá alespoň týden, u komplikovanějších případů déle,“ uvedl mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.
Další desítky lidí, kteří mají po špagetách z firmy ZRTAS akutní střevní potíže, se léčí doma. Svůj stav konzultovali s lékaři či záchranáři telefonicky. Epidemie postihla asi sto lidí.
O případu jsou informováni také policisté, podle mluvčí Hany Kroftové zatím čekají na výsledky rozborů od hygieniků.
Plzeňská vývařovna ZRTAS připravuje hotová jídla a balí je do krabic s fóliemi. Denně dodává v průměru kolem osmi set jídel do různých společností nebo institucí.