Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Svátek všech gurmánů se blíží. K plotně se postaví i šéfkuchař Alcronu

  18:41aktualizováno  18:41
Rizotto z divokého česneku s telecím brzlíkem, pečený halibut s artyčokovým ragú a bezinkový dortík s kandovaným citronem. Takové menu připraví na plzeňském Apetit festivalu trojnásobný držitel michelinské hvězdy a šéfkuchař hotelu Radisson Blu Alcron Roman Paulus.

Šéfkuchař hotelu Radisson SAS Alcron Roman Paulus | foto: Lukáš ProcházkaDavid NeffMAFRA

"Museli jsme vybrat něco, co se dá relativně rychle zvládnout. Pokud by to bylo něco komplikovaného, museli bychom to dovézt hotové, což nechceme. Zároveň to musí být něco, o čem jsme schopni povídat. Nechceme, aby se lidi jen koukali, chceme, aby měli nějaké téma, o kterém mohou mluvit. A samozřejmě chceme uvařit něco, co bude chutné," vysvětil výběr pokrmů Roman Paulus. Vaření přímo před diváky podle něj vždy zpestří akce, jako je Apetit festival.

"Lidé se přijdou podívat, poslouchají, doufám, že je to i baví. Řekl bych, že to pomáhá k celkové osvětě," míní Paulus, podle něhož se přístup k jídlu a vaření v poslední době výrazně mění.

"Těžko si dovedu představit obor, který by byl v takovém rozkvětu jako ten náš," říká úspěšný kuchař.

Vaření je podle něj zábava. Uvědomuje si však, že pro ty, kteří mají hlouběji do kapsy, existují důležitější otázky.

Paulus osobně preferuje italskou kuchyni, a zdaleka nemá na mysli jen pizzu, ale řadu dalších italských jídel. "Jedná se o dobré suroviny, které se vlastně moc neupravují. Výsledek většinou bývá opravdu dobrý," konstatuje Paulus a dodává, že kvalitní suroviny na italská jídla se dají sehnat i u nás.

"Ale musím říct, že speciálně u té italské kuchyně platí víc než kde jinde, že na místě původu to chutná nejlíp," připouští Roman Paulus a vyvrací fakt, že by italská kuchyně byla lehká a rychlá na přípravu. "Pokud si člověk těsto nebo těstoviny připravuje sám, úplně to neplatí," varuje Paulus.

A čeho si cení na české kuchyni? "Řekl bych, že máme moc dobrá sladká jídla. Třeba jahodové knedlíky," chválí Paulus typicky českou dobrotu.

Apetit festival se uskuteční 17. a 18. května v areálu za obchodním centrem Plzeň Plaza. Roman Paulus bude vařit v neděli od 12 do 13 hodin.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Prezident Miloš Zeman dostal v Nepomuku samopal na novináře. (20. 10. 2017)
Prezident Zeman dostal v Nepomuku dřevěný samopal na novináře

Prezident Miloš Zeman ukončil svoji třídenní návštěvu Plzeňského kraje. Na závěrečné tiskové konferenci ve Zbirohu na Rokycansku se odpoledne pochlubil jedním...  celý článek

Prezident Miloš Zeman se starostou Horšovského Týna Václavem Mothejzíkem. (19....
Těžba lithia se možná nevyplatí. Je třeba vyčkat na průzkum, řekl Zeman

Prezident Miloš Zeman se během druhého dne svojí návštěvy Plzeňského kraje vyjádřil k plánované těžbě lithia v Česku. Při setkání s občany v Horšovském Týně...  celý článek

Anna Srbová  v kostele Panny Marie Růžencové v Plzni na Slovanech. (16. 10....
Snazší je sloužit, než pomoc přijímat, tvrdí žena vyznamenaná papežem

Anna Srbová pomáhala řadu let lidem v nouzi. Za práci v Diecézní charitě Plzeň získala Řád svatého Silvestra. Přestože je nyní kvůli zdravotnímu stavu odkázána...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.