Zvláštní ocenění si vysloužilo i řeznictví Šnebergr za své šumavské maso, na snímku výrobky firmy ukazuje Michal Šnebergr. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Prestižní značku získala tlačenka, koláče i další lahůdky z Plzeňska

  • 0
Potraviny výjimečné kvality a chuti od místních výrobců ocenila odborná komise. Šest výrobků se tak od čtvrtka pyšní značkou Regionální potravina Plzeňského kraje 2013. Mezi oceněnými lahůdkami najdete tlačenku, koláče, tvarohové řezy s ovocem, ovocný i zeleninový mošt a rybu.

Soutěžilo se v devíti kategoriích. V kategorii masných výrobků uspěla přešínská tlačenka speciál z řeznictví a uzenářství Herejk, v pekařské kategorii zvítězily svatební koláče se šlehaným máslem Vlasty Václavíkové z cukrárny U Marka.

Z cukrářských výrobků komisi nejvíce zachutnaly pošumavské řezy s tvarohovou náplní a směsí lesního ovoce ze Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech.

Hned dvě ocenění získala společnost Lukrena a to za nebílovský mošt  a sušená jablka. Hodnotitele zaujal i uzený siven ze zpracovny ryb Klatovy.

Všechny tyto výrobky získaly právo po čtyři roky používat na obalu logo "regionální potravina".

Zvláštní ocenění komise udělila i za plzeňskou roštěnou firmy Kvarda, za šumavské maso z řeznictví Šnebergr a za libové uzené společnosti Plzák z Plzně.

Cenu hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance si odnesl Horský hotel Belveder, kde vaří třináctistupňový pivní medový speciál Pašerák.

Do letošního ročníku soutěže o nejlepší lahůdky kraje se přihlásilo 22 výrobců s celkem 52 produkty. Ty nejlepší vybírala osmičlenná komise tvořená odborníky z ministerstva zemědělství, zemědělské a potravinářské inspekce, agrární komory, potravinářské komory a dalších institucí.