"Mošt se vyrábí bez chemie, neředí, nefiltruje a nesladí. Jen se šetrně pasterizuje," řekl Jaroslav Hruška, majitel moštárny Stvolny, který získal ocenění v kategorii nápoje.
Se svým medovicovým lesním medem z Českého lesa také uspěl Jaroslav Lstibůrek z Pasečnice na Domažlicku.
"Většinu medu stále používáme na výrobu medoviny a vín. Tím, že jsme nuceni jej co nejvíce ošetřovat, abychom aroma medu dostali až do výrobku, tak se o něj musíme nadstandardně starat. Takže my ho všechen zachlazujeme a velkou část zamražujeme. A právě ten jsme přihlásili do soutěže," řekl podnikatel.
V soutěži se chtěli svými výrobky pochlubit také pracovníci minimlékárny Milknatur z Líní u Plzně.
"Naši největší odběratelé jsou hlavně ženy do 35 let s dětmi, které chtějí zajistit potomkům bezpečnou a zdravou výživu a nebojí se do toho investovat peníze. A tato skupina posiluje," uvedl František Sikyta, šéf farmy a minimlékárny, která zvítězila s BIFI nápojem.
V kategorii masných výrobků vyhrála bůčková roláda z Jatek Blovice a klobása od firmy Plzák z Plzně. V mléčných výrobcích pak Bundáš - kozí sýr ořechový z farmy Jana Junka z Přimdy.
Mezi pekaři zvítězily Zelňáky od plzeňské firmy PEKO, mezi cukráři pak šumavský medový špalíček ze Střední školy zemědělské a potravinářské Klatovy, z ovoce a zeleniny pak křimický zelný salát s křenem od Jaroslava Lobkowitze.