Prase zvané Přeštík stále chovají například v Žihelském statku. „Toto plemeno má totiž speciální vnitřní protučnělost svalových vláken, kulinářské vlastnosti masa jsou proto daleko lepší než z konvenčního evropského prasete, které se chová v celé Evropské unii včetně tuzemska,“ popsal ředitel Žihelského statku Miloslav Vaňourek.
Maso přeštického černostrakatého prasete oceňuje i plzeňský šéfkuchař Jan Leitl, který vymýšlí jídelníčky v několika restauracích.
„U Přeštíka tuk prorůstá svalovinou jinak než u standardního prasete, maso je pak křehčí, šťavnatější a má výrazně lepší chuť. Je škoda, že se z něj víc nevaří, ale propagace není bohužel tak silná,“ posteskl si Leitl.
Maso se podle něj sehnat dá. Ovšem ceny jsou poměrně vysoké. „Když je něčeho na trhu málo, ceny jsou vyšší a restaurace, které chtějí co nejvíce stlačit cenu jídel, si použití Přeštíka rozmýšlejí,“ podotkl šéfkuchař.
Na strakáče jako zboží pro lepší restaurace vsadili i Žihelští. Z celkem 650 prasnic jich 60 rodí Přeštíky. Výrobce pak maso dodává firmě, která zásobuje významné pražské hotely.
„Dodáváme tam zhruba šedesát vepřových půlek týdně, ve finále počítáme se stovkou. Cena masa pro pražské eurohotely je někde jinde, než když prodáváme ostatní naši produkci,“ popsal Vaňourek.
I když se černostrakaté prase nedaří kvůli nižší výtěžnosti uplatnit na běžném trhu, Žihelští se ho nechtějí v žádném případě zbavit. „Chceme, aby to byl segment, který nás zviditelní na trhu a který bude nápomocný k tomu, aby celková ekonomika statku vycházela lépe,“ popsal Vaňourek.
Přeštické prase
|
Pokrmy z Přeštíka připravují v Plzni jen některé restaurace. Podle Leitla si na něm lidé mohou občas pochutnat v restauraci Dvanáctka, U Salzmannů či v hotelu Continental. Na kulinářské speciality z Přeštíka sází i přeštická restaurace s výstižným názvem Přeštická svině.
„Pokud si chce Přeštíka některý z gurmánů připravit doma, musí zapátrat a dojet si pro něj na specializovanou farmu,“ poradil Leitl.
Z těch větších je to vedle Žihle i Zemědělské družstvo Mladotice. K většímu rozšíření prorostlého plemene má sloužit i Klub chovatelů přeštických prasat založený v roce 2013.