Regionální potravina roku Plzeňského kraje - pekařka věra Němečková krájí svůj Víkendový chléb, za který dostala ocenění v kategorii pekařské výrobky

Regionální potravina roku Plzeňského kraje - pekařka věra Němečková krájí svůj Víkendový chléb, za který dostala ocenění v kategorii pekařské výrobky | foto: Daniel Beran, MAFRA

Podívejte se na oceněné dobroty Plzeňského kraje, sběhnou se vám sliny

  • 0
Z více než šesti desítek regionálních potravin, které výrobci přihlásili do druhého kola soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje, dnes porotci vybrali vítěze. Příští čtyři roky mohou své výrobky označovat prestižní známkou. Měla by lákat zákazníky, kteří si potrpí na kvalitě a regionálním původu zboží.

V soutěži organizované Plzeňským krajem byly uděleny ceny v celkem devíti kategoriích, do kterých přihlásilo své produkty 21 výrobců.

Řezník Radek Herejk přebírá ocenění od hejtmana Milana Chovance ze své špekáčky a klobásy

Aby se výrobek mohl krajské soutěže zúčastnit, musí být vyroben v regionu z tradičních surovin a podíl tuzemských surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Hlavní složka musí pak být stoprocentně domácího původu.

Ocenění získal Víkendový chléb z pekárny na Klatovské třídě v Plzni. Jeho název je odvozen od toho, že bochník je větší než klasický - váží 1,75 kilogramu - a vydrží dlouho čerstvý, údajně až týden. "Pečeme ho totiž při nízkých teplotách dvě hodiny," prozradila pekařka Věra Němečková.

Přešínský špekáček, Řeznictví Herejk

Přešínská klobása, Řeznictví Herejk

Oříškový rohlíček, ZKD Sušice

Dvanáctka Purkmistr, Lukrécius Černice

Z cukrářských výrobků nejvíce chutnal oříškový rohlíček Západočeského konzumního družstva Sušice. Mezi uzeninami porotci ocenili Přešínské špekáčky i klobásy z téhož Řeznictví a uzenářství Herejk v Klatovech. Jejich receptury jsou dědictví po dědovi. "Nepoužíváme žádné masové náhražky," řekla Ladislava Herejková z rodinné firmy.

Nejlepším nápojem se stalo pivo, dvanáctka Purkmistr z černického minipivovaru.

Kysané mléko, Minimlékárna JOMA

Přírodní sýr, Minimlékárna JOMA

Uzený tolstolobik, Zpracovna ryb, Klatovy

Kysané zelí, Josef Krůs a syn

Kdo má spíš než pivo radši mléko, ten by podle poroty měl určitě ochutnat kysané mléko z Dolní Lhoty. Tamní minimlékárna Joma uspěla i se svým přírodním sýrem.

Všichni vítězové

Přehled vítězných potravin z celé země a další informace k soutěži mohou lidé nalézt na internetových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 Malopěstitel zeleniny a provozovatel penzionu v Domažličkách Josef Krůs bodoval se svým kysaným zelím a cenu získal také uzený porcovaný tolstolobik z klatovské Zpracovny ryb.

Plzeňský kraj je už desátým českým krajem, kde se letos ceny regionální potravina udělovaly.

"K jednasedmdesáti oceněným výrobkům z loňska přibývají desítky dalších. Zákazníkům se tak výrazně rozšiřuje nabídka a mají více možností zaměřit se při nakupování na skutečně kvalitní a čerstvé potraviny," uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.