Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MF DNES

Plzeňský pivovar začal nabízet nefiltrovaný Gambrinus

  • 11
Pivo s typicky kvasničným zákalem, jaké si dopřávali pradědečkové, si donedávna vychutnávali Západočeši jen v minipivovarech. Teď nefiltrovaný ležák navařil i plzeňský Gambrinus.

"Na čepu je ve více než 250 restauracích po celé republice," informuje mluvčí pivovaru Jiří Mareček. V historii Gambrinusu je to poprvé, kdy se nefiltrované pivo čepuje v síti restaurací a pivnic.

Tajemství nefiltrovaného

V pivu, které neprodělá filtraci, zůstávají všechny původní přírodní látky, ze kterého se vaří. Zároveň jsou v něm zbytky pivovarských kvasnic. Obsahují řadu vitaminů - především B. Takže nefiltrované pivo je velmi zdravé. Přírodní chmelový mok je sice chuťově hutnější, ale obsahuje jen jemně rozptýlený kysličník uhličitý, který vzniká při kvašení. Narozdíl od průmyslově vyráběných piv, které je uměle dosycované, tak nefiltrované pivo nenadýmá. A jeho pěna je smetanovější a hned nespadne.

Zdroj: Petr Míč, minipivovar Purkmistr Plzeň

V předminulém století s ním sládci vítali vzácné návštěvy v plzeňském pivovaru. "Přinesli ho přímo ze sklepů v osmilitrových džbánech a nalévali jej v místnosti zvané pijárna," vypráví Mareček. Éra nefiltrovaného ležáku skončila ve druhé polovině 19. století. Pivo se tehdy začalo filtrovat, aby se nekazilo a mohlo se přepravovat na větší vzdálenosti.

Výrobu nefiltrovaného ležáku obnovily na západě Čech před několika lety minipivovary. "Při ročním výstavu kolem 1250 hektolitrů je pro nás neekonomické investovat do filtrace. Navíc většina našeho piva se zkonzumuje přímo tady u nás v Pivovarském dvoře," vysvětluje Petr Míč z černického minipivovaru Purkmistr.

Novodobý nefiltrovaný Gambrinus obsahuje až jeden milion živých kvasničných buněk na jeden mililitr. "Takže v jednom pivu je až pět set milionů kvasinek," vyčíslil Jiří Mareček.

Vzhledem k tomu, že je přírodní pivo velmi náročné na zacházení a skladování, tak si na nefiltrovaném Gambrinusu pochutnají pivaři jen do 20. června. Seznam restaurací, kde si ho mohou dopřát, najdou na adrese www.gambrinus.cz. Kdo to nestihne, další příležitost bude mít na konci srpna, kdy pivovar uvaří na tradiční Pilsner Fest jednu nefiltrovanou várku.