Oslav osvobození se v Plzni tradičně účastní mnoho lidí. Letošní kulaté výročí vyburcovalo i sládky.

Oslav osvobození se v Plzni tradičně účastní mnoho lidí. Letošní kulaté výročí vyburcovalo i sládky. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Sládci k výročí osvobození ladili pivní speciály, nabízí třeba Pattonův

  • 5
Pivní speciály na počest vojáků, kteří osvobodili západní Čechy, přichystali ke kulatému výročí od konce druhé světové války sládci z některých pivovarů na Plzeňsku. Například v kyšickém pivovaru Pod lípou navařili třináctistupňový Pattonův speciál, v čižickém Bizonovi zase speciální verzi Freedom IPA.

„Jde o svrchně kvašené pivo typu ale, kterému dominuje výrazná hořkost, příjemně chmelová vůně a vyšší obsah alkoholu. Je vyroben dle tradiční technologie, dochucovaný za studena americkými chmely,“ popisuje Pattonův speciál jednatel kyšického pivovaru Robert Bodis.

Pivo ke Slavnostem svobody tady přichystali už vloni. Tehdy šlo o čtrnáctku. „Byl to takový spontánní nápad. Rozhodli jsme se tím připomenout osvobození Plzně spojeneckou armádou. Pivo mělo velký ohlas, proto jsme Pattonův speciál uvařili i letos,“ dodává Bodis.

Mimořádnou várku piva Gambrinus se stylovým podtitulem Na svobodu! přichystali k 70. výročí osvobození Plzně sládci pivovaru Plzeňský Prazdroj. Do piva přidali při třetím chmelení americkou aromatickou odrůdu chmele Cascade. Díky této poslední dávce chmele vyniká ležák výrazně svěží chutí s nezaměnitelnou květinovou až citrusovou vůní chmele.

Sedmiprocentní opatské pro labužníky

Americké osvoboditele uctili také v čižickém Bizonovi. Navařili zde speciální verzi piva Freedom IPA. Čtrnáctistupňové svrchně kvašené pivo má i svou etiketu určenou výhradně k 70. výročí konce války.

Trochu jinou cestou šli v plzeňském pivovaru Joe’s Garage Beer.

„Tak samozřejmě, že jsme pro Američany navařili jedenáctku Nevada Summer, kterou děláme po celý rok. Řekli jsme si ale, že výročí 70 let si zaslouží něco zvláštního. Plzeň kromě americké armády osvobodili také belgické jednotky a na to se tak trochu zapomíná. Proto jsme k letošním oslavám připravili pivo belgického typu Abbey ale, což je šestnáctistupňové opatské silné pivo, s obsahem alkoholu sedm procent,“ prozrazuje sládek Josef Krýsl.

Tento polotmavý nápoj se podle něho nevyznačuje vysokou hořkostí, naopak je prý příjemně nasládlé, s dochutí po zralém ovoci, především švestkách a blumách.

V posledních letech je stále běžnější, že pivovary si připravují speciální piva pro zvláštní příležitosti. Sládci je vaří například na Vánoce, Velikonoce, svátek svatého nebo v období dožínek. Prosazují se ale také piva, která jsou určena pro určitou událost nebo osobnost. V letinském pivovaru tak například před nedávnem navařili pivo s názvem Osmitisícovka na počest horolezce Radka Jaroše.