Pečivo, bagetka

Pečivo, bagetka | foto: Profimedia.cz

Pekaři na Plzeňsku zdražují, neustáli vyšší ceny energií a surovin

  • 0
Malé pekárny na Plzeňsku se chystají v nejbližších dnech zdražit pečivo o zhruba 15 procent. Tvrdí, že je k tomu donutily rostoucí ceny surovin, energií i pohonných hmot.

"Musíme zvednout ceny plošně - tedy u veškerého sortimentu. Asi o deset až patnáct procent," prohlašuje spolumajitel Dobřanského pekařství Daniel Fonhauser.

"Nic jiného nám nezbývá, pokud nemáme zavřít," říká majitel plzeňského pekařství Martin Metlický. Během necelého půlroku totiž podražily suroviny, energie a koncem minulého roku i nafta.

"Mouka na kile až od dvě koruny. Teď ji platíme kolem sedmi padesáti," srovnává Metlický. Olej je dražší o třetinu a kokos u některého dodavatele až o polovinu. Zdražení do deseti procent ohlásil i majitel pekařství v Klatovech Petr Fiala.

Na pultech západočeských pekařství se tak půlkilový bochník začne brzy prodávat zhruba o dvě koruny dráž. Kobliha s marmeládou může být dražší o korunu a celozrnný rohlík o padesátník. "Záleží také na velkých řetězcích. Jestli a od kdy přecení," říká Martin Metlický.

V předchozích letech měl Daniel Fonhauser představu, jak se bude situace na trhu vyvíjet. Letos poprvé ne, doba je nejistá. "Na novou pec nebo hnětač můžeme zapomenout," krčí rameny pekař z Dobřan.

Kde nakupujete pečivo radši?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 11. února 2011. Anketa je uzavřena.

v malých pekárnách
v malých pekárnách 878
v supermarketech
v supermarketech 793