"Musíme zvednout ceny plošně - tedy u veškerého sortimentu. Asi o deset až patnáct procent," prohlašuje spolumajitel Dobřanského pekařství Daniel Fonhauser.
"Nic jiného nám nezbývá, pokud nemáme zavřít," říká majitel plzeňského pekařství Martin Metlický. Během necelého půlroku totiž podražily suroviny, energie a koncem minulého roku i nafta.
"Mouka na kile až od dvě koruny. Teď ji platíme kolem sedmi padesáti," srovnává Metlický. Olej je dražší o třetinu a kokos u některého dodavatele až o polovinu. Zdražení do deseti procent ohlásil i majitel pekařství v Klatovech Petr Fiala.
Na pultech západočeských pekařství se tak půlkilový bochník začne brzy prodávat zhruba o dvě koruny dráž. Kobliha s marmeládou může být dražší o korunu a celozrnný rohlík o padesátník. "Záleží také na velkých řetězcích. Jestli a od kdy přecení," říká Martin Metlický.
V předchozích letech měl Daniel Fonhauser představu, jak se bude situace na trhu vyvíjet. Letos poprvé ne, doba je nejistá. "Na novou pec nebo hnětač můžeme zapomenout," krčí rameny pekař z Dobřan.