Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ornitologové sledují cestu chřástalů do zimovišť, jeden je už v Súdánu

  15:41aktualizováno  15:41
Ornitologové, kteří v létě dali pětici chřástalů polních satelitní vysílačky, je nyní sledují na jejich cestě do zimovišť. Vysílačky dostali v rámci česko-bavorského projektu. Dva ptáci byli takto označeni v Německu a tři na západě Čech.

Chřástal polní zachycený letos na Domažlicku. | foto: ZOO Plzeň

"Cílem je nalézt odpovědi na řadu otázek z biologie skrytě žijícího chřástala polního, které lze jen těžko standardními metodami sledování odpovědět," uvedl v tiskové zprávě vedoucí projektu Jiří Vlček z plzeňského krajského úřadu.

Chřástal polní

Je zvláště chráněný jako silně ohrožený druh. Je menší než koroptev (délka těla 22 - 25 cm), štíhlý. Zbarvení je šedavě žlutohnědé, svrchu černě skvrnité, s kaštanově hnědými křídly a boky.

Hlasem je zvláště za soumraku a v noci slyšitelné, vytrvale opakované "chřást chřást".

Hnízdí v rozmezí od západní Evropy až po střední Asii. Evropští ptáci zimují hlavně v subsaharské Africe. Přílet na naše území probíhá hlavně v květnu, odlet od září do října.

Po dočasném úbytku počtů se opět rozšiřuje. Jejich počet se odhaduje na 1 500 - 1 700 párů (ve srovnání s 200 - 400 páry v roce 1989).

Hnízdí na vlhkých loukách, ale také na loukách s vysokým porostem a pastvinách. V potravě převládá živočišná složka, tvořená hmyzem, ale i červy, měkkýši a pavoukovci. Rostlinou složku, zastoupenou zvláště na podzim, tvoří semena a zelené části rostlin.

Ornitologové tak díky satelitu sledují dva šumavské chřástaly na cestě do jejich zimovišť. Jeden jménem Goli byl odchycen nedaleko obce Keply, Eda pak u Srní.

"Celý tým ornitologů nyní s napětím očekává každou další zprávu ze satelitu o náročném tahu obou samečků do převážně jiho- a východoafrických zimovišť," pokračoval Vlček.

Speciálně vyvinuté miniaturní vysílačky, které ptáci nosí za zádech jako batůžek, dostali ještě další tři chřástalové. "Nejaktivněji se choval od doby odchytu v červnu David, který v hnízdní době v červenci odlétl ze Slavkovského lesa od Mariánských Lázní až k Baltu a během několika dní se vrátil do České republiky do oblasti Broumova," popisoval Vlček.

Začátkem září se dva "čeští" chřástalové vydali téměř současně do svých zimovišť. "Eda se v těchto dnech zdržuje na okraji města Novi Sad v Srbsku u řeky Dunaj. Goli si za migrační stanoviště zvolil polopouštní oblast na východě Súdánu," přibližoval Vlček cestu dvou chřástalů ze Šumavy.

Samci, označení v Německu, takové štěstí neměli. U Fritze, kterého ornitologové označili poblíž obce Nösswartling, zřejmě nastal problém s přenosem dat. Chris od řeky Regen poblíž Chamu byl po čase nalezen mrtev.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

I drobečci z novorozenecké JIP na brněnském Obilním trhu poznají teplo mámina...
Smrt holčičky, kterou svěřili tetě, možná změní pravidla pěstounské péče

Případ dvouleté holčičky z Rokycan, která v pondělí v nemocnici podlehla následkům týrání, nejspíš rozpoutá velkou diskuzi o pravidlech svěřování dětí do...  celý článek

Třiadvacetiletá velbloudice Goldie měla na krku několik nádorů.
Plzeňská zoo utratila velbloudici Goldie, měla několik nádorů na krku

Zoologická a botanická zahrada města Plzně přišla o samici velblouda dvouhrbého Goldie. Kvůli nevyléčitelné nemoci musela zoo třiadvacetiletou velbloudici...  celý článek

Antonín Schleiss (vpravo) se svým advokátem u Krajského sodu v Plzni během...
Bývalého náměstka silničářů soud zprostil obžaloby z dotačního podvodu

Krajský soud v Plzni zprostil obžaloby bývalého technického náměstka domažlické správy a údržby silnic Antonína Schleisse. Ten čelil obvinění, že poškodil...  celý článek

Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?
Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?

Sehnat práci s dítětem se dá, jen se na to musí správně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.