Třikrát se jednatřicetiletý Miroslav Štych pokoušel získat titul nejlepší výčepní plzeňského piva. Dvakrát skončil v regionálním kole, jednou ve finále a až v letošním roce vybojoval příčku nejvyšší.
„Plzeň a pivo k sobě neodmyslitelně patří a že jsem to vyhrál právě já, výčepní z Plzně, je úžasné,“ řekl po čtvrtečním úspěchu Miroslav Štych.
Z 280 účastníků regionálních kol z Čech a Slovenska se do finále probojovalo 28 soutěžících.
Ti museli nejen dobře načepovat půllitr s dokonalou hladinkou, nalít třetinkový pohár z půllitrové lahve, ale i prokázat vědomosti z výroby, historie a péče o plzeňský ležák.
„Test měl třicet otázek a byl docela náročný. Větší obavu jsem ale měl z degustace pěti pivních značek poslepu,“ přiznal výčepní, který začal svoji kariéru jako číšník. Zlatavý mok čepuje v plzeňské restauraci U Mansfelda již čtvrtým rokem.
„Mezi soutěžícími jsme hledali ty, kteří se umí postavit před výčep a říct něco o sobě a o hospodě, prodat značku, popovídat si se štamgastem o pivě,“ vysvětlil Václav Berka, šéf odborné poroty a starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje.
Letošní vítěz Miroslav Štych s Václavem Berkou vyrazí na cestu po evropských hospodách a restauracích čepujících tankové pivo Pilsner Urquell. V plzeňském pivovaru si vítěz soutěže také uvaří svoji vlastní pivní várku.
Do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se mohou hlásit výčepní ze všech hospod a restaurací, kde se čepuje plzeňská dvanáctka.