Smutek budou mít prý hlavně milovníci calvadosu. Jablka se totiž vůbec neurodila. Vzácná bude v Čechách i meruňkovice.
Palírnyv Plzeňském kraji Pěstitel. pálenice Břasy Palírna J. Pohanka Pálenice Konopová Pěst. pálenice, V. Císler Ledecká pěst. pálenice Pálenice, B. Roskovec |
"Pár pěstitelů k nám dovezlo kvas z meruněk, které si vypěstovali na Moravě. Ale je to slabota," konstatuje Richard Schwarz z pálenice v Břasích na Rokycansku.
Při letošní slabé úrodě přibývá těch, co si nechávají vypálit takzvanou zahradní směs, na kterou si dováží rovnou vlastní kvas.
"Z trocha rybízu, několika jablek, pár švestek a hrušek. Prostě z toho, co se jim zrovna urodilo na zahradě. Každý rok proto chutná jinak," říká Bedřich Roskovec z Pankráce u Nýřan.
Podle majitele Ledecké pěstitelské pálenice Jiřího Štěna, který v oboru podniká osm let, byly nejlepšími roky 2006 a 2007. "Tehdy se urodily mraky švestek," vzpomíná. V dalších letech pak lidé vozili buď jablka nebo hrušky.
Jahody, bezinky i dýni už pálil Bedřich Roskovec z Pankráce u Nýřan. "Chuťově to ale není nic moc," upozorňuje Roskovec. S tím souhlasí i Jiří Štěno.
"Kuriozity už neberu. Pěstitelé jsou pak zbytečně zklamaní. Očekávají, že to bude chutnat jako likér. Do toho se ale na rozdíl od pálenky přidávají ochucovadla," vysvětluje majitel ledecké pálenice.
Objednávat se letos není zapotřebí
Vzhledem k letošní malé úrodě se u něj nemusí pěstitelé dopředu objednávat. Stačí, když přijedou během provozní doby. Ze zralého ovoce si pálenici odvezou po několika měsících. Čeká se, až plody prokvasí, a pak se teprve pálí. Například z jablek se calvadosu dočkají zhruba po třech měsících. Z třešní po třech týdnech až měsíci a půl.
"Z vlastního kvasu si pálenku vyzvednou buď ještě ten den. Nebo nejpozději do týdne," říká Jiří Štěno. Zákazník si ale musí přivézt aspoň 150 litrů kvasu - tedy minimální množství na jednu várku. "Každý pak dostane tak kvalitní pití, jak kvalitní kvas dodal," vysvětluje Štěno.
Pít se prý dá okamžitě po vypálení. Kdo si ale počká aspoň rok, nebude prý litovat. "Do pěti let poznáte každý rok, co zrála navíc. Pak už je to jedno," dodává Bedřich Roskovec.