Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Podle Rettigové vařím od deseti let, říká propagátorka české kuchyně

  6:58aktualizováno  6:58
Říká se, že správná hospodyňka pro pírko i přes plot skočí. Kuchařka Miroslava Kuntzmannová z Žerovic na Plzeňsku zase kvůli originálním receptům sjezdila několik zemí Evropy. Hledala tu recepty pro svou kuchařku S trochou nostalgie aneb Jak se vařilo a jedlo za císaře pána.

Kuchařka Miroslava Kuntzmannová s figurínou, která představuje její největší vzor - Magdalenu Dobromilu Rettigovou. | foto: Josef Kubát

„Bylo to náročné. Materiály na knihu jsem sbírala šest let. Stálo to ale za to. Řada receptů nebyla v podstatě nikdy předtím publikována. Získala jsem je od kuchařů v restauracích i od lidí, kteří je třeba měli od svých předků,“ prozradila Miroslava Kuntzmannová, jak sbírala recepty na pokrmy, jež se vařily v různých státech za dob Rakouska-Uherska.

Propagátorka české kuchyně vaření zasvětila život a nemá ráda, když se někdo ošklíbá nad českou kuchyní či o ní říká, že je nezdravá.

„To si opravdu nemyslím. Problém je jen v tom, že se málo hýbeme. Naše kuchyně je velmi rozmanitá, hodně toho nabízí. Je nutné zapojit fantazii,“ myslí si Kuntzmannová, která je známá i z televizních a rozhlasových pořadů.

Sama prý má nejraději pokrmy z brambor, nejvíce bramborové placky, ke kterým si dává brusinky.

Další kniha receptů zavoní medem a lesními plody

„Moc ráda vařím také omáčky. Hlavně svíčkovou. Ale musím říct, že ji vlastně raději vařím, než jím. Chutná mi i zelenina, mám ráda třeba kapustu s česnekem a majoránkou,“ říká žena.

Netají se tím, že jejím velkým vzorem je Magdalena Dobromila Rettigová. Podle jejích receptů vaří od deseti let.

„Jednou mi maminka v té době řekla, že mám udělat k obědu škubánky, podotýkám, že to bylo těsně před Vánoci na zlatou neděli. Mamka prodávala, taťka byl na montáži. Šla jsem pro brambory, ale v prádelně jsem narazila na kachnu zabalenou v plachetce. Říkala jsem si, že si asi mamka netroufala říct, abych ji upekla. Tak jsem se rozhodla, že ji udělám podle receptu Magdaleny Dobromily. K tomu knedlíky. No byly jako krikeťáky. Maminka pak úplně šílela, ale nakonec kachnu na Boží hod dopekla a udělala jiné knedlíky,“ vypráví Kuntzmannová.

Autorka sedmadvaceti kuchařek nyní připravuje druhý díl knihy receptů z dob Rakouska-Uherska. Publikace totiž měla velký úspěch.

„Tentokrát ale bude zaměřená vyloženě na českou kuchyni. Myslím, že je to zapotřebí. Chci lidem ukázat, co všechno nabízí třeba louky, pole nebo lesy. Zaměřím se třeba na medové recepty nebo na jídla z lesních plodů, hub či bylinek,“ prozradila Kuntzmannová.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Starosta Stříbra Karel Lukeš ukazuje náhrobek nalezený při stavbě školky. (19....
Rokle, kam se házel odpad, ukrývala náhrobky a části gotických portálů

Během prací na výstavbě nové mateřské školky ve Stříbře odhalili dělníci novogotické náhrobky a části gotických portálů. Nejstarší nálezy pocházejí z...  celý článek

Bourání hospody v Dolanech
Kvůli přehradě lidé stěhovali i své domy. Rozebrali je a postavili jinde

Dobu, kdy ještě neexistovala hracholuská přehrada a řeka Mže tekla původním korytem, si dobře pamatuje Vladimír Lihun z Rájova na Plzeňsku. Když se pak kvůli...  celý článek

Vězeňská služba vede obžalovaného Jana Silovského chodbami Krajského soudu v...
O českém stoupenci Islámského státu rozhodl i Nejvyšší soud, verdikt tají

Nejvyšší soud rozhodl o dovolání Jana Silovského ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku, který dostal šestiletý trest za to, že se chtěl v Sýrii přidat k organizaci...  celý článek

Advantage Consulting, s.r.o.
ODBORNÍK NA OBRÁBĚNÍ S OBCHODNÍMI ZKUŠENOSTMI

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.