Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Podle Rettigové vařím od deseti let, říká propagátorka české kuchyně

  6:58aktualizováno  6:58
Říká se, že správná hospodyňka pro pírko i přes plot skočí. Kuchařka Miroslava Kuntzmannová z Žerovic na Plzeňsku zase kvůli originálním receptům sjezdila několik zemí Evropy. Hledala tu recepty pro svou kuchařku S trochou nostalgie aneb Jak se vařilo a jedlo za císaře pána.

Kuchařka Miroslava Kuntzmannová s figurínou, která představuje její největší vzor - Magdalenu Dobromilu Rettigovou. | foto: Josef Kubát

„Bylo to náročné. Materiály na knihu jsem sbírala šest let. Stálo to ale za to. Řada receptů nebyla v podstatě nikdy předtím publikována. Získala jsem je od kuchařů v restauracích i od lidí, kteří je třeba měli od svých předků,“ prozradila Miroslava Kuntzmannová, jak sbírala recepty na pokrmy, jež se vařily v různých státech za dob Rakouska-Uherska.

Propagátorka české kuchyně vaření zasvětila život a nemá ráda, když se někdo ošklíbá nad českou kuchyní či o ní říká, že je nezdravá.

„To si opravdu nemyslím. Problém je jen v tom, že se málo hýbeme. Naše kuchyně je velmi rozmanitá, hodně toho nabízí. Je nutné zapojit fantazii,“ myslí si Kuntzmannová, která je známá i z televizních a rozhlasových pořadů.

Sama prý má nejraději pokrmy z brambor, nejvíce bramborové placky, ke kterým si dává brusinky.

Další kniha receptů zavoní medem a lesními plody

„Moc ráda vařím také omáčky. Hlavně svíčkovou. Ale musím říct, že ji vlastně raději vařím, než jím. Chutná mi i zelenina, mám ráda třeba kapustu s česnekem a majoránkou,“ říká žena.

Netají se tím, že jejím velkým vzorem je Magdalena Dobromila Rettigová. Podle jejích receptů vaří od deseti let.

„Jednou mi maminka v té době řekla, že mám udělat k obědu škubánky, podotýkám, že to bylo těsně před Vánoci na zlatou neděli. Mamka prodávala, taťka byl na montáži. Šla jsem pro brambory, ale v prádelně jsem narazila na kachnu zabalenou v plachetce. Říkala jsem si, že si asi mamka netroufala říct, abych ji upekla. Tak jsem se rozhodla, že ji udělám podle receptu Magdaleny Dobromily. K tomu knedlíky. No byly jako krikeťáky. Maminka pak úplně šílela, ale nakonec kachnu na Boží hod dopekla a udělala jiné knedlíky,“ vypráví Kuntzmannová.

Autorka sedmadvaceti kuchařek nyní připravuje druhý díl knihy receptů z dob Rakouska-Uherska. Publikace totiž měla velký úspěch.

„Tentokrát ale bude zaměřená vyloženě na českou kuchyni. Myslím, že je to zapotřebí. Chci lidem ukázat, co všechno nabízí třeba louky, pole nebo lesy. Zaměřím se třeba na medové recepty nebo na jídla z lesních plodů, hub či bylinek,“ prozradila Kuntzmannová.



Nejčtenější

Kauza plzeňského gólu. Proč ho videorozhodčí nechal uznat

Michael Krmenčík z Plzně vykouzlil na tváři úlevnou grimasu, z dorážky překonal...

V případu uznaného gólu plzeňských fotbalistů, kterému předcházel těsný ofsajd, se objevily "polehčující" okolnosti....

Slavia i Sparta poprvé ztratily, zato Plzeň zůstává stoprocentní

Příbramský brankář Milan Švenger se marně natahuje po míči.

Slavia už po porážce s Jabloncem není bez zaváhání, stejně tak Sparta, která remizovala s Příbramí. Fotbalisté Plzně...



Událost po 75 letech. Tři ligové týmy vyhrály první čtyři zápasy

Spartan Guélor Kanga (vlevo) v souboji s teplickým Jakubem Horou.

Sparta dvanáct bodů, Slavia i Plzeň také. Fotbalová liga prožívá historickou událost, pětasedmdesát let se nestalo, aby...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

VIDEO: Lidé se rozloučili s Patrikem Štěpánkem, nejmladší obětí z Afghánistánu

Pohřeb vojáka Patrika Štěpánka, který se společně s dalšími dvěma českými...

V kostele Panny Marie Růžencové na Jiráskově náměstí v Plzni se lidé rozloučili se čtyřiadvacetiletým vojákem Patrikem...

Další z rubriky

Po odporu lidí se mírní plán kácení stromů na Jiráskově náměstí v Plzni

Vizualizace plánované obnovy Jiráskova náměstí v Plzni

Méně pokácených stromů, větší plocha trávníku a víc nově vysazených stromů. To je podstata nově upraveného plánu pro...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Špatně zabrzděný vůz se rozjel. Muže, který ho zastavoval, skříply dveře

Pětačtyřicetiletý muž skončil v nemocnici poté, co se snažil zastavit vozidlo,...

Úraz hrudníku utrpěl pětačtyřicetiletý muž, který se v Horní Bříze na Plzeňsku snažil zastavit ujíždějící fabii. Ta se...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz