Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchaři a číšníci nepracují v oboru, odradí je směny za málo peněz

  8:50aktualizováno  8:50
Jen minimum absolventů středních škol zaměřených na hotelnictví a cestovní ruch z Plzeňského kraje odchází pracovat do oboru, který vystudovali. Podle zkušeností jich je pouze mezi 20 a 40 procenty, zbylí míří buď na vysoké školy, nebo pracovat v úplně odlišném odvětví.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Zástupci škol kvůli tomu iniciovali workshop, jehož se zúčastnili i zástupci ministerstva školství a jehož cílem je situaci zlepšit.

„V současné době chybí podle statistik jen v západních Čechách asi 490 kuchařů,“ upozorňuje na alarmující stav Jana Linhartová, jednatelka Akademie hotelnictví a cestovního ruchu.

„V posledních pěti letech zůstává v oboru zhruba pětina absolventů,“ líčí své zkušenosti ředitel plzeňské hotelové služby Miroslav Široký.

Stěžejním důvodem je podle něj charakter práce. „Největší nápor je v době, kdy se ostatní baví, tedy v pátky a soboty a po večerech,“ vysvětluje si Široký nízký zájem o zaměstnání v oboru.

Ještě před patnácti lety na jeho škole převažovaly jednoznačně dívky. „Ale kdo chce, aby jeho manželka jezdila z práce v deset hodin večer?“ pokládá řečnickou otázku Široký.

Studenti neumí pracovat pod stresem, říká ředitelka školy

O mnoho lepší situace není ani na Střední odborné škole a učilišti Horšovský Týn. Zatímco u jiných oborů na škole odchází do praxe většina absolventů, u oboru kuchař - číšník to může být odhadem třetina.

„Jsou to směnné provozy za málo peněz,“ krčí rameny ředitel školy Václav Švarc a dodává, že větší peníze nabízejí i šroubárny. „V okamžiku, kdy nebudou v oboru peníze, absolventi do něj nepůjdou,“ uvedl Švarc.

Ředitel Miroslav Široký zaznamenal, že ochota pracovat v hotelnictví klesá již během studia. I kvůli tomu, že si studenti mohou vyzkoušet, co práce v oboru obnáší.

Jana Linhartová mu přizvukuje. „Někteří mají úplně jiná očekávání. Neumí pracovat pod stresem. Navíc kvůli školskému zákonu by ani povinnou praxi neměli dělat o víkendech, přitom ve všech hotelích a restauracích se o víkendech a ve svátky pracuje,“ zamýšlí se Linhartová.

Plzeňská restaurace U Majáku alespoň dělí učně na dopolední a odpolední směnu. „Nemusím mít všechny na ranní směnu, když největší frmol je večer. Někdy je to ale problematické, někteří z nich dojíždějí,“ vysvětluje manažer restaurace Bohumil Rydrych a dodává, že nabízí i možnost brigády o víkendech nebo večer, když se konají větší akce. Zájem ale není příliš velký.

Nedostatek absolventů už se projevuje i přímo v praxi. Podle Tomáše Moravce z plzeňské pobočky Úřadu práce patří kuchař a číšník mezi zaměstnavateli poptávané profese.

„Firmy shání spoustu zaměstnanců v různých profesích. Dlouhodobě je nedostatek obchodních zástupců, prodavačů, ale i kuchařů,“ sdělil Moravec.

Podle Miroslava Širokého je obdobná situace také v Rakousku a Německu, kam také část absolventů hotelových škol míří.

„Zaměstnavatele už často ani nezajímá, zda je člověk v oboru vyučený nebo co umí, stačí, že je ochotný nastoupit,“ říká Široký s tím, že po absolventech, které práce baví a jsou ochotni se dále vzdělávat, zaměstnavatelé okamžitě sáhnou. Rozhodně se o uplatnění nemusejí obávat.

„My se snažíme ty, kteří o obor mají zájem, dále motivovat. Sháníme pro ně praxe v zahraničních provozech a v těch nejlepších českých. Musí si to ale zasloužit, rozhodně to není automatické,“ uzavírá Jana Linhartová.



Nejčtenější

Paní Marmeládě pomohla z exekuce Dalíkova přítelkyně

Blanka Milfaitová provozuje šumavskou Slunečnou kavárnu, od léta 2012 vyrábí...

Zatímco někdejší lobbista Marek Dalík loni 6. listopadu nastupoval do vězení, jeho přítelkyně měla ve stejný den ještě...

Dub starý přes 700 let dožil, podle pověsti se u něj zastavil Jan Žižka

Více než sedm set let starý Lomanský dub nedaleko Plas na Plzeňsku padl v úterý...

Přes sedm set let starý památný dub u Loman nedaleko Plas na Plzeňsku v úterý padl k zemi. Strom, který patřil mezi...



Otava v Rejštejně dosáhla 3. stupně povodňové aktivity, vrací se k normálu

Hladina Otavy neustále stoupá.

Po vydatných deštích, které i během úterý dopadly na území Plzeňského kraje, se výrazně zvedla hladina řeky Otavy. V...

Emmons: Skloubit fyzickou zátěž s krásou střelby v biatlonu je pohádka

Kateřina Emmons oznámila konec sportovní kariéry.

Sehnat Kateřinu Emmons? Téměř nadlidský úkol. „Tak jsme se konečně zastihli,“ smála se do telefonu po několikadenním...

Muž na nádraží v Plzni dobíhal rozjetý vlak, spěch zaplatil životem

Na hlavním vlakovém nádraží v Plzni zemřel dnes ráno muž. Okolnosti a příčina...

Na hlavním vlakovém nádraží v Plzni ráno přejel vlak dvaapadesátiletého vlakvedoucího, který ale v té době nebyl v...

Další z rubriky

TOP 09 na Rokycansku a Plzeňsku posílá do boje o Senát aktivistu Uhlíře

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna (vlevo) se dostal do potyčky s jedním z...

Do podzimních senátních voleb za TOP 09 na Rokycansku a severním Plzeňsku jde aktivista Martin Uhlíř. Ten se letos v...

Muž na nádraží v Plzni dobíhal rozjetý vlak, spěch zaplatil životem

Na hlavním vlakovém nádraží v Plzni zemřel dnes ráno muž. Okolnosti a příčina...

Na hlavním vlakovém nádraží v Plzni ráno přejel vlak dvaapadesátiletého vlakvedoucího, který ale v té době nebyl v...

Většina pozemků pro novou silnici z D5 na sever Rokycanska je vykoupena

Kolona vozidel ze směru od Hradce Králové před omezením u Trotiny. Většinou jde...

Plánovaná nová silnice, která spojí dálnici D5 a severní Rokycansko a poslouží i jako obchvat Rokycan, je o něco blíže...

Jak se žije maminkám samoživitelkám?
Jak se žije maminkám samoživitelkám?

Smutek, samota a pocity selhání. Ženy, které opustil partner ve chvíli, kdy ho nejvíce potřebovaly, si sáhly na dno. Jak se vypořádávají se svou situací a kde berou sílu vše zvládat?

Najdete na iDNES.cz