Kuchaři a číšníci nepracují v oboru, odradí je směny za málo peněz

  8:50aktualizováno  8:50
Jen minimum absolventů středních škol zaměřených na hotelnictví a cestovní ruch z Plzeňského kraje odchází pracovat do oboru, který vystudovali. Podle zkušeností jich je pouze mezi 20 a 40 procenty, zbylí míří buď na vysoké školy, nebo pracovat v úplně odlišném odvětví.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Zástupci škol kvůli tomu iniciovali workshop, jehož se zúčastnili i zástupci ministerstva školství a jehož cílem je situaci zlepšit.

„V současné době chybí podle statistik jen v západních Čechách asi 490 kuchařů,“ upozorňuje na alarmující stav Jana Linhartová, jednatelka Akademie hotelnictví a cestovního ruchu.

„V posledních pěti letech zůstává v oboru zhruba pětina absolventů,“ líčí své zkušenosti ředitel plzeňské hotelové služby Miroslav Široký.

Stěžejním důvodem je podle něj charakter práce. „Největší nápor je v době, kdy se ostatní baví, tedy v pátky a soboty a po večerech,“ vysvětluje si Široký nízký zájem o zaměstnání v oboru.

Ještě před patnácti lety na jeho škole převažovaly jednoznačně dívky. „Ale kdo chce, aby jeho manželka jezdila z práce v deset hodin večer?“ pokládá řečnickou otázku Široký.

Studenti neumí pracovat pod stresem, říká ředitelka školy

O mnoho lepší situace není ani na Střední odborné škole a učilišti Horšovský Týn. Zatímco u jiných oborů na škole odchází do praxe většina absolventů, u oboru kuchař - číšník to může být odhadem třetina.

„Jsou to směnné provozy za málo peněz,“ krčí rameny ředitel školy Václav Švarc a dodává, že větší peníze nabízejí i šroubárny. „V okamžiku, kdy nebudou v oboru peníze, absolventi do něj nepůjdou,“ uvedl Švarc.

Ředitel Miroslav Široký zaznamenal, že ochota pracovat v hotelnictví klesá již během studia. I kvůli tomu, že si studenti mohou vyzkoušet, co práce v oboru obnáší.

Jana Linhartová mu přizvukuje. „Někteří mají úplně jiná očekávání. Neumí pracovat pod stresem. Navíc kvůli školskému zákonu by ani povinnou praxi neměli dělat o víkendech, přitom ve všech hotelích a restauracích se o víkendech a ve svátky pracuje,“ zamýšlí se Linhartová.

Plzeňská restaurace U Majáku alespoň dělí učně na dopolední a odpolední směnu. „Nemusím mít všechny na ranní směnu, když největší frmol je večer. Někdy je to ale problematické, někteří z nich dojíždějí,“ vysvětluje manažer restaurace Bohumil Rydrych a dodává, že nabízí i možnost brigády o víkendech nebo večer, když se konají větší akce. Zájem ale není příliš velký.

Nedostatek absolventů už se projevuje i přímo v praxi. Podle Tomáše Moravce z plzeňské pobočky Úřadu práce patří kuchař a číšník mezi zaměstnavateli poptávané profese.

„Firmy shání spoustu zaměstnanců v různých profesích. Dlouhodobě je nedostatek obchodních zástupců, prodavačů, ale i kuchařů,“ sdělil Moravec.

Podle Miroslava Širokého je obdobná situace také v Rakousku a Německu, kam také část absolventů hotelových škol míří.

„Zaměstnavatele už často ani nezajímá, zda je člověk v oboru vyučený nebo co umí, stačí, že je ochotný nastoupit,“ říká Široký s tím, že po absolventech, které práce baví a jsou ochotni se dále vzdělávat, zaměstnavatelé okamžitě sáhnou. Rozhodně se o uplatnění nemusejí obávat.

„My se snažíme ty, kteří o obor mají zájem, dále motivovat. Sháníme pro ně praxe v zahraničních provozech a v těch nejlepších českých. Musí si to ale zasloužit, rozhodně to není automatické,“ uzavírá Jana Linhartová.

Nejčtenější

Dělníci vyměňují oblouky železničního mostu, otočí je kolem jeho osy

Výměna prvního oblouku na železničním mostu nad přehradou Hracholusky je v...

Dělníci opravují zrezivělý železniční most nad přehradou Hracholusky na Plzeňsku. Operace je unikátní v tom, že výměna...

VIDEO: Nejdelším železničním tunelem v zemi už jezdí vlaky s cestujícími

První vlak s cestujícími, který projel nejdelším železničním tunelem v České...

Nejdelší železniční tunel v České republice začíná sloužit veřejnosti na třetím železničním koridoru z Plzně do Prahy....

Nová varianta pro Plekance. Zájem má Plzeň, potvrdil manažer Vlasák

Plekanec: O medaili se nikdo nebaví, vážíme si podpory diváků

O hokejistu Tomáše Plekance usiluje další klub z české extraligy - Plzeň. Pro iDNES.cz to potvrdil sportovní manažer...

Logističtí géniové. Při biatlonu budou Emmonsovi „střílet“ i proti sobě

Matthew a Kateřina Emmons na střelnici v Plzni-Lobzích.

Starají se o čtyři děti, mají pracovní úvazky na střelnici v Plzni a navrch teď oba pomáhají biatlonovým reprezentacím,...

PONEDĚLNÍK: Míří video do záhuby? Nedovolte to. A Milane, co to bylo?

Milan Baroš z Baníku Ostrava padá po střetu s opavským protihráčem s bolestivou...

Pomezní sudí Guillaume Debart neměl den. Během sedmi minut neuznal Cavanimu pro ofsajd dva góly. Rychle ho však opravil...

Další z rubriky

Řidiče autobusu oslnilo slunce a srazil cyklistu, podmínku nepřijal

Nízké slunce trápí v zimě většinu řidičů, ať už zasvítí do čelního skla nebo...

Řidiči autobusu, kterého loni v prosinci na Klatovsku oslnilo slunce a srazil cyklistu, uložil soud trestním příkazem...

VIDEO: Chci peníze, hned! Zakuklence s nožem prodavačka polila vodou

Policisté pátrají po maskovaném muži

Policisté zveřejnili videozáznam loupežného přepadení v prodejně tabáku v Plzni. Muž maskovaný kuklou požadoval po...

VIDEO: Nejdelším železničním tunelem v zemi už jezdí vlaky s cestujícími

První vlak s cestujícími, který projel nejdelším železničním tunelem v České...

Nejdelší železniční tunel v České republice začíná sloužit veřejnosti na třetím železničním koridoru z Plzně do Prahy....

Nádherná proměna: Kuchyně se díky odborníkům stala skutečným srdcem domova
Nádherná proměna: Kuchyně se díky odborníkům stala skutečným srdcem domova

Paní Jana si ve svém životě prožila mnoho těžkých chvil. Příběh dvakrát rozvedené samoživitelky tří dětí by vydal na několikadílný román. Ačkoliv poslední rok nebyl pro paní Janu jednoduchý, potkalo ji i štěstí splnil se jí její velký sen. V soutěži společnosti Wüstenrot totiž vyhrála hlavní cenu – novou kuchyni v hodnotě 150 000 Kč. Konečně to tedy vypadá, že už se blýská na lepší časy. A že to bylo potřeba…

Najdete na iDNES.cz