Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Křimickému zelí dává už sto let chuť kvašení v modřínových kádích

Seriál   19:40aktualizováno  19:40
Už sto let funguje nedaleko zámku v Křimicích u Plzně zelárna založená knížetem Lobkowiczem. Značka Křimické zelí přečkala první republiku, totalitu i znovuobnovenou demokracii. Firma ročně zpracuje na 130 vagonů vlastních i nakoupených hlávek.

Zelárna si podle Jaroslava Lobkowicze - knížete, poslance a podnikatele v jedné osobě - na odbyt nemůže stěžovat. A to ani přesto, že obchodním řetězcům kvůli jejich cenové politice kysané zelí nedodává.

„Receptura byla dobrá a lidem zelí chutnalo,“ vysvětluje staletou existenci potomek známého šlechtického rodu.

Rodinné stříbro

K přežití značky ale podle něj přispělo i to, že v názvu nebylo jméno Lobkowicz.

„Kdyby se naše zelí jmenovalo Lobkowiczké, komunismus by určitě nepřežilo,“ říká kníže, jehož rodina přišla za minulého režimu o veškerý majetek, a který se mohl stát inženýrem Siemensu jen díky tomu, že po ruské okupaci Československa odešel v šestadvaceti letech do Německa.

Zelárnu dnes vedou jeho spolupracovníci, on sám však do ní pravidelně dochází.

Nejživěji je tam na podzim, kdy přibývají desítky brigádníků, hlavně šlapačů zelí. První kysané zelí je k mání kolem půlky října. Je to takzvané podzimní zelí určené pro přímou spotřebu, které se vyrábí z ranějších odrůd.

Podle vedoucí zelárny a pravé ruky knížete Lobkowicze, Jaroslavy Jiránkové, je toto zelí křehčí a křupavější, chuťově je ale stejné.

„Hotové je rychleji, asi za tři neděle. Jakmile opustí zpracovnu, šlape se hned zimní zelí, které kvasí pět až šest týdnů,“ říká Jiránková. V plastových sáčcích se pak dodává do prodejen i velkoobchodů v okolí Plzně.

Lukana je dědictví vaší země, říká švýcarský investor vlastnící Setuzu

„Nedávno mě oslovil jeden kolega z Brna, který Křimické zelí koupil v Mariánských Lázních, a ptal se, proč ho neprodáváme v Brně. Odpověď je jednoduchá, je to poměrně laciné zboží a doprava by byla dražší než zelí,“ uvádí Jaroslav Lobkowicz, který z výnosů svého podnikání postupně opravuje i křimický zámek, který rodina převzala ve značně zdevastovaném stavu.

Křimické zelí začala rodina Lobkowiczů vyrábět ve 20. letech minulého století. „Tehdy se o to staral můj otec,“ říká kníže.

Zelárna tehdy byla jinde než dnes, přímo pod křimickým zámkem. Po komunistickém puči byla začátkem 50. let přestěhována o několik set metrů dál do bývalého pivovaru rodiny Lobkowiczů, jehož zařízení demontovali němečtí okupanti.

Přidalo se pár kádí, ale zelí se stále jmenovalo Křimické. „Zelárna byla tehdy součástí státního podniku Liko Nýřany,“ popisuje Lobkowicz.

Křimické zelí

V roce 1994 Lobkowiczové převzali zelárnu od Lika zpět. „Nikoho jsme z práce nevyhodili, jedna paní skončila až po letech, když jí bylo přes osmdesát let,“ uvádí Lobkowicz.

Recepturu na Křimické zelí prý zná jen několik lidí. „Ale základem jsou modřínové kádě, v nichž zelí kvasí,“ vysvětluje kníže.

Vliv na chuť má podle něj i kvalitní půda v údolí řeky Mže, kde hlávky každoročně zdobí území protkané cyklistickými stezkami.

K výrobě kysané lahůdky se využívají odrůdy vyšlechtěné v Holandsku, přičemž moderní odrůdy jsou podle Lobkowicze chutnější než ty původní.

„Byly to sice ohromné hlávky, ale zelí bylo měkčí. Teď je lepší, křehčí a třeba i odolnější proti škůdcům,“ vysvětluje kníže.




Nejčtenější

Jezevčík je po osmi dnech volný, moderní techniku trumfla selská metoda

Jezevčík uvězněných ve skále je po 8 dnech venku

Po osmi dnech se podařilo vyprostit jezevčíka Mildu, který minulou sobotu uvázl ve skále v bývalém kamenolomu u...

Partizan Bělehrad. Plzeň v Evropské lize čeká srbský šampion

DOBŘES MĚ TREFIL! Jan Kopic vložil hlavu do Hořavovy střely a společně mohli...

V osudí byla zvučná jména, atraktivní soupeři. Plzeňští fotbalisté však štěstí na lákavý los úvodního kola vyřazovací...



ANKETA: Krajská města zdobí vánoční stromy, vyberte ten nejkrásnější

Vánoční strom

Centra hned dvou krajských měst v ČR letos zdobí jehličnany, které rodiče zasadili na počest narození svých synů....

Plzeňský kouč Vrba: Nelituji, že už podzim končí. Máme toho plné zuby

Plzeňský trenér Pavel Vrba na tréninku před zápasem s FCSB

Plzeňští fotbalisté mají za sebou pohádkový podzim. A jeho strůjcem je trenér Pavel Vrba, který se v létě po třech a...

Fenky nechal muž téměř vyhladovět. Byl to zkrat a únava, hájí se

Fenky jsou nyní ve psím útulku v Klatovech. (13. 12. 2017)

V psím útulku v Klatovech skončily dvě fenky plemene husky, které našli policisté za obcí Železná Ruda na Šumavě. Obě...



Další z rubriky

Poskytl pomoc matce, které zemřely děti. Sám pak vyhledal psychologa

Záchranář Zdeněk Urbánek dostal ocenění za čin ve prospěch druhých. (14. 12:...

Záchranář Zdeněk Urbánek poskytl v době osobního volna pomoc matce dvou dětí, které zemřely na následky dopravní...

Chtěl jsem si psa nechat, vysvětlil muž krádež fenky od obchodního domu

(Ilustrační snímek)

Pořádný šok zažil Plzeňan, který uvázal u obchodního domu svého psa a šel na nákup. Když se vrátil zpátky, jeho fenka...

Fenky nechal muž téměř vyhladovět. Byl to zkrat a únava, hájí se

Fenky jsou nyní ve psím útulku v Klatovech. (13. 12. 2017)

V psím útulku v Klatovech skončily dvě fenky plemene husky, které našli policisté za obcí Železná Ruda na Šumavě. Obě...



Najdete na iDNES.cz