Vinárny a restaurace v Plzni při kontrole pohořely. V každé druhé obsluha pochybila. Ilustrační snímek

Vinárny a restaurace v Plzni při kontrole pohořely. V každé druhé obsluha pochybila. Ilustrační snímek | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Číšník nabídl kontrolorům červené chardonnay a přinesl víno z krabice

  • 16
Na předzahrádky restaurací a vináren v Plzni se v uplynulých dnech zaměřili kontroloři obchodní inspekce a nestačili se divit. Pochybení zjistili v polovině z celkem deseti kontrolovaných provozoven. Kromě toho, že je číšníci třikrát ošidili, si inspektoři „pochutnali“ i na víně z krabice.

„Dal bych si dvojku červeného, nejlépe frankovky. Máte ji?“ ptal se inspektor, tvářící se, jako běžný host. Číšník se omluvil, že frankovka není, ale nabídl jiné červené. Chardonnay. Jenže to je přece bílé víno. I přesto se inspektoři skutečně dočkali dvou deci červeného.

Nakonec se ukázalo, že víno bylo z krabice. „Obsluhující číšník k tomu sdělil, že se spletl,“ řekl šéf inspektorů pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč.

Z deseti prověřovaných předzahrádek kontroloři vypisovali v polovině z nich protokoly o zjištěných pochybeních.

Měli platit i limonádu, kterou neobjednali

Kromě problému s červeným vínem narazili i na chybějící ceny u nabízených pokrmů a nápojů.

V provozovně, kde prodávali pokrmy na váhu, váha nefungovala. A ve třech podnicích číšníci inspektory ošidili.

„Předražení byla od čtyř do 21 korun. Kromě chybného sčítání nebo nápojů pod míru jsme se setkali i s tím, že nám byla naúčtována kofola, kterou si nikdo neobjednal a ani nebyla ke stolu přinesena,“ dodal šéf inspektorů Řezáč.