Nejdřív házely těsto do koše. Teď mají kavárnu vonící lívanci a koláči

  9:08aktualizováno  9:08
Kavárna v centru Rokycan, která funguje už tři roky, je splněným snem pro Evu Wágnerovou a Slavěnu Milnaříkovou. Specialitou kamarádek, které kvůli podnikání opustily své původní profese, se staly francouzské koláče, jejichž základem je recept přímo ze země galského kohouta.

Eva Wágnerová a Slavěna Milnaříková provozují v Rokycanech kavárnu. | foto: Lucie Sichingerová, 5plus2.cz

Neúspěch si nepřipouštěly. Především proto, že věřily svému nadšení. A samy sobě, stejně jako sobě navzájem. Eva Wágnerová je vynikající kuchařka a Slavěna Milnaříková organizačně zdatná manažerka s velkými zkušenostmi z gastronomie.

„Když vyjedete kamkoliv za hranice, v každém, i docela malém pekařství najdete obyčejné, ale výborné koláče - se švestkami, rybízem, borůvkami a drobenkou. To nám doma chybělo. A další nápady přibývaly,“ vypravuje Eva.

S přítelkyní Slavěnou se rozhodly získat recepty na francouzské koláče známé jako quiche. Vyjely proto rovnou ke zdroji, k příbuzné žijící ve Francii. „Tyto recepty byly chráněným majetkem staré paní z jihu Francie. Naučily jsme se je péct, ale celkem nerady dodržujeme recepty úplně do poslední ingredience. Rády je ještě ozvláštníme, vylepšujeme. Minimálně rok jsme pekly a zkoušely,“ líčí Eva a přiznává, že spousta těst skončila v koši, jiné byly nuceny konzumovat a hodnotit obě rodiny. Dokud si nebyly jisté, že výsledek je dokonalý.

Dnes už jsou k dispozici všechny možné recepty, které ale podnikatelky také obměňují, tak aby byl výsledek ještě lepší a především poctivý. Místo margarínu používají máslo a jiné kvalitnější suroviny.

Pro Evu Wágnerovou láska k pečení zvítězila nad původní profesí. „Velmi brzy se mi stalo pečení koníčkem a koníček se k mojí velké radosti stal mojí prací. Peču denně, desítky hodin týdně a po třech letech mě to baví čím dál víc,“ svěřuje se a Slavěna dodává: „Každodenní práci v kuchyni zvládá s přehledem. Nikdy není zmožená ze vstávání ve 4 ráno, aby na každý den napekla koláče a připravila čerstvé lívance.“

Náhražky tu nenajdete, peče se z kvalitních surovin

Jejich další velký koníček s vařením a pečením úzce souvisí. Za novými objevy v gastronomii, za originálními nápady a recepty, pro to nejlepší koření a především za novými chutěmi často cestují.

„Jezdíme do Francie, Itálie, Španělska, Turecka, a ochutnáme všechno, každou místní specialitu. Pokrmy, které nám nejvíce chutnaly, musíme po příjezdu hned zkusit uvařit. Pokaždé přivezeme spoustu ingrediencí,“ říká Slavěna.

V jejich kavárně žádné náhražky, připravené směsi, bujóny či hotové krémy nenajdete. „Záleží nám na tom, jaké suroviny používáme. Zpočátku to takový problém nebyl, mnoho jsme jich dovážely ze sousedního Německa, ale čím víc surovin jsme potřebovaly, tím nutnější bylo zajistit si pravidelné dodavatele, které si pečlivě vybíráme. A čerstvost si hlídáme. Čokoládu používáme belgickou, kakao holandské,“ dodává Slavěna. Pravou vanilku prý dováží z Asie, šafrán z Turecka a podobně.

Zároveň jsou obě nadšenými návštěvnicemi všech možných gastro akcí a festivalů. „I tam nabíráme inspiraci, pořád máme chuť zkoušet nové věci, nemáme dost!“ smějí se ženy, které spolu tráví hodně času - v kavárně, o víkendech, na dovolených.

Při otázce, zda si už občas nejdou na nervy či nepociťují ponorkovou nemoc, se vzájemně chytí za ramena a shodně a s úsměvem odpoví: „Zatím ne!“

Nejčtenější

Plzeň - AS Řím 2:1, poháry na jaře budou, zajistil je gól Chorého

Plzeňský kouč Pavel Vrba se svými svěřenci slaví před kotlem fanouškům výhru na...

Výborný týmový výkon a vítězství nad loňským semifinalistou Ligy mistrů. Fotbalisté Plzně na domácím hřišti porazili AS...

Přes tři čtvrtě miliardy v kase. Plzeň v Lize mistrů vydělala obří sumu

Plzeňští fotbalisté prožívají velkou radost, právě porazili v Lize mistrů AS...

Přibližně 800 milionů korun vydělala fotbalová Plzeň díky podzimnímu účinkování v Lize mistrů. Je to přibližně o dvě...

Přijatelný los pro české týmy: Slavia narazí na Genk, Plzeň vyzve Záhřeb

Slávistický záložník Josef Hušbauer a s Matíasem Kranevitterem z Petrohradu v...

Nejsou to ti vysnění soupeři jako Arsenal, Chelsea nebo Inter Milán. Zato jsou pro oba české týmy velmi přijatelní a...

Při nehodě na Domažlicku zemřeli tři mladí lidé, žena bojuje o život

Auto u Koutu na Šumavě skončilo v lesním potoce (16. prosince 2018).

K tragické nehodě v noci na neděli vyjížděly všechny složky integrovaného záchranného systému na Domažlicku. Řidič...

Plzeň poslal do semifinále Ligy mistrů Kovář, Kometa po debaklu končí

Plzeňští hokejisté se radují z postupu přes Skellefteu.

Hokejová Plzeň si zahraje semifinále Ligy mistrů. Proti švédské Skelleftee uspěla 2:1 po nájezdech, když ji do...

Další z rubriky

Radnice řeší výzvy, ať zajistí víc bezpečí. Lidé podepisují petici

Policisté pracují na místě nálezu mrtvého muže v Těšínské ulici v Plzni -...

Bezpečnostní situace ve městě a to, jak ji vnímají lidé, bude téma, se kterým budou mít zastupitelé Plzně v začínajícím...

Útočník, který podle policie napadl muže u bufetu, je ve vazbě

Soud poslal do vazby útočníka, který napadl u centrálního autobusového nádraží...

Sedmapadesátiletého útočníka, který v pátek napadl v Plzni u centrálního autobusového nádraží jiného muže, poslala...

Zubatý rypoš má nory rozdělené na spižírny, ložnice i slepé toalety

Novým exponátem a chovaným druhem v plzeňské zoo je rypoš lysý. Hlodavec je...

Jako jediná v republice nově chová plzeňská zoologická zahrada rypoše lysého. Ke třináctičlenné kolonii v pátek přibylo...

Najdete na iDNES.cz