Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nejdřív házely těsto do koše. Teď mají kavárnu vonící lívanci a koláči

  9:08aktualizováno  9:08
Kavárna v centru Rokycan, která funguje už tři roky, je splněným snem pro Evu Wágnerovou a Slavěnu Milnaříkovou. Specialitou kamarádek, které kvůli podnikání opustily své původní profese, se staly francouzské koláče, jejichž základem je recept přímo ze země galského kohouta.

Eva Wágnerová a Slavěna Milnaříková provozují v Rokycanech kavárnu. | foto: Lucie Sichingerová, 5plus2.cz

Neúspěch si nepřipouštěly. Především proto, že věřily svému nadšení. A samy sobě, stejně jako sobě navzájem. Eva Wágnerová je vynikající kuchařka a Slavěna Milnaříková organizačně zdatná manažerka s velkými zkušenostmi z gastronomie.

„Když vyjedete kamkoliv za hranice, v každém, i docela malém pekařství najdete obyčejné, ale výborné koláče - se švestkami, rybízem, borůvkami a drobenkou. To nám doma chybělo. A další nápady přibývaly,“ vypravuje Eva.

S přítelkyní Slavěnou se rozhodly získat recepty na francouzské koláče známé jako quiche. Vyjely proto rovnou ke zdroji, k příbuzné žijící ve Francii. „Tyto recepty byly chráněným majetkem staré paní z jihu Francie. Naučily jsme se je péct, ale celkem nerady dodržujeme recepty úplně do poslední ingredience. Rády je ještě ozvláštníme, vylepšujeme. Minimálně rok jsme pekly a zkoušely,“ líčí Eva a přiznává, že spousta těst skončila v koši, jiné byly nuceny konzumovat a hodnotit obě rodiny. Dokud si nebyly jisté, že výsledek je dokonalý.

Dnes už jsou k dispozici všechny možné recepty, které ale podnikatelky také obměňují, tak aby byl výsledek ještě lepší a především poctivý. Místo margarínu používají máslo a jiné kvalitnější suroviny.

Pro Evu Wágnerovou láska k pečení zvítězila nad původní profesí. „Velmi brzy se mi stalo pečení koníčkem a koníček se k mojí velké radosti stal mojí prací. Peču denně, desítky hodin týdně a po třech letech mě to baví čím dál víc,“ svěřuje se a Slavěna dodává: „Každodenní práci v kuchyni zvládá s přehledem. Nikdy není zmožená ze vstávání ve 4 ráno, aby na každý den napekla koláče a připravila čerstvé lívance.“

Náhražky tu nenajdete, peče se z kvalitních surovin

Jejich další velký koníček s vařením a pečením úzce souvisí. Za novými objevy v gastronomii, za originálními nápady a recepty, pro to nejlepší koření a především za novými chutěmi často cestují.

„Jezdíme do Francie, Itálie, Španělska, Turecka, a ochutnáme všechno, každou místní specialitu. Pokrmy, které nám nejvíce chutnaly, musíme po příjezdu hned zkusit uvařit. Pokaždé přivezeme spoustu ingrediencí,“ říká Slavěna.

V jejich kavárně žádné náhražky, připravené směsi, bujóny či hotové krémy nenajdete. „Záleží nám na tom, jaké suroviny používáme. Zpočátku to takový problém nebyl, mnoho jsme jich dovážely ze sousedního Německa, ale čím víc surovin jsme potřebovaly, tím nutnější bylo zajistit si pravidelné dodavatele, které si pečlivě vybíráme. A čerstvost si hlídáme. Čokoládu používáme belgickou, kakao holandské,“ dodává Slavěna. Pravou vanilku prý dováží z Asie, šafrán z Turecka a podobně.

Zároveň jsou obě nadšenými návštěvnicemi všech možných gastro akcí a festivalů. „I tam nabíráme inspiraci, pořád máme chuť zkoušet nové věci, nemáme dost!“ smějí se ženy, které spolu tráví hodně času - v kavárně, o víkendech, na dovolených.

Při otázce, zda si už občas nejdou na nervy či nepociťují ponorkovou nemoc, se vzájemně chytí za ramena a shodně a s úsměvem odpoví: „Zatím ne!“




Nejčtenější

Prazdroj se od nového roku vaří už jen v Plzni. Japonci vycouvali z Ruska

Plnící linka plzeňského Prazdroje

Plzeňský Prazdroj po deseti letech ukončil licenční výrobu v ruské Kaluze. Rusko bylo druhou a nyní už poslední...

Kluci už neblbnou, říká o svých svěřencích plzeňský trenér Vrba

Plzeňský kouč Pavel Vrba burcuje své svěřence.

Když před třiadvaceti lety cestoval se žáčky Přerova přes celou republiku na turnaj do Teplic, přespával v tělocvičně....



Školák ukradl auto, sundal značky a přestříkal ho. Jezdil s ním deset dní

Loňského února sebral kluk klíčky od vozu, fiat přestříkal a více než deset dní...

Čtrnáctiletému chlapci z Tachova nařídil tamní soud výchovnou terapii. Je to trest za to, že školák loni v únoru našel...

Plzeň otočila duel se třetími Vítkovicemi a vede extraligu o 11 bodů

Momentka ze zápasu Plzeň - Vítkovice

Plzeňští hokejisté shlížejí na extraligovou konkurenci z patra. V předehrávce 49. kola si doma poradili s Vítkovicemi...

Nejlepší v Evropě. Plzeň má vyšší úspěšnost než Barcelona nebo City

Radost fotbalistů Viktorie Plzeň z gólu Milana Petržely (uprostřed) v utkání...

Kralují české fotbalové lize a v jistém ohledu vlastně i celému kontinentu. Viktoria Plzeň má napříč ligovými soutěžemi...

Další z rubriky

Na Tachovsku se našel mrtvý muž, příčinu smrti objasní až pitva

Nové sídlo Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje v prostorách bývalých...

Zemřelý padesátiletý muž z Německa se našel v sobotu v maringotce na Tachovsku. Koroner vyloučil cizí zavinění, ale...

Samec antilopy má v Plzni harém, každé z jeho tří mláďat má jinou matku

V plzeňské zoo se narodila mláďata antilop. Jmenují se Zakyr, Pamira a Ronako....

Harém jihoafrického druhu antilop se v plzeňské zoo rozrostl o další členy. Do stáda, které tvoří samec Mari a několik...

Dětem Země nešlo o slepice, ale o poškození drůbežárny, zamítl soud žalobu

Na farmě v Ratíškovicích produkují vejce od slepic  chovaných v nových tzv....

Sdružení Děti Země neuspělo se žalobou proti firmě Česká drůbež, která se ve smlouvě zavázala, že počet slepic ve farmě...

Najdete na iDNES.cz