Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jahody na plantážích v Plzni dozrávají. Nasbírat si můžete i pro sebe

  9:01aktualizováno  9:01
Teplé počasí ze začátku týdne a dešťová zálivka dělá radost majitelům plzeňských jahodových plantáží za Kalikovským mlýnem. V těchto dnech naplnili první přepravky letošní úrodou. Jahody podle zemědělců letos dozrávají zhruba o týden dříve než loni.

Brigádnice Eva Pláničková sklízí první dozrávající jahody na plzeňské plantáži u Kalikovského mlýna | foto: Jiří Bervida, MAFRA

"Jahody začínají dozrávat. Ale zatím jen protrháváme," říká plzeňská důchodkyně Milena. Na plantážích je letos posedmnácté.

Brigádnice Eva Pláničková sklízí první dozrávající jahody na plzeňské plamntáži u Kalikovského mlýna

Letos jahody dozrávají o týden dříve než loni a díky ideálnímu počasí jsou plody hodně velké

"Prvních pět let jsem chodila ještě na staré pole. Hned vedle Kalikovského mlýna," vzpomíná vitální sedmdesátnice, která za hodinu dokáže nasbírat až pět dvouapůllitrových kbelíků. "To se musí řádky ale pořádně červenat," říká s úsměvem Milena.

 Jako jedna z nejzručnějších brigádnic si za hodinu dokáže vydělat až stokorunu. "Průměr je kolem sedmdesáti," doplňuje Oldřich Kříž, majitel plantáže. Zatím se mezi řádky pohybuje deset sběraček. Převážně důchodkyň.

V polovině června, kdy by měla jahodová sezona vrcholit, bude brigádníků třikrát víc. Někteří z nich si budou nad kbelíky s jahody čistit hlavu po maturitní zkoušce.

Kilo jahod za osmdesát korun, při samosběru levněji

Během sezony se u Kalikovského mlýna urodí třicet až čtyřicet tun jahod. Většina z nich se prodá rovnou u stánku na okraji jahodiště. Letos stojí kilogram čerstvých jahod stejně jako před rokem - osmdesát korun. Zhruba o třicet korun levnější budou při samosběru.

"Zahájíme ho příští týden. V pátek nebo v sobotu," vzkazuje Kříž zájemcům, kteří si chtějí jahody vlastnoručně nasbírat. Teď je podle něj nejpodstatnější, aby nepřišly vytrvalé deště, kvůli kterým by plody hnily. Jahodám podle něj stačí dvakrát týdně vydatná přeprška a teploty mezi 20 až 25 stupni.

"Při třicítkách jsou menší. A konzumenti mají v posledních letech radši velké plody," dodává Oldřich Kříž.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Skejťáci jsou v originálním videoklipu ze Sušice blízkými příbuznými homo...
Tvor skejťák je příbuzný homo sapiens. Hravý klip zve do skateparku

Skatepark v Sušici u Klatov propaguje originální video režiséra Ladislava Plecitého. Chtěl lidem přiblížit životní styl skejťáků a vytvořil spot inspirovaný...  celý článek

Srnče uvázlo v kanálu. Zachránil ho jezevčík Kuba.
Jezevčík zachránil srnče uvázlé v šachtě, upozornil na něj štěkáním

Obrovské štěstí mělo srnče, které spadlo u Malesic nedaleko Plzně do nezabezpečené kanálové šachty. Ve dva metry hluboké kruhové pasti ho našel jezevčík Kuba,...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Zloděj strhl seniorce řetízek. Pohotová žena ho ale chytila za batoh

Okrást osmaosmdesátiletou ženu chtěl dnes ráno muž v Plzni. Netušil ale, že se začne bránit a spolu s další kolemjdoucí ho zadrží až do příjezdu policejní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.