Brigádnice Eva Pláničková sklízí první dozrávající jahody na plzeňské plantáži u Kalikovského mlýna

Brigádnice Eva Pláničková sklízí první dozrávající jahody na plzeňské plantáži u Kalikovského mlýna | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Jahody na plantážích v Plzni dozrávají. Nasbírat si můžete i pro sebe

  • 1
Teplé počasí ze začátku týdne a dešťová zálivka dělá radost majitelům plzeňských jahodových plantáží za Kalikovským mlýnem. V těchto dnech naplnili první přepravky letošní úrodou. Jahody podle zemědělců letos dozrávají zhruba o týden dříve než loni.

"Jahody začínají dozrávat. Ale zatím jen protrháváme," říká plzeňská důchodkyně Milena. Na plantážích je letos posedmnácté.

Letos jahody dozrávají o týden dříve než loni a díky ideálnímu počasí jsou plody hodně velké

"Prvních pět let jsem chodila ještě na staré pole. Hned vedle Kalikovského mlýna," vzpomíná vitální sedmdesátnice, která za hodinu dokáže nasbírat až pět dvouapůllitrových kbelíků. "To se musí řádky ale pořádně červenat," říká s úsměvem Milena.

 Jako jedna z nejzručnějších brigádnic si za hodinu dokáže vydělat až stokorunu. "Průměr je kolem sedmdesáti," doplňuje Oldřich Kříž, majitel plantáže. Zatím se mezi řádky pohybuje deset sběraček. Převážně důchodkyň.

V polovině června, kdy by měla jahodová sezona vrcholit, bude brigádníků třikrát víc. Někteří z nich si budou nad kbelíky s jahody čistit hlavu po maturitní zkoušce.

Kilo jahod za osmdesát korun, při samosběru levněji

Během sezony se u Kalikovského mlýna urodí třicet až čtyřicet tun jahod. Většina z nich se prodá rovnou u stánku na okraji jahodiště. Letos stojí kilogram čerstvých jahod stejně jako před rokem - osmdesát korun. Zhruba o třicet korun levnější budou při samosběru.

"Zahájíme ho příští týden. V pátek nebo v sobotu," vzkazuje Kříž zájemcům, kteří si chtějí jahody vlastnoručně nasbírat. Teď je podle něj nejpodstatnější, aby nepřišly vytrvalé deště, kvůli kterým by plody hnily. Jahodám podle něj stačí dvakrát týdně vydatná přeprška a teploty mezi 20 až 25 stupni.

"Při třicítkách jsou menší. A konzumenti mají v posledních letech radši velké plody," dodává Oldřich Kříž.