Množství kořalky bylo v pořádku. Bylo jí dokonce mírně nad rysku.

Množství kořalky bylo v pořádku. Bylo jí dokonce mírně nad rysku. | foto: ČOI

Čtyři z deseti šidí. Inspekce pořád řeší hříšné restauratéry

  • 2
Česká obchodní inspekce odhalila při kontrolách restaurací, bister a stánků s občerstvením v západních Čechách řadu prohřešků. Provozovatelé podniků své štamgasty často šidí. Inspektoři zjistili problém při každých čtyřech z deseti kontrol. Za sebou jich mají přes 250.

Ve čtvrtek inspektoři kontrolovali v centru Plzně. Před polednem zamířili na předzahrádku restaurace v Kopeckého sadech, kde si objednali kávu, pivo i panáčky něčeho tvrdšího.

"Máme vlastní čerstvé bramborové lupínky, k pivu jsou výborné," nabízí číšník hostům. I je si zákazník objednává.

Za chvíli obsluha přichází. Postupně vše staví na stůl. Jako poslední přináší misku s bramborovými plátky. Platíme. Číšník přináší účtenku, jednotlivé položky jsou v ní přesně rozepsané. Po vrácení peněz ale host říká číšníkovi, aby nikam neodcházel.

"Jsme z České obchodní inspekce. Můžete nám sem poslat provozního," říká inspektor a společně s kolegou ukazují průkazy.

Po chvíli přichází provozní. Za chvíli přináší tři cejchované odlívky na tvrdý alkohol, do kterých inspektor přelévá lihovinu ze skleniček, v nichž je podávána hostům.

Zkušeně přelévá z první, ani kapka neukápne vedle, v odlívce s cejchem je lihoviny dokonce o trošku víc, než by ve velkém panáku mělo být. Minimálně na rysce jsou hladiny i u zbývajících dvou frťanů.

V normě jsou i oba půllitry s pivem. 

"Kontroloři jsou u nás skoro každý den. Naposledy tu byli v neděli, předtím asi před dvěma týdny. Jak hlídáme míry u nápojů a lihovin? Nutná je neustálá kontrola a připomínání lidem za barem každý den, že jsme tady pro hosta a pro jeho spokojenost," říká provozní Miroslav Lev.

Předražili třikrát za sebou

Problém ale nastává, když druhý z inspektorů jde do kuchyně a tam převažuje před zraky personálu porci bramborových lupínků, kterých byla plná přinesená miska. Podle jídelního lístku jich mělo být 200 gramů, váha ale zastavila na 125 gramech.

"Zatím k tomu nedokážu nic říct, musím zjistit, co se stalo," říká provozní Lev, než s ním inspektoři začnou sepisovat protokoly.

O letošních prázdninových kontrolách inspektoři stále zjišťují okrádání zákazníků, kdy je pod míru pivo nebo víno, u oblíbených hranolků chyběla i čtvrtina deklarované hmotnosti. Například na Boleveckém rybníku zjistili u stejného stánku předražení nákupu třikrát za sebou.

"Na hradech, zámcích nebo v muzeích nedostatky téměř nezjišťujeme," upozorňuje šéf inspektorů v regionu Jan Řezáč.