Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čtyři z deseti šidí. Inspekce pořád řeší hříšné restauratéry

  18:05aktualizováno  18:05
Česká obchodní inspekce odhalila při kontrolách restaurací, bister a stánků s občerstvením v západních Čechách řadu prohřešků. Provozovatelé podniků své štamgasty často šidí. Inspektoři zjistili problém při každých čtyřech z deseti kontrol. Za sebou jich mají přes 250.

Množství kořalky bylo v pořádku. Bylo jí dokonce mírně nad rysku. | foto: ČOI

Ve čtvrtek inspektoři kontrolovali v centru Plzně. Před polednem zamířili na předzahrádku restaurace v Kopeckého sadech, kde si objednali kávu, pivo i panáčky něčeho tvrdšího.

"Máme vlastní čerstvé bramborové lupínky, k pivu jsou výborné," nabízí číšník hostům. I je si zákazník objednává.

Za chvíli obsluha přichází. Postupně vše staví na stůl. Jako poslední přináší misku s bramborovými plátky. Platíme. Číšník přináší účtenku, jednotlivé položky jsou v ní přesně rozepsané. Po vrácení peněz ale host říká číšníkovi, aby nikam neodcházel.

"Jsme z České obchodní inspekce. Můžete nám sem poslat provozního," říká inspektor a společně s kolegou ukazují průkazy.

Po chvíli přichází provozní. Za chvíli přináší tři cejchované odlívky na tvrdý alkohol, do kterých inspektor přelévá lihovinu ze skleniček, v nichž je podávána hostům.

Zkušeně přelévá z první, ani kapka neukápne vedle, v odlívce s cejchem je lihoviny dokonce o trošku víc, než by ve velkém panáku mělo být. Minimálně na rysce jsou hladiny i u zbývajících dvou frťanů.

V normě jsou i oba půllitry s pivem. 

"Kontroloři jsou u nás skoro každý den. Naposledy tu byli v neděli, předtím asi před dvěma týdny. Jak hlídáme míry u nápojů a lihovin? Nutná je neustálá kontrola a připomínání lidem za barem každý den, že jsme tady pro hosta a pro jeho spokojenost," říká provozní Miroslav Lev.

Předražili třikrát za sebou

Problém ale nastává, když druhý z inspektorů jde do kuchyně a tam převažuje před zraky personálu porci bramborových lupínků, kterých byla plná přinesená miska. Podle jídelního lístku jich mělo být 200 gramů, váha ale zastavila na 125 gramech.

"Zatím k tomu nedokážu nic říct, musím zjistit, co se stalo," říká provozní Lev, než s ním inspektoři začnou sepisovat protokoly.

O letošních prázdninových kontrolách inspektoři stále zjišťují okrádání zákazníků, kdy je pod míru pivo nebo víno, u oblíbených hranolků chyběla i čtvrtina deklarované hmotnosti. Například na Boleveckém rybníku zjistili u stejného stánku předražení nákupu třikrát za sebou.

"Na hradech, zámcích nebo v muzeích nedostatky téměř nezjišťujeme," upozorňuje šéf inspektorů v regionu Jan Řezáč.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Požár osobních aut v Poběžovicích ve čtvrtek 5. října.
Žhář ničí na Domažlicku auta, během dvou týdnů hořela už čtyři

Během dvou týdnů hasiči likvidovali dva požáry v Poběžovicích na Domažlicku. Neznámý žhář si v obou případech vybral ke svému řádění auta.   celý článek

Trestní zákoník (ilustrační foto).
Slovák, který zneužíval děti, bude po šesti letech ve vězení vyhoštěn

Muž ze Slovenska, který je ve vězení za sexuální zločiny na vlastních dětech, bude po odpykání trestu vyhoštěn z České republiky. Rozhodl o tom plzeňský...  celý článek

Auto Link & go jezdí bez řidiče. (17. 10. 2017)
Technici z Plzně pomohli postavit auto, které řídí jen superpočítač

Během čtrnácti měsíců postavili odborníci prototyp auta Link & go s autonomním řízením. Na jeho vývoji se podíleli i lidé z plzeňské firmy MBtech. Na silnice...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.