V hájovně na šumavském Březníku, kde má informační středisko Národní park, je

V hájovně na šumavském Březníku, kde má informační středisko Národní park, je hlavně běžkařům nově v zimní sezoně k dispozici i restaurace. | foto: Vladislav Hošek

Hájovna na Březníku nově zve i běžkaře. Pochutnají si tam na nutriích

  • 2
Je neděle, devět hodin ráno a na šumavské Modravě si nazouvá běžky mladá rodina. Vyrazí na Březník, do Luzenského údolí. Stejně jako desítky dalších lidí i oni se zastaví v nově otevřeném občerstvení v bývalé hájovně. Podnikatel František Dvořák zde nabízí speciality - jídla z nutrií.

"To je zajímavé, možná to vyzkoušíme. Každopádně občerstvení na Březníku je ideální, člověk už je unavený a rád si odpočine," říká Jan Brůha z Prahy.

Na Březník je to z Modravy 7,5 kilometru. Původně schwarzenberská hájovna se objevila i v knihách známého šumavského spisovatele Karla Klostermanna, odehrál se v ní děj románu Ze světa lesních temnot a samot. V roce 2002 ji správa šumavského parku zrekonstruovala a je v ní informační středisko. Restauraci si teď pronajal podnikatel František Dvořák.

Šumavský Březník

"Nečekal jsem to, ale zájem lidí je opravdu veliký. Každý den mám zhruba stovku hostů, proto chci mít otevřeno kromě víkendů i v pondělí," vysvětluje Dvořák.

Samota a bývalá hájovna na soutoku Luzenského a Březnického potoka je pro turisty jako magnet. Láká je sem i Muzeum Karla Klostermanna, které zde je. Až dosud však byla hájenka od listopadu do května vždy zavřena, nyní ji Dvořák otevírá od pátku do pondělí. A nabízí netradiční jídla z nutrií. "Nechci jen smažit klobásy a hranolky. Rád bych, aby se sem lidé vraceli kvůli dobrému jídlu," vysvětluje.

Nutrie na několik způsobů

V sobotu si tak můžete objednat řízečky z nutrií, pečenou nutrii nebo nutrii na kořenové zelenině. Podle Dvořáka je po králičím mase to z nutrií jedno z nejkvalitnějších. "Má nízký obsah tuku a cholesterolu, kromě toho je snadno stravitelné," dodává Dvořák.

A cestou netradiční nabídky jde i v dalším sortimentu. Nabízet bude meltu, domácí vaječný likér nebo čaj z doma vypěstovaného zázvoru, máty či bezinek.

"Chci vařit jen z čerstvých surovin, nechci v kuchyni dochucovadla," říká rezolutně podnikatel a vysvětluje, že čepovat bude výhradně regionální piva z malých pivovarů.

Vyrazit na Březník nyní je jeden z nejkrásnějších výletů v okolí Modravy. Leží tam přes metr sněhu a místo, kde se stéká Luzenský a Březnický potok, je častým cílem turistů, i díky výhledu na Luzný. "Vyběhnout na lyžích z Modravy na Březník je nádhera," říká vášnivý běžkař a náměstek správy šumavského parku Jiří Mánek.