Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hájovna na Březníku nově zve i běžkaře. Pochutnají si tam na nutriích

  9:24aktualizováno  9:24
Je neděle, devět hodin ráno a na šumavské Modravě si nazouvá běžky mladá rodina. Vyrazí na Březník, do Luzenského údolí. Stejně jako desítky dalších lidí i oni se zastaví v nově otevřeném občerstvení v bývalé hájovně. Podnikatel František Dvořák zde nabízí speciality - jídla z nutrií.

V hájovně na šumavském Březníku, kde má informační středisko Národní park, je hlavně běžkařům nově v zimní sezoně k dispozici i restaurace. | foto: Vladislav Hošek

"To je zajímavé, možná to vyzkoušíme. Každopádně občerstvení na Březníku je ideální, člověk už je unavený a rád si odpočine," říká Jan Brůha z Prahy.

Na Březník je to z Modravy 7,5 kilometru. Původně schwarzenberská hájovna se objevila i v knihách známého šumavského spisovatele Karla Klostermanna, odehrál se v ní děj románu Ze světa lesních temnot a samot. V roce 2002 ji správa šumavského parku zrekonstruovala a je v ní informační středisko. Restauraci si teď pronajal podnikatel František Dvořák.

Šumavský Březník

"Nečekal jsem to, ale zájem lidí je opravdu veliký. Každý den mám zhruba stovku hostů, proto chci mít otevřeno kromě víkendů i v pondělí," vysvětluje Dvořák.

Samota a bývalá hájovna na soutoku Luzenského a Březnického potoka je pro turisty jako magnet. Láká je sem i Muzeum Karla Klostermanna, které zde je. Až dosud však byla hájenka od listopadu do května vždy zavřena, nyní ji Dvořák otevírá od pátku do pondělí. A nabízí netradiční jídla z nutrií. "Nechci jen smažit klobásy a hranolky. Rád bych, aby se sem lidé vraceli kvůli dobrému jídlu," vysvětluje.

Nutrie na několik způsobů

V sobotu si tak můžete objednat řízečky z nutrií, pečenou nutrii nebo nutrii na kořenové zelenině. Podle Dvořáka je po králičím mase to z nutrií jedno z nejkvalitnějších. "Má nízký obsah tuku a cholesterolu, kromě toho je snadno stravitelné," dodává Dvořák.

A cestou netradiční nabídky jde i v dalším sortimentu. Nabízet bude meltu, domácí vaječný likér nebo čaj z doma vypěstovaného zázvoru, máty či bezinek.

"Chci vařit jen z čerstvých surovin, nechci v kuchyni dochucovadla," říká rezolutně podnikatel a vysvětluje, že čepovat bude výhradně regionální piva z malých pivovarů.

Vyrazit na Březník nyní je jeden z nejkrásnějších výletů v okolí Modravy. Leží tam přes metr sněhu a místo, kde se stéká Luzenský a Březnický potok, je častým cílem turistů, i díky výhledu na Luzný. "Vyběhnout na lyžích z Modravy na Březník je nádhera," říká vášnivý běžkař a náměstek správy šumavského parku Jiří Mánek.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

V zásilce, která vybuchla, byla baterie do elektrokola.
Ve třídírně zásilek vybuchl balíček, byla v něm baterie do elektrokola

V plzeňské firmě na třídění zásilek vybuchl balíček s akumulátorem. Zaměstnanci stačili požár zlikvidovat před příjezdem hasičů. Příčinu náhlého samovznícení...  celý článek

Veronika Hindle vytváří kostýmy pro muzikálové inscenace Divadla J. K. Tyla v...
Kouzelné věci mohou děti ovlivnit na celý život, říká návrhářka kostýmů

Výtvarnice Veronika Hindle navrhuje kostýmy pro divadelní představení už deset let. Ostravská rodačka, která žije v Americe, poprvé pracovala na dvou...  celý článek

Registr vozidel (ilustrační foto)
Plzeňský registr vozidel je zavalený žádostmi, přibudou další úředníci

Registr vozidel plzeňského magistrátu je zavalený žádostmi o přihlášení automobilů nebo změnu vlastníka. Nápor začal v okamžiku, kdy zákon umožnil přehlašování...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.