"To je zajímavé, možná to vyzkoušíme. Každopádně občerstvení na Březníku je ideální, člověk už je unavený a rád si odpočine," říká Jan Brůha z Prahy.
Na Březník je to z Modravy 7,5 kilometru. Původně schwarzenberská hájovna se objevila i v knihách známého šumavského spisovatele Karla Klostermanna, odehrál se v ní děj románu Ze světa lesních temnot a samot. V roce 2002 ji správa šumavského parku zrekonstruovala a je v ní informační středisko. Restauraci si teď pronajal podnikatel František Dvořák.
"Nečekal jsem to, ale zájem lidí je opravdu veliký. Každý den mám zhruba stovku hostů, proto chci mít otevřeno kromě víkendů i v pondělí," vysvětluje Dvořák.
Samota a bývalá hájovna na soutoku Luzenského a Březnického potoka je pro turisty jako magnet. Láká je sem i Muzeum Karla Klostermanna, které zde je. Až dosud však byla hájenka od listopadu do května vždy zavřena, nyní ji Dvořák otevírá od pátku do pondělí. A nabízí netradiční jídla z nutrií. "Nechci jen smažit klobásy a hranolky. Rád bych, aby se sem lidé vraceli kvůli dobrému jídlu," vysvětluje.
Nutrie na několik způsobů
V sobotu si tak můžete objednat řízečky z nutrií, pečenou nutrii nebo nutrii na kořenové zelenině. Podle Dvořáka je po králičím mase to z nutrií jedno z nejkvalitnějších. "Má nízký obsah tuku a cholesterolu, kromě toho je snadno stravitelné," dodává Dvořák.
A cestou netradiční nabídky jde i v dalším sortimentu. Nabízet bude meltu, domácí vaječný likér nebo čaj z doma vypěstovaného zázvoru, máty či bezinek.
"Chci vařit jen z čerstvých surovin, nechci v kuchyni dochucovadla," říká rezolutně podnikatel a vysvětluje, že čepovat bude výhradně regionální piva z malých pivovarů.
Vyrazit na Březník nyní je jeden z nejkrásnějších výletů v okolí Modravy. Leží tam přes metr sněhu a místo, kde se stéká Luzenský a Březnický potok, je častým cílem turistů, i díky výhledu na Luzný. "Vyběhnout na lyžích z Modravy na Březník je nádhera," říká vášnivý běžkař a náměstek správy šumavského parku Jiří Mánek.