Šéfkuchař hotelu Golden Fish připravil přichystal mušle mariniére s achátovými šneky a tygřími krevetami v jablečném miso, uzené husí prso a crumble s bílou čokoládou a variací čerstvého exotického ovoce.

Šéfkuchař hotelu Golden Fish připravil přichystal mušle mariniére s achátovými šneky a tygřími krevetami v jablečném miso, uzené husí prso a crumble s bílou čokoládou a variací čerstvého exotického ovoce. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Festival dobrého jídla láká na uzené husí prso i levandulový dortík

  • 1
Vybrané delikatesy za zvýhodněné ceny mohou ochutnat návštěvníci Grand Restaurant Festivalu, který právě začíná. V Plzeňském kraji se zapojí šest restaurací, jejichž šéfkuchaři připravili například křepelku plněnou masem, telecí líčka na červeném víně či levandulový tvarohový dortík.

Uzené husí prso dopečené v kamenině s dýňovou kaší a omáčkou z čerstvého šípku. Nebo hunger steak, jinak řečeno veverka, doprovázený pohanko-mrkvovými farmářskými šťouchanými brambory. To jsou další lákadla Grand Restaurant Festivalu.

"Musím říct, že když si tyto názvy přečtu, sbíhají se mi sliny. Je pravda, že kuchař, když něco přidává do jídelního lístku, by měl přemýšlet, jak bude název znít. Lidem by měly začít poskakovat chuťové pohárky, jen si to přečtou," je přesvědčen Pavel Maurer, který za festivalem stojí.

Maurer má dojem, že Plzeňané jsou, co se jídla týče, trochu konzervativnější. Zájem je podle něj trochu nižší než v ostatních regionech, kde více experimentují.

"Pomalu lámeme plzeňský konzervatismus a řekl bych, že se nám to daří. A je to vidět i ve struktuře restaurací," zamýšlí se Maurer a dodává, že v nabídce je kromě klasické české kuchyně také středomořská, ale i japonská gastronomie.

Ve výběru je jedna mimoplzeňská restaurace - Angusfarm v Soběsukách u Nepomuka - a pět plzeňských - Angus Steak House, Bar de Tapas el Cid, La Provence el Cid, Zeke Sushi Bar a Golden Fish.

Všechny mají připravené tříchodové menu. Posledně jmenovaný si přichystal mušle mariniére s achátovými šneky a tygřími krevetami v jablečném miso, již zmíněné uzené husí prso a crumble s bílou čokoládou a variací čerstvého exotického ovoce.

"To je menu, které jsme už v různých obměnách dělali na degustačních večeřích," říká šéfkuchař restaurace Jiří Dvořák, podle něhož je obtížné trefit se do chuti všech lidí.

"O to se snaží všechny restaurace na světě. Co se týče chutí našich návštěvníků, jsou naprosto mezinárodní. Řekl bych, že takový pohyb cizinců má mimo Prahu skutečně málokdo. Naše klientela je opravdu z celého světa," říká Dvořák.

Zkušenosti podle něj ukazují, že hosté Grand Restaurant Festivalu běžně do restaurací tohoto typu nechodí. "Třeba 90 procent jich to přijde vyzkoušet. I cenová relace je poměrně přijatelná," míní Jiří Dvořák.

Nejlevnější jednochodová degustace stojí 250 korun, kompletní tříchodová pak 600 korun. O tu je podle Maurera zájem největší. Grand Restaurant Festival potrvá až do konce února (více infomací najdete na internetových stránkách zde).