Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Festival delikates láká na křepelku s nádivkou či čokoládový fondant

  21:32aktualizováno  21:32
Řadu vynikajících specialit ochutnají návštěvníci Grand Restaurant Festivalu, který se letos v Plzeňském kraji uskuteční už počtvrté. Do akce, která potrvá od 15. ledna do 28. února, se zapojilo devět restaurací.

Návštěvníci Grand Restaurant Festivalu se mohou těšit na řadu delikates. Vybrat si mohou menu v různých cenových kategoriích. (Ilustrační snímek) | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Pošírovaný humr, křepelka pečená s olivovou nádivkou nebo čokoládový fondant přelitý vanilkovou omáčkou. To jsou některé z delikates, které budou moci okusit lidé v rámci Grand Restaurant Festivalu. Festivalové degustace se nabízí za zvýhodněné ceny. V kraji se letos zapojilo devět restaurací oproti loňským šesti.

"Jsem rád, že se v Plzeňském kraji zapojí letos více restaurací. V jejich nabídce cítím kreativitu, je opravdu z čeho vybírat," hodnotil Pavel Maurer, který za festivalem stojí.

Zároveň si však uvědomuje, že je třeba stanovit maximální počet restaurací. Pokud by jich bylo příliš, jejich kapacity by se nevyčerpaly. Plzeňané jsou podle něj v tomto ohledu trochu specifičtí. "Plzeň je trochu ostražitější. Například na severní Moravě, kde je podle mého názoru situace mnohem horší, lidé mají hlouběji do kapsy a jídlo si více užívají. Baví je," míní Maurer.

Během loňského ročníku se prodalo v kraji více než tisíc degustací. Letos by číslo mohlo být s ohledem na vyšší počet restaurací ještě vyšší.

Návštěvníci si musí předem rezervovat místa i menu

Lidé si na vybrané speciality mohou vyrazit například do Angus Steak Housu nebo restaurací Budino, La Provence El Cid, z mimoplzeňských se přidal i podnik U Štěpána ve Vojeticích. Všechny podniky jsou uvedeny v TOP 100 v publikaci Maurerův výběr Grand Restaurant.

Lidé si mohou vybírat z jedno, dvou nebo tříchodové degustace v ceně 200 až 600 korun. Všechny restaurace nabízí vždy pokrmy v "kategoriích" Mistrovský kousek šéfkuchaře, Nejlepší jídlo od maminky a Farmář & tradice/Tradiční specialita.

"Myšlenkou festivalu je umožnit komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, aby navštívil nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky této země a to za symbolické ceny," vysvětluje Maurer s tím, že kromě kvalitních restaurací chce letos festival propagovat také farmy a tradiční suroviny v daných regionech.

Festival potrvá od 15. ledna do 28. února. Lidé, kteří chtějí zakusit kulinářskou lahůdku, si musí na internetových stránkách předem rezervovat místo a vybrat si pokrm, o který mají zájem. Více informací najdete na webových stránkách www.grandrestaurantfestival.cz.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Slepice, která se zatoulala do areálu Fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně.
V areálu nemocnice se toulala slepice, s odchytem pomáhali i pacienti

Slepici, která se několik dní potulovala v areálu Fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně, musel lapit Karel Makoň ze záchranné stanice živočichů. Slípce se...  celý článek

Prezident Miloš Zeman dostal v Nepomuku samopal na novináře. (20. 10. 2017)
Prezident Zeman dostal v Nepomuku dřevěný samopal na novináře

Prezident Miloš Zeman ukončil svoji třídenní návštěvu Plzeňského kraje. Na závěrečné tiskové konferenci ve Zbirohu na Rokycansku se odpoledne pochlubil jedním...  celý článek

ODS se v Plzeňském kraji umístila na druhém místě. Martin Baxa nyní zvažuje,...
Voliči ODS posílají do Sněmovny děkanku Mauritzovou a kantora Baxu

Občanským demokratům v Plzeňském kraji vyšla sázka na nestraníka v čele kandidátky. Vedla ji děkanka fakulty zdravotnických studií a bývalá rektorka Ilona...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.