Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Krajta, zebra i krokodýl. Na festivalu budou k ochutnání extrémní delikatesy

  9:35aktualizováno  9:35
O víkendu se v Plzni uskuteční Fresh Festival. Již počtvrté se na něm představí šéfkuchař Petr Koukolíček vyhlášený především specifickou molekulární gastronomií. Letos však chystá zajímavou novinku: extrémní catering. Návštěvníci festivalu tak budou moct ochutnat krajtu královskou, krokodýla či zebru.

Filet z krajty na špízku v teriyaki marinádě a batátové pyré od šéfkuchaře Petra Koukolíčka. | foto: festival.fresh.iprima.cz

Fresh Festival za centrem Plaza

V pátek 22. května bude program probíhat od 15 do 21 hodin (vstupné 50 Kč), v sobotu 23. května od 10 do 21 hodin (vstupné 100 Kč) a v neděli 24. května od 10 do 16.30 hodin (vstupné 50 Kč).

Festival se koná v areálu za obchodním centrem Plaza v Plzni. K vidění budou skvělé kuchařské show, kulinářské workshopy na pódiu povedou špičky oboru. Své umění ukáže ‚zlý šéf‘ Zdeněk Pohlreich, slovenský kuchařský mág Marcel Ihnačák nebo Jiří Štift, vyhlášený šéfkuchař známý z televizní soutěže MasterChef, či Riccardo Lucque.

Tradiční součástí festivalu je soutěž o Západočeskou restauraci roku, které se účastní 15 TOP restaurací se svým degustačním menu, v soutěži o Pivo FRESH Festivalu se utkají dvě desítky zástupců.

Návštěvníci budou moct okusit i některé mimořádné pokrmy - krajtu, molekulární gastronomii, speciality z hmyzu i chilli menu.

Více na festival.fresh.iprima.cz

„Na pódiu zkombinuji extrémní catering s molekulární gastronomií. Připravím sous vide medailonek z krajty královské s teriyaki prachem, kuličkou z wasabi a soba nudlemi. Další pochutinou budou jedlé kouřící kameny. Tečku nakonec obstará tiramisu v kapalném dusíku a jahodová rtěnka, jež je opravdu z jahod a dá se sníst. Prostě si budu pohrávat se smysly ochutnávajících,“ láká Koukolíček a dodává, že tyto speciality budou moct lidé okusit  i na stánku.

 Konkrétně se mohou lidé těšit na krajtu královskou v teriyaki marinádě na špízku s batátovým pyré, krokodýla v zelené kari pastě podávaného na pšeničných nudlích, roastbeef ze zebry na africkém chlebu ozdobený jedlými květy a žabí stehýnka v tempuře z medvědího česneku.

„Všechna zvířata jsou certifikovaná, chovaná na farmách,“ ujišťuje Koukolíček. Co se týče charakteristiky jednotlivých druhů masa, velmi zdravé je zejména to zebří. „Dalo by se přirovnat k pštrosovi, nemá absolutně žádný tuk, je jemné,“ popisuje Koukolíček.

Krokodýl je relativně dietní, chuťově připomíná maso ryb a kuřecí. „A navíc nemá kosti,“ přidává šéfkuchař. Žabí maso je prý vůbec nejjemnější maso, které zná. A krajta? To je prý spíš taková zajímavost, z výživového hlediska to nic extra není. Chuťově se blíží rybě či krabovi.

Podle Koukolíčka jsou právě toto delikatesy, které člověk jen tak neochutná. „Na Fresh Festivalu budou mít lidé mimořádnou příležitost,“ je přesvědčen avantgardní šéfkuchař. Dodává, že s výjimkou krajty menu bude stát maximálně 100 korun. To hadí pak vyjde na 299 korun.

Koktejl v pěně i štrůdl v kostce

„Krajta je strašně drahá. Cenu jsme museli upravit, aby bylo menu na festivalu vůbec prodejné,“ osvětluje Petr Koukolíček, podle něhož je o tuto kuchyni mezi veřejností zájem.

Kromě toho nebude v jeho nabídce chybět ani tradiční molekulární gastronomie. Ta vytváří pokrmy a nápoje z tradičních surovin naprosto netradičními způsoby, které se hodí spíše do chemické laboratoře. V podstatě jde o vytváření nových skupenství, která chutnají jako dobře známé pokrmy.

Podávat se budou koktejly v kostičkách i v pěně, pro děti budou připraveny nealkoholické kouřící drinky, přichystáno bude také tiramisu v kapalném dusíku. „Je to lákavé. Lidé jsou zvědaví, půlka z nich neví, co si pod molekulární kuchyní mají představit,“ říká Koukolíček.

Když pak okusí například hnědou kostku představující štrúdl jsou překvapení, že tak skutečně chutná. „Je to takové vtipné jídlo. Jde především o změnu skupenství,“ vysvětluje Petr Koukolíček.

Koukolíček se představí na Fresh Festivalu v sobotním programu od 17 do 18 hodin při kuchařském workshopu, v areálu bude mít již zmíněné dvě netradiční restaurace - jednu s molekulární kuchyní, druhou s extrémní. Festival začíná už v pátek v 15 hodin.




Nejčtenější

Slavia klopýtla, Plzeň se vzdálila. Brnu a Baníku uniká záchrana

Liberecký brankář Václav Hladký zasahuje před slávistou Tomášem Součkem.

Plzeňští fotbalisté jsou o něco blíž k titulu v první lize, Ostrava a Brno zase pádu do druhé ligy. V 25. kole lídr...

Brno - Plzeň 1:3, hattrick Čermáka a lídr je zase o kus blíž k titulu

Musefiu Ashiru z Brna vede míč před soupeři z Plzně

První hattrick Aleše Čermáka a plzeňští fotbalisté se po nevýrazných výsledcích přiblížili k titulu. V utkání 25. kola...



Pět kol, pět otazníků. Jaké zápletky ještě nabízí fotbalová liga?

Plzeňský útočník Michael Krmenčík lituje spálené šance v utkání proti Mladé...

A jde se do finále! Už jen pět kol zbývá odehrát ve fotbalové lize, za měsíc a dva dny bude jasno o všem důležitém....

Rodina ubodané knihovnice z Horní Břízy stáhla žalobu na vraha i léčebnu

Policisté vedou muže (s kapucou přes hlavu), který je z vraždy knihovnice...

Rodina ubodané knihovnice z Horní Břízy na Plzeňsku stáhla civilní žalobu na Vlastislava A., který ženu před třemi...

Soud poslal invalidního důchodce do vězení za týrání své mladé ženy

Invalidního důchodce Milana B. přivezla eskorta z věznice ke klatovskému...

Čtyřletý nepodmíněný trest vyměřili klatovští soudci čtyřiašedesátiletému invalidnímu důchodci Milanovi B. za týrání...

Další z rubriky

Za bodnutí miminka a rány paličkou soud matce vyměřil 19 let vězení

Druhým dnem pokračoval soud s dvaadvacetiletou ženou z Plzně, která vloni...

Krajský soud v Plzni poslal na devatenáct let do vězení Kateřinu M. za to, že loni v srpnu zavraždila svoji novorozenou...

Řidič auta za jízdy hledal mobil, narazil do traktoru a převrátil ho

Při srážce superbu s traktorem u Chotíkova se traktor převrátil na bok....

Traktor ležící na frekventované silnici Plzeň - Karlovy Vary na boku, superb, který do něj narazil, zůstal stát na...

Plzeň finišuje se Slavnostmi svobody, přijedou téměř století veteráni

Konvoj svobody projíždí Plzní (7. května 2017).

Tradiční Convoy of Liberty s ještě žijícími válečnými veterány, kteří v květnu 1945 osvobozovali Plzeň, projede městem...

Najdete na iDNES.cz