Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Krajta, zebra i krokodýl. Na festivalu budou k ochutnání extrémní delikatesy

  9:35aktualizováno  9:35
O víkendu se v Plzni uskuteční Fresh Festival. Již počtvrté se na něm představí šéfkuchař Petr Koukolíček vyhlášený především specifickou molekulární gastronomií. Letos však chystá zajímavou novinku: extrémní catering. Návštěvníci festivalu tak budou moct ochutnat krajtu královskou, krokodýla či zebru.

Filet z krajty na špízku v teriyaki marinádě a batátové pyré od šéfkuchaře Petra Koukolíčka. | foto: festival.fresh.iprima.cz

Fresh Festival za centrem Plaza

V pátek 22. května bude program probíhat od 15 do 21 hodin (vstupné 50 Kč), v sobotu 23. května od 10 do 21 hodin (vstupné 100 Kč) a v neděli 24. května od 10 do 16.30 hodin (vstupné 50 Kč).

Festival se koná v areálu za obchodním centrem Plaza v Plzni. K vidění budou skvělé kuchařské show, kulinářské workshopy na pódiu povedou špičky oboru. Své umění ukáže ‚zlý šéf‘ Zdeněk Pohlreich, slovenský kuchařský mág Marcel Ihnačák nebo Jiří Štift, vyhlášený šéfkuchař známý z televizní soutěže MasterChef, či Riccardo Lucque.

Tradiční součástí festivalu je soutěž o Západočeskou restauraci roku, které se účastní 15 TOP restaurací se svým degustačním menu, v soutěži o Pivo FRESH Festivalu se utkají dvě desítky zástupců.

Návštěvníci budou moct okusit i některé mimořádné pokrmy - krajtu, molekulární gastronomii, speciality z hmyzu i chilli menu.

Více na festival.fresh.iprima.cz

„Na pódiu zkombinuji extrémní catering s molekulární gastronomií. Připravím sous vide medailonek z krajty královské s teriyaki prachem, kuličkou z wasabi a soba nudlemi. Další pochutinou budou jedlé kouřící kameny. Tečku nakonec obstará tiramisu v kapalném dusíku a jahodová rtěnka, jež je opravdu z jahod a dá se sníst. Prostě si budu pohrávat se smysly ochutnávajících,“ láká Koukolíček a dodává, že tyto speciality budou moct lidé okusit  i na stánku.

 Konkrétně se mohou lidé těšit na krajtu královskou v teriyaki marinádě na špízku s batátovým pyré, krokodýla v zelené kari pastě podávaného na pšeničných nudlích, roastbeef ze zebry na africkém chlebu ozdobený jedlými květy a žabí stehýnka v tempuře z medvědího česneku.

„Všechna zvířata jsou certifikovaná, chovaná na farmách,“ ujišťuje Koukolíček. Co se týče charakteristiky jednotlivých druhů masa, velmi zdravé je zejména to zebří. „Dalo by se přirovnat k pštrosovi, nemá absolutně žádný tuk, je jemné,“ popisuje Koukolíček.

Krokodýl je relativně dietní, chuťově připomíná maso ryb a kuřecí. „A navíc nemá kosti,“ přidává šéfkuchař. Žabí maso je prý vůbec nejjemnější maso, které zná. A krajta? To je prý spíš taková zajímavost, z výživového hlediska to nic extra není. Chuťově se blíží rybě či krabovi.

Podle Koukolíčka jsou právě toto delikatesy, které člověk jen tak neochutná. „Na Fresh Festivalu budou mít lidé mimořádnou příležitost,“ je přesvědčen avantgardní šéfkuchař. Dodává, že s výjimkou krajty menu bude stát maximálně 100 korun. To hadí pak vyjde na 299 korun.

Koktejl v pěně i štrůdl v kostce

„Krajta je strašně drahá. Cenu jsme museli upravit, aby bylo menu na festivalu vůbec prodejné,“ osvětluje Petr Koukolíček, podle něhož je o tuto kuchyni mezi veřejností zájem.

Kromě toho nebude v jeho nabídce chybět ani tradiční molekulární gastronomie. Ta vytváří pokrmy a nápoje z tradičních surovin naprosto netradičními způsoby, které se hodí spíše do chemické laboratoře. V podstatě jde o vytváření nových skupenství, která chutnají jako dobře známé pokrmy.

Podávat se budou koktejly v kostičkách i v pěně, pro děti budou připraveny nealkoholické kouřící drinky, přichystáno bude také tiramisu v kapalném dusíku. „Je to lákavé. Lidé jsou zvědaví, půlka z nich neví, co si pod molekulární kuchyní mají představit,“ říká Koukolíček.

Když pak okusí například hnědou kostku představující štrúdl jsou překvapení, že tak skutečně chutná. „Je to takové vtipné jídlo. Jde především o změnu skupenství,“ vysvětluje Petr Koukolíček.

Koukolíček se představí na Fresh Festivalu v sobotním programu od 17 do 18 hodin při kuchařském workshopu, v areálu bude mít již zmíněné dvě netradiční restaurace - jednu s molekulární kuchyní, druhou s extrémní. Festival začíná už v pátek v 15 hodin.

Volby 2018

Volby do obecních zastupitelstev a do Senátu PČR se konají 5. a 6. října. V pátek se volí od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Komunální volby

Seznamy kandidátů do zastupitelstev jednotlivých obcí v Plzeňském kraji dle okresů:

Volby do Senátu

V Plzeňském kraji proběhnou volby do Senátu ve volebních obvodech 8 - Rokycany a    11 - Domažlice. Případné druhé kolo senátních voleb se bude konat 12. a 13. října.



Nejčtenější

Řidič cestou do práce přejel muže ležícího na silnici, byl to jeho syn

Ilustrační snímek

Rodinná tragédie se stala o víkendu u Štítova na Rokycansku. Řidič osobního vozidla v sobotu brzy ráno přejel muže...

Plzeň - CSKA Moskva 2:2, výhru v Lize mistrů vzala penalta v nastavení

TO MĚL BÝT GÓL. Michael Krmenčík se dží za hlavu po neproměněné šanci v utkání...

Plzeňští fotbalisté mířili v Lize mistrů k domácímu vítězství, proti CSKA Moskva zbývalo pár vteřin z pětiminutového...



Požádali herce o pomoc. Soudruh Plachta ale odmítl, zjistil neurochirurg

Neurochirurg a exprimátor Plzně Zdeněk Mraček skončil v září 1948 v policejní...

Věhlasný neurochirurg a porevoluční primátor Plzně Zdeněk Mraček se v roce 1948 jako osmnáctiletý student rozhodl...

Žhavé zboží Krmenčík. Plzeň může svého střelce prodat za čtvrt miliardy

Plzeňský Michael Krmenčík se raduje z gólů v Lize mistrů proti CSKA Moskva.

Do nohou se mu čím dál víc zakusovaly křeče, a přestože měl touhu zůstat, pochopil, že zápas nedohraje. Mávl na...

Vrba: Výborný výkon, ale nemůžeme dostat gól v nastavení z penalty

Trenér plzeňských fotbalistů Pavel Vrba při utkání s CSKA Moskva.

Spokojen s výkonem, zklamán výsledkem. „Nemáme se za co stydět, ale... Nemůžeme dostat v nastavení gól z penalty,“...

Další z rubriky

Při pronásledování opilého kamioňáka skončili policisté na střeše

Policisté z Boru u Tachova havarovali během pronásledování řidiče kamionu,...

Během pronásledování kamionu s opilým řidičem skončilo policejní vozidlo na střeše. Kamioňák nejprve naboural dvě ...

Některé obce už znají vítěze voleb, jinde lidé k urnám vůbec nepůjdou

Volby. Ilustrační foto.

Komunální volby ještě ani nezačaly a v některých místech Plzeňského kraje už vědí, jak dopadnou. Ve více než 180 obcích...

Škodovka nestíhá opravovat vozy plzeňské MHD, dostala několik pokut

Nová vozovna Plzeňských městských dopravních podniků na Karlově.

Škoda Transportation, která opravuje plzeňské autobusy, trolejbusy a tramvaje, dostala od dopravních podniků několik...

Najdete na iDNES.cz