VIDEO: Na Festivalu polévek zavoněla exotická harira i gulášovka

  • 0
Batátovou, rajčatovo-řepnou, marockou nebo indickou. Tyto polévky a mnoho dalších ochutnávali v neděli návštěvníci Festivalu polévek v Plzni. Počasí k tomu bylo jako stvořené, protože bylo chladno a větrno, a tak se před stánky jednotlivých plzeňských restaurací tvořily dlouhé fronty.

Čekání na misku s voňavou horkou polévkou ale stálo za to. Přímo ze čtyřicetilitrových kotlů, které se hřály nad ohněm, se podávala například gulášová polévka s hovězím masem, bramborem a petrželkou, batátová polévka s restovaným řapíkatým celerem zdobená libečkem, dále rajčatovo-řepný krém se zakysanou smetanou nebo dršťková polévka z hlívy ústřičné.

Ti, kdo dávají přednost italské kuchyni, si zase pochutnávali na tomatovém krému s parmezánem a bazalkou nebo na minestrone. K ochutnání byla ale třeba i exotická marocká harira.

Kuchaři měli plné ruce práce a jedním z nich byl i Jirka z restaurace Zlomenej kozel, který připravil tři sta litrů indické polévky z červené a černé čočky s koriandrem a kokosovým mlékem.

„Základem je cibule a česnek. Potom tam patří koriandrová semínka a kořenová zelenina, která se nechá podusit. Dál se přidává koření garam masala a trošku kurkumy. To se zaleje vodou a na závěr se přidá kokosové mléko, citronová šťáva a čerstvý koriandr. Každá porce se zdobí špenátovými listy a zakysanou smetanou,“ popsal Jirka.

Podotkl, že tuto polévku vybral pro vaření na festivalu proto, že by měla vyhovovat prakticky všem, je totiž veganská a také bezlepková.

U kotle se s velikou vařečkou oháněla i Jana Matějíčková ze společnosti Kestolu catering, která připravovala dýňovo-mrkvový krém s červenou čočkou a chilli. A i ona prozradila recept: „Základ je cibule s trochou chilli, pak se přidává mrkev na kolečka a pečená dýně. To se zalije vodou a nechá se provařit. Pak se přidá červená čočka a polévka se rozmixuje, případně dosolí a opepří.“