- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Slyšel jsem to jako vtip, ale věřím, že se to děje.
Jak se vyrábí kvalitní Bio brambory? Přivezou se nejlevnější z Polska a svrhnou do bahna.
Brambory z ceskeho Kauflandu, Alberta, Billy, Globusu se nedaji jist. Ale koupil jsem nemeckem Kauflandu Regensburgu a ty byli vynikajici.
Já koupila v Kauflandu brambory a byly lahodné. Jen škoda, že jsem si nepoznamenala odrůdu.
Před mnoha lety jsem dělala kvalitáře v Zelenině a při bramborové kampani jsme se jich něco navařili a ochutnali. Po našich českých a slovenských jsem dovážené rané brambory považovala za nepoživatelné a raději jsem si vždy počkala až na ty české.
Není brambor jako brambor, to je fakt. Pamatuji si, že jsme ze Slovenska od Velkých Levárů vozili červené brambory, pěstované v písčitých půdách. Byly nejen chuťově moc dobré, ale ony ani nebyly mechanicky poškozené a tak byla jejich skladovatelnost vynikající. Lidé je zprvu chodili reklamovat jako krmné, ale když je ochutnali, jiné už další rok nechtěli.
Pokud má rozum, pak ano. Myté brambory se kazí.
To mi říkával můj děda... brambory neumývat, až oloupné.
To je hloupost. Před loupáním už umýt, ale neskladovat umyté. Když je neumyjete, navíc si dřív ztupíte škrabku
Nejslavnější oblíbená odrůda byla Bintje. Žádná odrůda však nevydrží desetiletí bez změny kvality, z Bintje se vypěstovaly další velmi oblíbené odrůdy- Agria a Grata.
Brambory se nejenom nesmí mýt, ale musí se skladovat s přístupem vzduchu a za tmy, teplota by neměla být víc, než 8 - 10 stupňů, pokud možno stálá, t.j. sklípek mimo vytápěnou budovu.
Nejlepší brambory jsou českého původu od osvědčeného soukromníka, nemyté a uskladněné ve vlhkém a chladném sklepě. Střední velikost je chuťově ideální a jestli jsme nebo nejsme bramborářskou velmocí, bych si hlavu nelámal. Proč českého původu? Každý stát má určité chuťové priority, proto je nejlepší český česnek, všetatská cibule, malínský křen a tvrdonická rajčata - potraviny, které byly ve svých oblastech přivedeny k dokonalosti, což je způsobeno mj. i místním klimatem.
Pan má přiznačné jméno, ono k bramborům Kopačka patří
Ano jméno se má hodit k profesi. U nás je veterinář MVDr.Chlupatý.
Tak s kupováním brambor na vesnicíh u cest je konec, stejně jako s vajíčky... Pochybuji totiž že si ten dědula nebo babča co to tam prodávají, budou pořizovat EET kasu... Ale co, beztak to byli zloději, když neplatili daně, že? :)
Do 250 000 Kč tržeb by měla být výjimka. Ten děda nebo babča větší tržby mít nebudou.
Už několik let beru brambory od zemědělce na Vysočině. Chuťově skvělé a vydrží až do těch nových. No, vydržely by déle, ale zas tolik jich nebereme. Jednou jsme jeli na chatu, brambory jsme si doma zapomněli, tak jsme koupili u stánku při cestě. Nedalo se to jíst. Ty byly horší, než ze supermarketu.