Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

V Plzni vypukla epidemie salmonelózy, nákaza byla ve špagetách

Minimálně stovce lidí z Plzně a okolí od pátku výrazně zkomplikovaly život nebezpečné bakterie salmonely, která vyvolává bolesti břicha a úporné průjmy. Byla ve špagetách z místní vývařovny ZRTAS. Padesát lidí bylo hospitalizováno, zhruba stejný počet lékaři ošetřili ambulantně. Vzhledem k počtu nakažených jde o epidemii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I90n88k48a 94H69o40l30í90k45o40v69á 5660220274647

ZRTAS  -   http://www.zrtas-stravovani.cz/fotogalerie.html

0/0
27.7.2015 12:24

H12e13l28e72n12a 80P77a60r74d77u85b27s27k72á 1699212521381

Tak špagety Carbonara dělám výhradně z domácích vajec, protože tam se žloutky prakticky nevaří, jen se nalijí na hotové těstoviny a nechají se ztuhnout.

Divím se, že takové jídlo dělají ve veřejné vývařovně, to je jako dát si ve vývařovně tatarák... Taky slušný risk.

+1/0
27.7.2015 11:08

L94a41d15i86s87l61a55v 88Ž74e14n59í37š96e53k 6816194658878

... nno oni to dělají á-la , tak bude asi odlišná receptura...

0/0
27.7.2015 12:53

F10r61a16n61t23i37š72e26k 83C23h12m28e75l29a26ř 6378260

Problém není v Polsku nebo ve Vodnanech, ale v tom, že vývařovna nedodržela technologii - aby bakterie salmonely zahynuly a tím se staly neškodnými stačí, aby proběhla pasterizace při 72 C po dobu 16 sekund!

+4/0
27.7.2015 2:44

J84a59n24a 24S65t26e22h16l73í10k47o80v41á 2459180170816

zajímal by mě zdroj vajíček, sázím na Polsko..

0/−4
26.7.2015 20:02

T21o90m31á43š 28S77v23o70b76o42d85a 5569373404208

Agrofert

+2/−1
26.7.2015 20:02

J68a36n95a 59S50t72e43h44l92í54k48o36v35á 2459520760936

víc bych dala na to Polsko..

0/−1
26.7.2015 20:07

H20e93l17e35n16a 82Č66í80ž11k53o88v83á 9361591452698

A já bych řekla, že to opravdu nelze odhadnout. Salmonela je u drůbeže velice běžná, bez ohledu na zemi původu (asi před třemi lety byla nalezena např. i u vodňanských kuřat, jejichž reputace byla vždy celkově dobrá). Opakovaně jsem četla, že u drůběže je promořenost běžně kolem 10 procent, to je dost velké číslo. Ale dostatečným tepelným zpracováním se ničí -- a to tepelné zpracování zde bude možná "ten" problém.

+4/0
26.7.2015 20:21

R37o22b14e48r57t 65M19o77t56k37a 4876787519875

Na špagety carbonára se používají syrová vejce.

+2/−1
26.7.2015 20:58

O35n34d64ř90e45j 43Š33t84ě61p53á38n77e49k 5299540598669

Které se dodělají teplotou těstovin, proto se používají špagety/linguine či tagliatele.

0/0
26.7.2015 22:43

M94a13r65k97é32t47a 38Ž46e54m84l39i77č77k94o86v39á 1234270633293

No, což není dostatečně dlouhá doba "varu". Stačí jedno vejce se salmonelou a je na malér zaděláno.

0/0
27.7.2015 7:34

M44a24r11e46k 51B59e60n19d78a 5254884336955

sázíte špatně, salmonela se dá najít ve všech chovech drůbeže, malých i velkých na celém světě. Jde jen o to, jak to výrobce zařídí aby se to nijak dál nešířilo.

0/0
27.7.2015 15:05

J70a92n75a 84S88t12e86h36l54í89k58o92v16á 2829580510486

to ano,ale nízká cena vede..

0/0
27.7.2015 17:31

M36a11r89e40k 31B80e11n29d55a 5724854286665

To je celkem sranda, po dlouhá léta jsou tu vietnamské a čínské vývařovny předkládány jako velmi nebezpečné a nakonec tu stovky lidí otráví renomovaná česká cateringová firma.;-D

+4/0
26.7.2015 19:40

P38e94t16r 81F17i11a21l54a 9333256763923

No a, to nevylučuje, že nebyly ´vietnamské a čínské vývařovny dlouhá léta velmi nebezpečné´. Před časem se psalo o nějakém asijském bistru také v Plzni, kde bylo plno špíny a myši.

+3/0
26.7.2015 20:32

M89a33r52e52k 44B76e12n67d40a 5884874426655

Pane Fialo ale z produktů toho vašeho asijského bistra se nikdo neposral.

0/0
27.7.2015 15:07

J49i22ř73í 64M43i39c10h17á87l61e63k 3862342750565

po raná plzeň...

0/−2
26.7.2015 19:40

P39e92t12r 85H22r47a40b56á58k 6760207942820

každého to jednou potká...

0/−2
26.7.2015 21:07

K59a35r48e16l 72A25d67a88m 7479889886843

Možná už majitel neotevře vůbec nikdy!!

Až mu přijde účet za léčbu od zdravotních pojišťoven, a od sociálky za vydané dávky pro nemocné, a od poškozených požadavek na ušlý výdělek.

0/−2
26.7.2015 18:48

M75a84r12k71é87t65a 20Ž10e55m38l46i85č11k30o28v18á 1644240873323

Jen šílenec není při provozování vývařovny jídla dostatečně pojištěn....

0/0
27.7.2015 7:35

M43a26r57t62i22n 56K23r18a18l 7663910143237

Myslel jsem, ze se salmonela znici varenim, ale asi si to s necim pletu.

0/−3
26.7.2015 18:05

O10n45d62ř38e83j 69Š21t10ě94p37á31n87e62k 5149520968589

Vařením u alla carbonara?

+2/−1
26.7.2015 18:19

R33e33n11é 66Š51r59ů36t48e59k 8418515116918

Špagety za to nemůžou. Může za to vejce, ze kterého se dělala omáčka na špagety. To se rozmíchá žloutek, s pepřem a parmezánem, a hodí se to na uvařené špagety. Omáčka varem neprochází, "dojde" na teplých špagetách vytažených z vroucí vody.

+6/−1
26.7.2015 18:20

M87a46r42e72k 11B83e64n78d79a 5534754316485

Přesně pane René , tak je původní recept.

0/0
27.7.2015 15:09

P88e36t73r 59H51r70a21b58á42k 6670127562580

Pro tuhle firmu docela těžká rána. Někde se stala chyba a xx lidem způsobili v tomto letním horku nic moc příjemného. Salmonelu jsem měl a je to hnus, ač o život nejde. To že člověk "nedoběhne", to je prostě děsný. Odhadoval bych to na ty vejce.

+4/0
26.7.2015 16:47

D85a35v88i34d 38E69v98j13á48k 7830546889130

Doufám, že to je začátek konce těchto pseudo jídel, za pár šupů, které ,,otravují´´ život všem poctivým hospodským, a ted už i svým odběratelům

+5/−4
26.7.2015 16:42
Foto

J67i41ř79í 53K78r34a44t12ě70n10a 1741102897797

Které,,konkurují,,. Vlastníte hospodu?

+3/−1
26.7.2015 18:05
Foto

J88i42ř55í 77K40r26a51t97ě39n88a 1551252167327

Jak víte že to jídlo nebylo z nějaké hospody?

0/−3
26.7.2015 18:06

A44n49t51o29n69í47n 13Z78e77l88e88n76ý 2224553251346

Měli si dát k obědu brambory s rumem. Tam nemá salmonela šanci.

+4/−2
26.7.2015 16:39

T24o34m47á88š 19N69o92v16á23k 5727612691124

To je rada nad zlato.. Až se něčím přiotrávíte, dejte vědět, poradím vám podobnou ptákovinu.

+2/−2
26.7.2015 16:43

L90a96d63i28s21l66a30v 57Ž54e39n52í76š20e63k 6656884638148

.. hlavně když brambory necháš, a cpeš se jenom omáčkou.... ;-D

+2/0
27.7.2015 12:57

M94a81r14e73k 31B76e26n22d74a 5554454156965

;-D;-D;-D

0/0
27.7.2015 15:10

K85a42r76e86l 91M34a58s10o88p93u76s69t 3933947223988

Bohužel vyvařovny už od svého názvu skýtají nebezpečí!!!!Lacinné produkty s prošlou zárukou v kombinaci s divným personálem jsou časovanou bombou......navíc z těch nakažených je tuti 99 % duchodců....levné a nekvalitní žrádlo leda tak pro psy láká bohužel tuhle skupinu silně!!!!!:-/

+1/−13
26.7.2015 16:26

H15e37l27e59n68a 65Č86í96ž27k75o86v11á 9981911742228

Ten pojem "vývařovna" může být v článku využitý jako záměrné zobecnění. Když se podíváte pozorně, všimnete si, že se píše o "rozvážkách". Klidně to mohla být i běžná hospoda, která část svého odbytu zajišťuje právě dovážkami obědů do firem. Na tom není nic špatného, nemusí to být od základu špatný, neseriozní podnik. Neštěští se může stát všude, stačí ojedinělá nedbalost nebo nepozornost (a ani ta nemusí být, i při dodržení všech běžných hygienických opatření může vzniknout problém). No, a důchodci to asi převážně nebudou, ti postižení, protože v článku se píše o tom, že nakaženými jsou hlavně mladí lidé...

+13/0
26.7.2015 16:36

M48o42j65m44í43r 76M73o63t15y13č16k87a 3372145374800

A ještě si k tomu můžete přidat potenciální možnost závadné suroviny, kterou jakákoliv "vývařovna" nemůže dopředu ovlivnit.

+2/0
26.7.2015 17:06

T14o22m68á27š 28N55o37v29á54k 5787692251474

Co to je "divný personál"? ;-)

+4/0
26.7.2015 16:37

P56e10t95r 28M64a30r60š38o77u65n 5375638626546

jen aby to nebyla krabičková dieta

+1/0
26.7.2015 17:21

H64e59l98e69n22a 47Č15í95ž85k32o56v92á 9921141462888

Ještě k problematice "zneužívání záchranky": Existuje např. něco, co se nazývá "panická ataka". Postižený může mít pocit, že dostal infarkt, mrtvici, že každou chvíli ztratí vědomí, ba může i skutečně omdlít. Zavolá si (sám, nebo někdo, kdo je svědkem jeho potíží) záchranku. Ten člověk může mít i fyziologické projevy nemocí, o nichž si myslí, že ho postihly -- palpitace, zrychlený tep, pocity ochrnutí různých částí těla, různé subjektivně nesnesitelné bolesti... Rychlá ho odveze, v nemocnici se ukáže, že jeho problémy jsou "jen" psychické. Ale přesto jsou reálné, ten člověk skutečně trpí, má strach o život. Některé studie dokonce uvádějí, že více než třetina lidí, kteří těmito atakami trpí, při první z nich skončí na urgentním příjmu. Hodláme i tyto lidi postihovat za to, že si RZ zavolali "zbytečně"? Jsou -- jako laici -- povinni poznat, že jejich život ve skutečnosti není v ohrožení?

+15/0
26.7.2015 16:22

T63o17m57á26š 57N12o19v68á72k 5827752521364

Bohužel některé lidi zajímají víc peníze, než zdraví spoluobčanů.

+2/−2
26.7.2015 16:36

H56e40l63e64n11a 72Č69í55ž19k56o77v42á 9601241732718

Máte pravdu. Já si s dovolením ještě trochu přisadím, a to s ohledem na to, že jsem sama měla bohužel co do činění se situací, kdy se člověk s náhlým zdravotním problémem "bál" zavolat RZ, aby "neobtěžoval". Je to asi 4 nebo 5 roků a šlo o mou matku, bylo jí tehdy asi 70 let. Škobrtla na dvorku, upadla a zlomila si rameno. A víte, co udělala jako první? Doplazila se (doslova) do domu, konzultovala problém s otcem (který tomu jednak rozuměl jako koza petrželi, a navíc měl kvůli revmatu a rekonvalescenci po operaci páteře velmi omezenou pohyblivost), a přestože zvracela bolestí, "musela" se nejdřív omýt, protože "co by si doktoři pomysleli", ještě by ji mohli považovat za špindíru. Až potom volala sanitu -- a teprve po lékařském ošetření volala mně a přiznala mi, že mi to nechtěla říct hned, protože tušila, že bych ztropila bugr a volala tu záchranku okamžitě. Co tím chci říct: Vzbuzuje-li se v lidech dojem, že by za "bezdůvodný" výjezd sanitky mohli ještě být postiženi, nebo že je to "ostuda", když si pomoc zavolají, může to mít dost vážné následky. U mé matky šlo naštěstí jen o ortopedickou věc, ale živě si umím představit i člověka, jenž se tu záchranku stydí zavolat třeba i při infarktu, jen aby neobtěžoval a nevyvolal "problémy".

+12/−1
26.7.2015 17:19

I70v36o 55K91a87r11c30h 1150460957613

„špagety á-la carbonara“

špagety ala  s.al do rána

:-P:-P:-P:-P

+11/−1
26.7.2015 16:16

E49l40i96š38k70a 62K68u38č90e91r37o90v41á 7769432533593

divím se jedinému: že tak potenciálně rizikové jídlo jako carbonara dávali do polokonzerv. buď se karbonara udělá po česku - se sraženou vaječinou, a pak to není carbonara, ale je bezpečná, nebo se udělá správně, se žloutky vymíchanými do krémova, a pak je to potenciálně nebezpečná potravina. zda se dá udělat z vaječného polotovaru, který je ošetřený, to fakt nevím.

0/0
26.7.2015 16:12

O79n83d96ř87e45j 95Š11t56ě30p59á48n54e20k 5589280148219

Se sraženou vajecinou? Tohle slyším prvně. Spise je delaji s vajíčkem a smetanou a šunkou :D.

mimochodem, i vajecinu vám udělám krémovou;)

+1/0
26.7.2015 18:22

E29l24i22š27k16a 78K90u84č81e78r42o45v24á 7259542573693

no já jako carbonara dostala i tohle - sraženou vaječinu a slaninu na špagetách, děs

+1/0
26.7.2015 18:51

O35n62d98ř73e14j 43Š94t81ě50p12á30n82e80k 5439190868299

Noo a nebyl to pokus o "pravé" carbonnara ale s tím, že ty těstoviny ještě "dohřál" v hrnci?

0/0
26.7.2015 22:44

M56i28c41h42a73l 14M15i12l63l27e68r 9206162449922

v Melbourne se projevilo nakazeni salmonelou pred 2 tydny, v 5* hotelu Langham, alespon 44 lidi postizeno, vetsina odesla z nemocnice domu, ale 4 zustali v nemocnicnim osetrovani skoro tyden. Jedna zena po otrave predcasne porodila a ma dalsi komplikace.

Na kazdy vikend v Langhamu poradaji tzv. High Tea, luxusni odpoledni svacinu anglickeho stylu. Serviruji prekrasne francouzske miniaturni dorticky, buchticky se slehackou a jahodovym dzemem, mini-quiche, pasticky, de-luxe "duhove" sendvice. Ty se delaji tak, ze kazdy platek chleba ma jinou pomazanku/napln, poklada se jeden na druhy, aby vznikly barevne vrstvy, prekraji se a nakonec a nakraji na uhledne obdelnicky.

Ackoliv to ma stale jeste ve vysetrovani statni ygienik, podle vseho je na vine kureci pomazanka do tech duhovych sendvicu. Hotel zrejme setril a namisto aby pouzil maso z cerstve pecenych kurat, pouzil kureci maso, ktere zbylo od obeda - ze svedskeho stolu predchozi den!

Povest petihvezdickoveho hotelu pochoppitelne znacne utrpela, zavreli jim kuchyni a vsechno se muselo vydesinfikovat chlorovymi roztoky. Tim to jeste neskoncilo - pujde to nejspis k soudu a budou platit kompenzace postizenym.

+5/−1
26.7.2015 15:36

M96a49r32i65e 15M47a25l80a 8265444646764

Tak to se má Austrálie čím chlubit. ;-) A co souvislost? Jak souvisí 5ti hvězdičkový hotel v Melbourne s Plzní ani neřeším.

0/−5
26.7.2015 15:52

T69o11m10á45š 33N57o93v67á35k 5257372611574

Pán se chtěl pochlubit, že je v Austrálii ;-D

+5/−5
26.7.2015 15:59

M92i70l49a25n 36K70o44t66o36u85č40e21k 2526808802417

A nebo chtěl uvést příklad, že něco takového můlže potkat i luxusní hotel, nejen lacinou vývařovnu.

+9/0
26.7.2015 16:55

M46i24c96h18a37l 44M10i62l81l45e62r 9216762679812

R^ presne tak. Salmonela si nevybira kdyz se nedodrzi hygiena.

+6/0
26.7.2015 18:30







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.