- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
jakto že dřív to bylo normální pít mlíko přímo z vemene a teď to normální není??
Mléko přímo z vemene se pilo na vsi, když se vědělo, od jaké je to krávy. Kupované mléko se běžně převařovalo, zkuste kouknout do nějaké staré kuchařky. Mlékem se dá totiž přenášet třeba i tuberkulóza.
Myslím, že většina spotřebilů hlavně kvůli dětem upřednostňuje stoprocentní bezrizikovost mlíka, takže jej doma převařuje. Tenhle záměr má tedy podle mě smysl. Co jsem tak četl o té šetrné pasteraci, tak je to v podstatě jen zahřátí mlíka na 72°C, takže vše, co může být škodlivé, je v háji, ale vše, co je zdravé, zůstane. Já tomu fandím a to i z důvodů, že konečně hygienici, kteří de facto zahubili prodeje z mlékomatů, už nebudou moci nic namítat.
Vy doma fakt převařujete pasterizované mléko? Tak to asi nejste ve většině, pasterizace se provádí právě proto, aby se mléko nemuselo převařovat.
Pokud se bavím o zdraví, tak jedině nepasterizované, "bio" (grass-fed), optimálně kozí.
Pasterizované mléko z krav co žerou kukuřici - no aspoň není homogenizované, ale ono to není.
tady v Teplicích žádnej mlékomat nemáme, nezbývá mi než kupovat v sámoškách čerstvý mlíko v PET či papírových obalech
To mi přikazuje nějaký zákon?
PŠT, ještě napadné nějakého "kréťana" to zrealizovat...
Raději budu kupovat, stejně jako doposud, čerstvé mléko z obyčejného mlékomatu, které pasterizaci nepoznalo a jedinné teplo které pohltilo, bylo z vemínka.