Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V kraji přibývá výrobců cideru, obejdou se bez cukru i umělých bublinek

  11:05aktualizováno  11:05
V Plzeňském kraji přibývá firem, které vyrábějí alkoholický nápoj z jablečného moštu zvaný cider či cidre. Pustili se do toho manželé Čadovi z Újezdu u Chanovic i Sady Schwarz Vranov na Rokycansku. O výrobě uvažuje i společnost Lukrena, která má sady u Nebílov.

Spolumajitel sadů Vranov Richard Schwarz. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Všichni producenti populárního nápoje v kraji shodně tvrdí, že se pro výrobu rozhodli kvůli stoupajícímu zájmu o tento nápoj. Ten se jinou cestou vyrábí v Anglii, kde se píše cider a čte „sajdr“ a můžeme ho najít pod různými značkami ve všech českých super a hypermarketech. Jiný postup používají ve Francii, kde je to cidre neboli „sídr“. ̈

Schwarz i Čadovi jdou spíše francouzskou, tedy přírodnější cestou bez přislazování, dochucování či sycení oxidem uhličitým.

„Vyrábíme spíše sušší nápoj, který je podle mě lepší. Sladký se většinou musí přislazovat a to já nechci, protože pak tam cítíte cukr, a ne chuť jablek. Jde nám o přírodní produkt,“ říká spolumajitel sadů Vranov Richard Schwarz. Ročně vyrábějí z vlastních jablek kolem tisíce litrů cidru.

Neprodukují ho však na svém zařízení, ale v prostorách pronajatých od jiného výrobce. Dříve tomuto výrobci dodávali Vranovští jen jablka a on z nich vyráběl vlastní cidre, nyní nápoj odlišné chuti vyrábějí sami. Důvodem je i to, že co nejvíce vlastních jablek z 50 hektarů sadů se firma snaží buď sama prodat, nebo zpracovat.

„Když je trh zaplaven polskými, vysoce dotovanými jablky, jejichž ceny nemůžeme dosáhnout, jiné cesty není,“ popsal Schwarz, který cidre i jablka prodává v krámku u sadu nebo v prodejnách v Plzni a Berouně. K mání je cidre z Vranova i v některých hotelech.

„Cena je sice vyšší než výrobky v marketech, ale je to přírodnější produkt vzniklý jen kvašením jablečného moštu,“ podotkl Schwarz.

Motivací byl přebytek jablek

Čadovi jablka nakupují a vyrábějí cidre na vlastním zařízení přímo v Újezdě. Začali v malém před třemi lety, letos nápoje vyrobili desetkrát víc, celkem ze 13 tun jablek. Dosud cidre prodávali jen na farmářských trzích, v příštím roce ho budou dodávat i do restaurací a barů a bude k mání i ve farmářských obchodech.

„My opravdu vyslovujeme ’sídr‘, protože držíme francouzskou přírodní technologii a tradici, zatímco Angličané už dochucují či přislazují,“ popsal Čada.

Motivací Čadových bylo i to, že na venkově se na zahradách urodí mnoho jablek, které nikdo nejí ani nezpracovává.

„Maximálně se vykupují a vyvážejí se do ciziny, kde se například zpracovávají v konzervárnách a to je škoda,“ řekl Čada, který jablka zpracovává s manželkou Melánií.

Výhodou venkovských jablek je podle něj to, že jsou chemicky neošetřená, pěstuje se jich mnoho druhů, což je předurčuje pro zpracování na chutný cidre.

V Anglii se cider točí u píp spolu s pivem

Technologie výroby těchto ovocných nápojů se podle Čady v Česku plete s výrobou piva.

„Je to proto, že v Anglii se cideru vypije hodně a točí se u píp společně s pivem, navíc také ze sudů. Důvodem je i to, že ho prodávají i pivovary, navíc má podobné procento alkoholu jako pivo,“ uvedl Čada, podle kterého se technologie spíše blíží výrobě vína.

„Jablečný mošt totiž kvasí podobně jako vinný mošt, ale protože jablka neobsahují tolik cukru, procento alkoholu není kolem 12 procent jako u vína, ale maximálně kolem sedmi. Nejlépe se jablečná chuť rozvine při pětiprocentním obsahu alkoholu,“ vysvětlil Čada.

Jeho snem je, aby se cidre Čadových dodával do restaurací v sudech a aby se točil společně s pivem jako v Anglii.



Nejčtenější

Kauza plzeňského gólu. Proč ho videorozhodčí nechal uznat

Michael Krmenčík z Plzně vykouzlil na tváři úlevnou grimasu, z dorážky překonal...

V případu uznaného gólu plzeňských fotbalistů, kterému předcházel těsný ofsajd, se objevily "polehčující" okolnosti....

Událost po 75 letech. Tři ligové týmy vyhrály první čtyři zápasy

Spartan Guélor Kanga (vlevo) v souboji s teplickým Jakubem Horou.

Sparta dvanáct bodů, Slavia i Plzeň také. Fotbalová liga prožívá historickou událost, pětasedmdesát let se nestalo, aby...



VIDEO: Vandal vyryl na vůz fotbalisty Limberského skoro třímetrovou rýhu

Vandal vyryl na vůz fotbalisty Limberského skoro třímetrovou rýhu

Přes dva a půl metru dlouhý vryp udělal do boku auta fotbalisty Davida Limberského muž s taškou v ruce. Při činu v...

Nejmladší ze zabitých vojáků Patrik Štěpánek bude mít pohřeb v Plzni

Desátník Patrik Štěpánek z 42. mechanizovaného praporu v Táboře zahynul při...

V pátek po poledni se v kostele Panny Marie Růžencové na Jiráskově náměstí v Plzni uskuteční pohřeb čtyřiadvacetiletého...

VIDEO: Lidé se rozloučili s Patrikem Štěpánkem, nejmladší obětí z Afghánistánu

Pohřeb vojáka Patrika Štěpánka, který se společně s dalšími dvěma českými...

V kostele Panny Marie Růžencové na Jiráskově náměstí v Plzni se lidé rozloučili se čtyřiadvacetiletým vojákem Patrikem...

Další z rubriky

Výjimečná plzeňská synagoga zkrásní za 130 milionů korun

Velká synagoga v Plzni.

V Plzni brzy odstartuje oprava Velké synagogy a nedalekého rabínského domu. Dlouho očekávaná rekonstrukce vyjde na...

Téměř pět let po tragické autonehodě má řidič naději na mírnější trest

Obžalovaný Jiří Manych u soudu v Plzni.

Recidivista Jiří Manych původně odsouzený na pět let za honičku s policisty a autonehodu, při níž v roce 2013 v Plzni...

VIDEO: Dálnice D5 u Rokycan hodinu stála kvůli střetu náklaďáku a auta

Dálnice D5 u Rokycan hodinu stála kvůli střetu nákladního a osobního auta. (15....

V opravované části dálnice D5 u Rokycan se před desátou hodinou srazilo nákladní auto s osobním. Komunikace byla zhruba...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz