Podnikatelka Helena Konopíková z Krchleb peče vyhlášené koláče. Běžně jich její

Podnikatelka Helena Konopíková z Krchleb peče vyhlášené koláče. Běžně jich její pekárna napeče za týden asi 1500, na Chodské slavnosti jich ale musí být o tisíc víc. | foto: Martin Polívka, MF DNES

V Krchlebech napekli pro Chodské slavnosti stovky koláčů

  • 1
Šestnáct hodin denně teď pracuje Helena Konopíková, která v Krchlebech na Domažlicku peče vyhlášené koláče. Vstává ve dvě v noci a až do šesti večer se nezastaví, aby stihla zásobovat cukrárny, které její koláče nabízejí už před Vavřineckou poutí a Chodskými slavnostmi. A ty začínají už dnes.

"Běžně napečeme za týden 1 000 až 1 500 koláčů podle toho, jestli je v okolí nějaká pouť. Tenhle týden to je 2 500," přibližuje Konopíková s tím, že Chodské slavnosti jsou jednoznačně nejnáročnější dobou roku.

"Na slavnosti jsme se kvůli práci nedostali už hodně dlouho. Když zavřeme v sobotu ve tři hodiny odpoledne krám, jsme rádi, že jsme rádi. Taky máme hned potom týden dovolenou," říká Konopíková.

Budíček ve dvě hodiny v noci má celý rok. Jinak by nebylo možné zavážet v osm ráno koláče do prodejen. Ač na Chodských slavnostech naleznete na 400 stánků, speciální jen s Krchlebskými koláči tam nebude.

"To bychom už nestihli. Jsme na to jen čtyři, brigádníky si nebereme,"vysvětluje Konopíková s tím, že koláče pro slavnosti jsou k dostání jen v Krchlebech a ve dvou domažlických cukrárnách.

Chodské slavnosti, jejichž program začíná už v pátek, jsou největší národopisnou slavností v České republice. Nabídnou vystoupení desítek folklórních souborů i staročeský jarmark v historickém jádru města.  

Během dvou dní organizátoři očekávají až 80 tisíc návštěvníků, každoročně je mezi nimi řada cizinců například ze Spojených států amerických či Japonska (více o programu Chodských slavností čtěte zde).