Plzeňský Apetit festival potěšil gurmány, vařili tu mistři svého oboru

  12:04aktualizováno  12:04
Více než 21 tisíc návštěvníků zavítalo o víkendu na plzeňský Apetit festival. Lidé tu mohli ochutnávat speciality řady restaurací a také netradiční pokrmy například z hmyzu, molekulární kuchyni či jídla vařená z čerstvých květů.

Apetit festival plzeň | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Hned dvakrát v sobotu vařil i Zdeněk Pohlreich, kterého proslavil televizní pořad Ano, šéfe. Během své kuchařské show přichystal třeba timbál z ančoviček s česnekovým pyré či new style sashimi z mořského vlka - Nobu.

Druhý jmenovaný pokrm vznikl podle Pohlreicha náhodou, ostatně jako řada dalších jídel. A to když si u šéfkuchaře Nobu ve stejnojmenné restauraci objednala starší dáma sashimi, tedy plátky syrové ryby.

"On jí ho připravil a ona mu řekla, že si sice objednala sashimi, ale nemá ráda syrové ryby. To je, jako kdybyste se koukali na fotbal a vadilo vám, že tam někdo kope do balonu," pozastavoval se.

Dáma sashimi vrátila a mistra Nobu cestou do kuchyně, napadlo, jak jí vyhovět. "Když tu rybu, která potřebuje vařit kraťounkou dobu, poleju vařicím olejem, za tu chvilinku se uvaří," osvětloval při své show.

"Bylo to moc dobré, i timbál," hodnotila Inka Gabrielová, která Pohlreichovo degustační menu vyhrála v soutěži. Třetí pokrm, Spaghetti al Carbonara s letním lanýžem, jí však přišel přesolený.

Hostem Apetit festivalu je tato Plzeňanka každoročně. "Líbí se mi ta rozmanitost. Můžeme ochutnat jídla, ke kterým bychom se nikde jinde asi nedostali," libovala si Inka Gabrielová a dodala, že kromě vyhraného menu už stihla ochutnat mušle. "A my už jsme měli cvrčky," doplnila ji kamarádka Kateřina Valentová.

A to je přesně ten důvod, který přivádí na festival tisíce lidí. "Ochutnáváme různá piva, jídla. Můžeme vyzkoušet něco nového," pochvalovali si Lukáš Mačuda a Petra Karpíšková.

Fotogalerie

A jaké speciality mohli lidé také ochutnat? Třeba Kantýna Fresh Bistro exkluzivně s šéfkuchařem Pavlem Minářem nachystala menu z jedlých květů sestávající ze salátku z macešek, aksamitníku, polníčku a rukoly doplněné o rakytníkovou espumu, tempurovaného cuketového květu se šťouchanými bramborami a květinovým creme fraîche a panna cotty z růží.

Apetit festival se v Plzni konal již počtvrté. Kromě Zdeňka Pohlreicha předvedly své show i další špičky ve svém oboru. Představil se třeba i rytíř francouzského řádu Chaine des Rotisseurs za gastronomii Dalibor Navrátil, Roman Paulus, jehož zásluhou již potřetí restaurace Alcron obhájila michelinskou hvězdu, i Veronika Koko Kokešová, foodblogerka roku 2013.

Součástí festivalu byla i soutěž o titul "Západočeská restaurace roku 2014", o který bojovalo vybraných patnáct restaurací. Zvítězila restaurace Delish. Z nabídky dvaceti pivovarů a minipivovarů návštěvníci vybrali jako nejlepší Pašáka.

Nejčtenější

Dělníci vyměňují oblouky železničního mostu, otočí je kolem jeho osy

Výměna prvního oblouku na železničním mostu nad přehradou Hracholusky je v...

Dělníci opravují zrezivělý železniční most nad přehradou Hracholusky na Plzeňsku. Operace je unikátní v tom, že výměna...

VIDEO: Nejdelším železničním tunelem v zemi už jezdí vlaky s cestujícími

První vlak s cestujícími, který projel nejdelším železničním tunelem v České...

Nejdelší železniční tunel v České republice začíná sloužit veřejnosti na třetím železničním koridoru z Plzně do Prahy....

Nová varianta pro Plekance. Zájem má Plzeň, potvrdil manažer Vlasák

Plekanec: O medaili se nikdo nebaví, vážíme si podpory diváků

O hokejistu Tomáše Plekance usiluje další klub z české extraligy - Plzeň. Pro iDNES.cz to potvrdil sportovní manažer...

Logističtí géniové. Při biatlonu budou Emmonsovi „střílet“ i proti sobě

Matthew a Kateřina Emmons na střelnici v Plzni-Lobzích.

Starají se o čtyři děti, mají pracovní úvazky na střelnici v Plzni a navrch teď oba pomáhají biatlonovým reprezentacím,...

PONEDĚLNÍK: Míří video do záhuby? Nedovolte to. A Milane, co to bylo?

Milan Baroš z Baníku Ostrava padá po střetu s opavským protihráčem s bolestivou...

Pomezní sudí Guillaume Debart neměl den. Během sedmi minut neuznal Cavanimu pro ofsajd dva góly. Rychle ho však opravil...

Další z rubriky

Zvládnu to až na letiště, řekl si pilot. Kluzák ale spadl do zahrady

Nehoda sportovního kluzáku. Pilot nezvládl doletět na letiště v Plasích na...

Chybné rozhodnutí pilota zavinilo dubnovou havárii kluzáku, který spadl na zahradu u domu v Rybnici na Plzeňsku....

Fotky, tácky, noviny. Do brány pivovaru uložili vzkaz dalším generacím

Zástupci Plzeňského Prazdroje uložili do Jubilejní brány schránku s dobovými...

Fotografie, pivní tácky, noviny i poselství budoucím generacím vložili zástupci Plzeňského Prazdroje do měděné pamětní...

Řidiče autobusu oslnilo slunce a srazil cyklistu, podmínku nepřijal

Nízké slunce trápí v zimě většinu řidičů, ať už zasvítí do čelního skla nebo...

Řidiči autobusu, kterého loni v prosinci na Klatovsku oslnilo slunce a srazil cyklistu, uložil soud trestním příkazem...

Aby dětem nepopraskaly rty: Vyberte správný balzám
Aby dětem nepopraskaly rty: Vyberte správný balzám

Každého z nás někdy před odchodem na hřiště odchytla máma, aby nám namazala pusu ještě před tím, než nás ošlehá vítr. My jsme jen zakouleli očima a chtěli mít tuhle proceduru co nejrychleji za sebou. Ale jak se říká, maminka má vždycky pravdu.

Najdete na iDNES.cz