Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Před návštěvníky Apetit festivalu bude vařit i rytíř Dalibor Navrátil

  10:31aktualizováno  10:31
Rytíř francouzského řádu Chaîne des Rôtisseurs za gastronomii Dalibor Navrátil předvede své kuchařské kouzlení na plzeňském Apetit festivalu. Připraví francouzské menu, v němž nebude chybět hovězí po burgundsku či dezert mille feuille. Lidem chce ukázat, že francouzská kuchyně může být lehká a svobodná.

Dalibor Navrátil působil v řadě slavných restaurací. Mimo jiné i v pařížském hotelu Ritz. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Dalibor Navrátil patří mezi uznávané odborníky u nás i v zahraničí, na Apetit festivalu vystoupí úplně poprvé.

"Předkrmem bude galette z foie gras, tedy z bílých kachních jater. Francie se vyznačuje tím, že hodně připravuje vnitřnosti, ledvinky, jatýrka, líčka," přibližuje Dalibor Navrátil. 

Foie gras bude zabalené ve speciálním máslovém těstě. "To má svůj důvod. Foie gras obsahují z drtivé většiny (až z 88 procent) tuk. I když se snažíme plátek poctivě a dobře ugrilovat, ztráta je obrovská," osvětluje Navrátil.

Kachní jatýrka se z tohoto důvodu zabalí do těsta a pečou v troubě. Ztráty jsou pak minimální, tuk se totiž případně vsákne do těsta.

Hlavním chodem bude další typická francouzská specialita - hovězí po burgundsku, tedy pomalu dušené hovězí maso v červeném víně.

"A jako dezert budu dělat mille feuille z čokoládových ledových plátků s pralinkovým krémem a mandlovou sušenkou," láká Navrátil. 

Rád by lidem ukázal, že francouzská kuchyně není vůbec tak těžká, jak se může na první pohled zdát. "Může být lehká, svobodná," ujišťuje kuchař, který v zemi galského kohouta strávil tři a půl roku.

Kromě pařížského hotelu Ritz působil i v dalších slavných restauracích, například v rybím restaurantu v Bretani, v Le Guide restaurantu v Lyonu, pracoval také pod slavnou francouzskou legendou Joëlem Robuchonem.

Apetit festival se v Plzni uskuteční 17. a 18. května za obchodním centrem Plzeň Plaza. Dalibor Navrátil se návštěvníkům představí v neděli od 15 do 16 hodin. Více o letošním Apetit festivalu čtěte zde.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Smart city polygon, kde si zájemci mohou vyzkoušet, jak fungují chytrá města....
Nové centrum ukáže, jak funguje chytré veřejné osvětlení nebo parkování

Možnosti, jak využít moderní technologie a zlepšit kvalitu života, nabízí nové centrum Smart city polygon v Plzni. Představuje aplikace, které ušetří peníze za...  celý článek

Pavla Jeslínka navštívil v nemocnici jeho otec Josef (první vlevo), za ním...
Divočákem napadený myslivec letěl čtyři metry. Do lesa chodit nepřestane

Ani v nejhorších snech by mě nenapadlo, že se něco podobného může stát. Tak popisuje myslivec Pavel Jeslínek setkání s divokým prasetem při honu u Přeštic na...  celý článek

Třiadvacetiletá velbloudice Goldie měla na krku několik nádorů.
Plzeňská zoo utratila velbloudici Goldie, měla několik nádorů na krku

Zoologická a botanická zahrada města Plzně přišla o samici velblouda dvouhrbého Goldie. Kvůli nevyléčitelné nemoci musela zoo třiadvacetiletou velbloudici...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.