Jednou z nejzářivějších hvězd Apetit festivalu bude jistě šéfkuchař a guru...

Jednou z nejzářivějších hvězd Apetit festivalu bude jistě šéfkuchař a guru české gastronomie Zdeněk Pohlreich. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Na Apetit festivalu zavoní smažení švábi i kapučíno připravené v dusíku

  • 2
Pokrmy, na které jsou pyšné nejlepší restaurace z regionu, i netradiční delikatesy z hmyzu či živé květy, ochutnají návštěvníci plzeňského Apetit festivalu. Ten se uskuteční 17. a 18. května v areálu za obchodním centrem Plaza. Organizátoři slibují, že se na něm předvede elita mezi kuchaři.

"Nebude chybět Zdeněk Pohlreich a představí se i Roman Paulus, jehož zásluhou již potřetí restaurace Alcron obhájila michelinskou hvězdu," láká Petr Jirásek z pořádající agentury Pigs Production.  

Dalšími hosty pak budou třeba rytíř francouzského řádu Chaine des Rotisseurs za gastronomii Dalibor Navrátil a také Veronika Koko Kokešová, foodblogerka roku 2013. Návštěvníci se mohou těšit i na italskou kuchyni v podání italského šéfkuchaře Riccarda Lucque.

Součástí festivalu je i soutěž o titul  "Západočeská restaurace roku 2014" bude letos bojovat vybraných patnáct restaurací a z nabídky dvaceti pivovarů a minipivovarů návštěvníci vyberou nejlepší pivo.

"V letošním ročníku přibylo pět nových restaurací a tři pivovary. Novinkou je také soutěž Food cup Czech Specials která si klade za cíl prezentaci kulinářského bohatství České republiky. Zúčastní se jí restaurace U Salzmannů, Švejk a Stará Sladovna, které jsou zařazeny do projektu Czech Specials. Tyto restaurace připraví soutěžní pokrm inspirovaný jednou z typických surovin západočeského kraje," vysvětlil Jirásek.

Kromě nabídky menu soutěžních restaurací budou gurmány lákat i další restaurace, kavárny, bary a vinaři.

K mání budou i potraviny od farmářů

Ani letos nebude chybět molekulární kuchyně Petra Koukolíčka, která nabídne například nitrokapučíno, tedy kapučíno připravené v tekutém dusíku, s jablečným štrúdlem nebo parmskou šunku jako kaviár.

"O nevšední zážitek se postará Kantýna Fresh Bistro s nabídkou živých květů nebo také restaurace Šach Mat, která bude lákat na hmyzí speciality, jako je štír nebo smažený šváb na chutney," dodal Jirásek.

Jako obvykle bude součástí festivalu také soutěž středních škol "Vaříme s regionální potravinou".

Na své si přijdou i milovníci vína, kteří budou moci ochutnat tuzemská i zahraniční vína. Samozřejmostí je nabídka kaváren či barů s míchanými nápoji, farmáři nabídnou regionální speciality, připraven je i bohatý doprovodný program.

Na hudebním pódiu vystoupí kapely YOYO band nebo Vltava a pro milovníky humoru jsou připravena vystoupení "Na stojáka".

Organizátoři slibují, že festival bude letos opět o něco větší a návštěvníci si budou moci pohodlně vychutnat nabízené delikatesy v rozšířených odpočinkových zónách.