Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na Apetit festivalu zavoní smažení švábi i kapučíno připravené v dusíku

  16:24aktualizováno  16:24
Pokrmy, na které jsou pyšné nejlepší restaurace z regionu, i netradiční delikatesy z hmyzu či živé květy, ochutnají návštěvníci plzeňského Apetit festivalu. Ten se uskuteční 17. a 18. května v areálu za obchodním centrem Plaza. Organizátoři slibují, že se na něm předvede elita mezi kuchaři.

Jednou z nejzářivějších hvězd Apetit festivalu bude jistě šéfkuchař a guru české gastronomie Zdeněk Pohlreich. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

"Nebude chybět Zdeněk Pohlreich a představí se i Roman Paulus, jehož zásluhou již potřetí restaurace Alcron obhájila michelinskou hvězdu," láká Petr Jirásek z pořádající agentury Pigs Production.  

Dalšími hosty pak budou třeba rytíř francouzského řádu Chaine des Rotisseurs za gastronomii Dalibor Navrátil a také Veronika Koko Kokešová, foodblogerka roku 2013. Návštěvníci se mohou těšit i na italskou kuchyni v podání italského šéfkuchaře Riccarda Lucque.

Součástí festivalu je i soutěž o titul  "Západočeská restaurace roku 2014" bude letos bojovat vybraných patnáct restaurací a z nabídky dvaceti pivovarů a minipivovarů návštěvníci vyberou nejlepší pivo.

"V letošním ročníku přibylo pět nových restaurací a tři pivovary. Novinkou je také soutěž Food cup Czech Specials která si klade za cíl prezentaci kulinářského bohatství České republiky. Zúčastní se jí restaurace U Salzmannů, Švejk a Stará Sladovna, které jsou zařazeny do projektu Czech Specials. Tyto restaurace připraví soutěžní pokrm inspirovaný jednou z typických surovin západočeského kraje," vysvětlil Jirásek.

Kromě nabídky menu soutěžních restaurací budou gurmány lákat i další restaurace, kavárny, bary a vinaři.

K mání budou i potraviny od farmářů

Ani letos nebude chybět molekulární kuchyně Petra Koukolíčka, která nabídne například nitrokapučíno, tedy kapučíno připravené v tekutém dusíku, s jablečným štrúdlem nebo parmskou šunku jako kaviár.

"O nevšední zážitek se postará Kantýna Fresh Bistro s nabídkou živých květů nebo také restaurace Šach Mat, která bude lákat na hmyzí speciality, jako je štír nebo smažený šváb na chutney," dodal Jirásek.

Jako obvykle bude součástí festivalu také soutěž středních škol "Vaříme s regionální potravinou".

Na své si přijdou i milovníci vína, kteří budou moci ochutnat tuzemská i zahraniční vína. Samozřejmostí je nabídka kaváren či barů s míchanými nápoji, farmáři nabídnou regionální speciality, připraven je i bohatý doprovodný program.

Na hudebním pódiu vystoupí kapely YOYO band nebo Vltava a pro milovníky humoru jsou připravena vystoupení "Na stojáka".

Organizátoři slibují, že festival bude letos opět o něco větší a návštěvníci si budou moci pohodlně vychutnat nabízené delikatesy v rozšířených odpočinkových zónách.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Veronika Petrová přijela kvůli volbám až ze Švýcarska. (20. 10. 2017)
Je to povinnost, říká žena, která kvůli volbám jela z Curychu do Plzně

V pět ráno přijela do Plzně a o půlnoci se vrací zpět do Curychu. Stovky kilometrů cestovala šestadvacetiletá Veronika Petrová jen proto, aby mohla jít k...  celý článek

Prezident Miloš Zeman se starostou Horšovského Týna Václavem Mothejzíkem. (19....
Těžba lithia se možná nevyplatí. Je třeba vyčkat na průzkum, řekl Zeman

Prezident Miloš Zeman se během druhého dne svojí návštěvy Plzeňského kraje vyjádřil k plánované těžbě lithia v Česku. Při setkání s občany v Horšovském Týně...  celý článek

Vítězný návrh siluety světce od Adama Kovalčíka se nelíbil některým...
Referendum o světci a palmě v Nepomuku nebude, projekt se odkládá

Referendum o vybudování siluety svatého Jana Nepomuckého na kruhovém objezdu v Nepomuku na Plzeňsku se neuskuteční. Rozhodli o tom zastupitelé města. Projekt...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.