Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dva stejné bůčky, dvě rozdílné chuti. Kuchaři čarovali na grilu

Zauzený přírodní bůček s bylinkami, dobrou solí a pepřem nebo experimentální úprava boku s japonskou omáčkou teriyaki? Dva zkušení kuchaři Martin Kortus a Michal Zámečník opět spojili síly, aby v keramickém grilu typu kamado vytvořili z vepřového boku dvě zcela rozdílné chutě.

Grilovat bůček není zase až tak obvyklé, ale kuchaři se snažili ukázat, že ugrilovat ho ve velkém kusu je snadné. Zatímco Michal Zámečník rád experimentuje a má rád asijské chutě, Martin Kortus spoléhá na minimum koření a tak dal přednost „české“ variantě, ve které nesmí chybět česnek.

Raději bez kostí

Kilo vepřového boku se snažte koupit již bez kostí, rychleji se udělá, a pohodlněji se krájí. Zakoupený bůček rozkrojte na dvě stejně velké části a sundejte z něho kůži. Při grilování by mohla ztvrdnout a při konzumaci by byla nepříjemná. 

Postup krok za krokem

Technik, jak sundat kůži, je hned několik, postačí malý nožík. Přední částí nože řízněte pod kůži, kterou postupně odřezávejte. Druhou rukou si kůži přidržujte. 

Nebojte se říznout i mimo tuk do masa. Důležité je, aby na mase zůstala dostatečná tuková vrstva, do které nožem nařežete rastr až k masu, aby se tuk mohl v grilu hezky vypotit. Nezapomeňte, že tuk je nositelem chuti a speciálně vepřové maso je trošičku nasládlé a musí se trochu více nasolit.

Tymián, česnek a omáčka

Martin Kortus použil čerstvý rozmarýn, dva stroužky česneku a kvalitní mořskou sůl z Mallorcy Sa Sall. Rozmarýn nasekal velmi najemno, stejně tak česnek. 

Pošlete fotku a recept z grilu a vyhrajte

Kuře pečené společně s přílohou

Zúčastněte se soutěže o pět grilovacích pečetí, grilovací rukavice a zástěry. Napište recept a pošlete fotografie z grilovačky. Kompletní informace najdete zde.

„Tvrdé bylinky se na maso dávají vždy na začátku, aby stihly povolit. A když se používají měkké bylinky jako třeba bazalka tak se dávají zase nakonec, aby v nich zůstalo jejich aroma,“ doplnil jeho kolega Michal Zámečník. 

„Pro ty, co mají lehčí žaludek, se z česneku vyndává klíček, speciálně, když česnek používáte zasyrova. Pokud ho tepelně upravíte, tak klíček nevadí,“ upozorňuje Kortus. 

Nasekaný rozmarýn je pak potřeba důkladně promíchat s nasekaným česnekem a vytvořit z nich pastu, kterou je potřeba lžicí vetřít do mřížky nakrojeného boku. 

„A protože ho budeme udit, což je delší proces, veškeré chutě se stihnou dostatečně natáhnout do masa,“ dodává zkušený lektor vaření.

Michal Zámečník stejně nasolené maso navíc opepřil a namarinoval japonskou omáčkou teriyaki (ve vyhledávačích ji najdete i pod názvem terijaki).

K bůčku si připravil thajský zelný salát, na který bude potřeba hlávkové zelí, mrkev a zázvor. 

Vše se nastrouhá, zalije rybí omáčkou a zelenina se důkladně promačká. Lehce osladíte cukrem a přidáte sezamový olej. Nakonec dochutíte citronovou šťávou, která salát dokonale odlehčí. 

Jako náhradu lze použít vinný ocet. Citron i vinný ocet nabourají tuk, a jídlo je pak mnohem lépe stravitelnější.

Griluje se velmi pomalu

Zapalte gril, do kterého nasypte pelety na uzení – kuchaři tentokrát použili s vůní oregana. Do rozpáleného grilu vložte tlumič (konvektor), abyste zabránili přímému kontaktu ohně s grilovanou surovinou, a vložte do něho připravené boky, které pak pomalu uďte. 

Teplotu grilu se snažte držet mezi 80 až 110 stupni Celsia. Tímto způsobem je třeba udit asi tři hodiny, dokud nedosáhnete vnitřní teploty masa 78 stupňů Celsia. 

Pokud chcete mít opravdovou jistotu, že bok je uvnitř správně udělaný, použijte teplotní sondu měřící teplotu v mase. Některé modely jsou propojeny s chytrým telefonem, takže jakmile se dosáhne požadovaná teplota, telefon vás upozorní.

Maso nakrájené na tenké plátky můžete začít ihned podávat. Stejně tak po jeho vystydnutí ho můžete dát do lednice a chodit mlsat několik dní.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Rozpalte jarní grilovací sezonu marinovaným lososem v asijském stylu

Marinovaný losos s asijskou omáčkou a jasmínovou rýží

VIDEO Lososa, jednu z nejoblíbenějších ryb, můžete udělat na pánvi, v troubě i na grilu. Zkuste ho jednou...

Vinná klobása a italská salsiccia jsou sestry. Vyrobte je zgruntu od střívka

Na grilu obojí klobásy připravíte úplně stejně.

VIDEO V Česku nesmí o Vánocích na svátečním stole chybět tradiční vinná klobása, v Itálii zase jejich...

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...