Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Plzeňské restaurace zakazují kouření. Připojila se i vyhlášená pivnice

  • 72
Někteří plzeňští restauratéři předběhli zákonodárce a ve svých podnicích zakázali kouření. Prvním barem, kde si už hosté nezapálí, je Jekyll & Hyde na Americké třídě. Nekuřácká už je také vyhlášená pivnice Na Parkánu i Saloon Roudná.

Plzeňský bar Jekyll & Hyde se rozhodl od 1. ledna pustit na neprobádanou cestu. V podniku, v němž v určité denní hodiny kouřila drtivá většina hostů, si nově nezapálíte.

„Je pravda, že už se kvůli tomu někteří lidé ve dveřích otočili a odešli. Oznamovali jsme to na našich stránkách, ale oni si mysleli, že si děláme legraci,“ krčí rameny spolumajitel baru David Gross.

Pro vyznavače cigaretového dýmu je na ulici před barem připravená markýza a popelníky. Gross si je vědom toho, že v současném počasí to není zrovna komfortní řešení, nedá se s tím však podle něj nic dělat.

Jekyll & Hyde funguje ve sklepních prostorách u pomníku na Americké třídě a, jak říká Gross, v okamžiku, kdy si zapálilo padesát lidí, se v podniku nedalo dýchat. „Klimatizace jela naplno po celou dobu, vyvětrat to ale přesto nešlo,“ vysvětluje David Gross.

Bar otevírá v osm hodin ráno a dopoledne tu podle něj seděla drtivá většina kuřáků. Majitelé věří, že hosty jejich rozhodnutí od návštěvy neodradí. „Uvidíme, jak se to projeví, ale je to spíš otázka několika týdnů,“ míní David Gross.

Reakce na facebookových stránkách baru jsou zatím různé, objevují se nadšené, ale i ty zcela odsuzující. „Také mezi personálem je většina kuřáků, ani ti to nevnímají zrovna pozitivně,“ přiznává Gross.

O tomto opatření uvažovali majitelé zhruba rok. A když dosud zákaz kouření v restauraci neschválili zákonodárci, rozhodli se novinku zavést sami. Jako první bar v Plzni.

Od Nového roku si nezapálí hosté už ani v šenku Na Parkánu, vyhlášené plzeňské pivnici. Majitel k tomuto kroku přistoupil na základě přání hostů. „Na návštěvnosti se to zatím vůbec neprojevilo. Všiml jsem si, že přicházejí i stálí hosté, kteří kouří,“ říká jeden z obsluhujících číšníků.

Předejít poslance se rozhodl také Saloon Roudná. Podle obchodní manažerky Venduly Kaasové to bylo jednoznačně na přání návštěvníků.

„Sledujeme recenze i reakce hostů na internetu. Vesměs byli vždy spokojení, když si na něco stěžovali, bylo to zpravidla právě kouření v podniku,“ popsala Kaasová a dodala, že restaurace nabízí kvalitní kuchyni a tu si lidé lépe vychutnají v nekuřáckém prostředí.

Pro kuřáky je zde připravena zcela oddělená a dobře odvětraná místnost. „Nechtěli jsme, aby hosté museli chodit s cigaretou ven. Proto jsme se zavedením opatření čekali až do 1. ledna, než bude vše připravené,“ vysvětluje Kaasová.

Jak se novinka projeví v praxi, si zatím netroufá odhadnout. „Na sociálních sítích si to řada lidí pochvalovala, ale objevily se i hlasy, že je to diskriminace kuřáků,“ přiznala Kaasová. Protikuřácký zákon nyní leží ve Sněmovně, v polovině prosince jej poslanci po několikahodinovém jednání poslali do druhého čtení.

Souhlasíte se zákazem kouření v restauracích?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 13. ledna 2016. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 1199
Ne
Ne 249