V černickém pivovaru Purkmistr vaří vánoční speciály pravidelně, letos mají nachystané dvě speciality.

V černickém pivovaru Purkmistr vaří vánoční speciály pravidelně, letos mají nachystané dvě speciality. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Pivařské Vánoce budou mít v Plzeňském kraji chuť čokolády nebo hrušek

  • 3
Skořice, čokoláda, hrušky. V tomto případě se nejedná o přísady do vánočního cukroví, ale do piva. Vánoční speciály si totiž žádají netradiční příchuti. A sládkové v Plzeňském kraji toto pravidlo i letos dodrželi měrou vrchovatou.

Období před Vánocemi je časem pivních speciálů. „Letos jsme připravili třináctistupňový polotmavý vídeňský speciál a také světlou třináctku s pomerančem a skořicí,“ vyjmenovává sládek plzeňského pivovaru Pašák Václav Ebrl.

Dvě speciality si připravili i v Purkmistru. „Jedná se o adventní čtrnáctku vídeňský speciál a silnější světlý sedmnáctistupňový speciál uvařený ze tří druhů sladu a tří druhů chmele,“ říká Petr Míč z pivovaru. 

„Připravená máme tři piva. Tmavou čokoládovou čtrnáctku, vanilkovou sedmnáctku a také třiadvacetistupňové svrchně kvašené pivo typu IPA,“ informuje Petr Petružálek, sládek dobřanského pivovaru Modrá hvězda.

Tmavou čtrnáctku tradičně o Vánocích servírují v pivovaru Groll. A jinak tomu není ani letos.

Mok o stejné stupňovitosti i barvě si připravili i U Rytíře Lochoty.

Pivaři si speciály žádají

Silnější pivo německého typu bock mají zase navařeno u Radouše. Pivovar Pod lípou v Kyšicích pak láká na speciální čtrnáctistupňové pivo belgického typu, vyrobené z šesti druhů sladů, tří druhů chmele, svrchně kvašené s dlouhou dobou zrání. Vyznačuje se matnou měděnou barvou, jemným chmelovým aromatem se silnými ovocnými podtóny.

Speciály už návštěvníci vyžadují a málokterý malý pivovar si dovolí o Vánocích nějaký neuvařit. „Máme tmavou třináctku a medovou patnáctku. O podobná piva je čím dál tím větší zájem. Jsou populární. Lidé chtějí ochutnávat nové věci. Potvrzuje to i fakt, že podobná piva už vaří i velké pivovary,“ konstatuje sládek rokycanského pivovaru U Stočesů Jaroslav Řepiš.

Činí se i pivovary, které vznikly v letošním roce. Jedním z nich je ten U Švelchů v Sušici. „Uvařili jsme polotmavou třináctku ovoněnou hruškami a vánočním kořením,“ říká sládek pivovaru Štěpán Hajn. 

S pivními speciály tu chtějí pokračovat i v dalších měsících. „Jsme mladý pivovar a město je malé, je proto dobré oživit sortiment. Navíc sem jezdí i zahraniční turisté a ti na netradiční piva slyší,“ vysvětluje sládek s tím, že speciály by se měly na čepu objevovat celoročně.

Vánoční speciál si připravili i v horšovskotýnském pivovaru Gurmán, který funguje od letošního července. Zájemci tu mohou ochutnat patnáctistupňové svrchně kvašené pivo typu Porter. Je tmavé a s nádechem kávy.