Kapela Brutus pokřtila ve Starém Plzenci stejnojmenné pivo

Kapela Brutus pokřtila ve Starém Plzenci stejnojmenné pivo | foto: Petr Eret, iDNES.cz

Sládci navařili extra silné vánoční speciály. Mají chuť medu i vanilky

  • 2
Sládci pivovarů z Plzeňského kraje opět ke konci roku popustili uzdu své fantazii a navařili vánoční speciály nejrůznějších příchutí. Na své si přijdou milovníci ovoce i koření a také ti, kteří mají oblíbený nápoj Čechů rádi v poněkud silnějším provedení.

„V chladnějším období je prostor pro piva s vyšším obsahem alkoholu, která v létě pít nejde,“ říká Petr Míč z plzeňského pivovaru Purkmistr.

Připravené tu je patnáctistupňové svrchně kvašené pivo anglického typu India Pale Ale. K ochutnání mají rovněž vídeňský speciál. „Vyznačuje se hebkou sladkostí s kořeněným dozníváním. Je sladší než ležák,“ popisuje Petr Míč.

Ještě silnější je světlý vánoční speciál. Jedná se totiž o sedmnáctku. „Je to hodně silný speciál určený pro vánoční chvíle pohody, nikoliv na žízeň,“ konstatuje.

O vánoční piva je prý vždy takový zájem, že málokdy na čepu vydrží do Silvestra. Proto tu ještě mezi svátky budou moci pivaři vyzkoušet šestnáctku Bock.

„Jde o silný polotmavý ležák německého typu s karamelovou chutí,“ doplňuje Petr Míč. A v limitované edici jsou připravené ještě dvě rarity. Jsou to vymražované verze šestnáctky a sedmnáctky. Díky speciální technologii je možné u těchto piv dosáhnout vyššího procenta alkoholu. Jeho obsah je tu devět až deset procent.

Na vyšší obsah alkoholu sází o Vánocích tradičně také v dobřanské Modré Hvězdě. „Stejně jako vloni tu máme extra silné pivo Svatý Vít. Jde o třiadvacetistupňový speciál s použitím australského, amerického a novozélandského chmele,“ informuje sládek Petr Petružálek.

K Vánocům patří i ochucená piva. A dvě taková si připravili i v tomto pivovaru. Zájemci mohou ochutnat vanilkovou sedmnáctku a čokoládovou čtrnáctku. „Novinkou je dobřanská Black IPA. Obsahuje i karamelový slad. Chuť má tóny kávy a exkluzivní hořké čokolády,“ dodává Petr Petružálek.

Ovoce si jako přísadu do svátečního piva vybrali v sušickém pivovaru U Švelchů. „Máme tu hruškový speciál se skořicí a hřebíčkem. Vloni jsme vsadili na stejné ovoce, ale tentokrát jde o pšeničné pivo. Chuti se v něm krásně snoubí. Jde o lehké pití,“ říká majitel pivovaru František Švelch.

Po takto ochucených pivech je prý velká poptávka. „Kupují si je i lidé, kteří jinak pivo nepijí. Jsou zvědaví, jak chutná. Většinou se zákazníci, kteří se ho napijí, dělí na ty, kterým vyloženě chutná, a na ty, kteří si ho už nedají,“ doplňuje Švelch.

Příchuť hrušky ucítíte i ve speciálu čižického pivovaru U Bizona. Ovšem v trochu jiné podobě. Tady totiž pro svůj svrchně kvašený Christmas ALE zvolili příchuť pečené hrušky a pečeného jablka.

Pivní speciál jako dárek

Podobné specialitky lidé konzumují nejen čepované v restauraci, ale mnohdy je v lahvové podobě kupují jako vánoční dárky pro své blízké. To potvrzuje Tomáš Grimm z rokycanského pivovaru U Stočesů. „Přichystali jsme i vánoční medovou čtrnáctku. Nabízíme ji i ve speciálních lahvích jako dárek. I o to je velký zájem,“ dodává Tomáš Grimm.

Plzeňský Pašák má na čepu dvanáctistupňový polotmavý Vídeňský speciál a světlou třináctku s příchutí vanilky a skořice. Pivovar Pod Lípou v Kyšicích si pak přichystal zázvorový speciál. Chodovar navařil dvanáctistupňový světlý Zimní speciál chmelený zeleným hlávkovým chmelem a Černý ležák s karamelovým aroma a chutí čokolády.

Sváteční piva mají každoročně v pivovaru Radouš. „Letos tu máme polotmavý svrchně kvašený Amber Ale. Je to pivo, které nevaříme moc často. Tak jednou, dvakrát do roka při speciálních příležitostech,“ uvádí sládek Vili Ilgner.

Tento rok navařili ještě jednu raritní záležitost.

Na vánoční koncert oblíbené české kapely Brutus se stylovým názvem Brutus Beer. „V minulosti už jsme navařili pivo pro skupinu Abraxas. Brali jsme to zase jako další výzvu,“ říká Vili Ilgner.