V Sušici se otevřel nový pivovar U Švelchů.

V Sušici se otevřel nový pivovar U Švelchů. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Nový pivovar vaří desítku Sušičák a má správní radu jako v Postřižinách

  • 2
Po pětašedesáti letech má Sušice na Klatovsku zase svoje pivo. Vaří se v novém a momentálně asi nejmladším pivovaru v Čechách nazvaném U Švelchů. Jeho majiteli jsou tři bratři - František, Luboš a Zdeněk a jejich majstrštykem je desetistupňové lehké pivo se střední hořkostí Sušičák.

„Máme rádi pivo, ale hlavně jsme chtěli obnovit něco tradičního v Sušici, když se tu zlikvidovalo sirkařství. Jsem sušický patriot a chci, aby tohle krásné město mělo zase něco tradičního, pěkného, co bude dělat Sušici jméno,“ vysvětlil čtyřiačtyřicetiletý František Švelch, nejstarší z bratrské trojice, která nový pivovar vlastní.

Co se vaří U Švelchů

Sušičák - desetistupňové světlé výčepní, lehké pivo, dobře pitelné, se střední hořkostí.

Nuželický ležák - dvanáctistupňové pivo s vyšší hořkostí, zlatavé barvy.

Sušičák polotmavý - dvanáctistupňové pivo se střední hořkostí, jantarové barvy. V chuti je hořkost sladěná s jemnou sladkostí karamelu.

Na zimu plánuje sládek Sušičák tmavý speciál - třináctistupňové pivo se střední hořkostí.

Příští rok v létě se bude čepovat Sušičák pšeničný - jedenáctistupňové, svrchně kvašené, světlé pivo ovocné chuti a vůně.

„Plán v nás zrál už léta, v listopadu jsme začali vše připravovat a od dubna jsme se pustili do realizace,“ upřesnil František Švelch.

Minipivovar sídlí v Nuželické ulici v objektu oblíbeného hostince Bouchalka. Historickou budovu z devatenáctého století koupil František Švelch v roce 1998 od města a provozoval v ní restauraci.

Také proto nechybí v minipivovaru kuchyně, jíž se chopil zkušený kuchař, který patnáct let vařil v Irsku. „Ale základem v našem minipivovaru je česká kuchyně včetně chuťovek k pivu,“ upřesnil Švelch.

Na Bouchalce je k dispozici třicet míst v kuřácké části a šedesát míst v nekuřácké místnosti, které vévodí měděná varna a v jejímž rohu je i stylové piano.

U Švelchů vaří pivo Sušičák zkušený sládek Štěpán Hajn. „My jsme mu dali recepturu a nastínili naši představu a tento sládek se přesně trefil do naší noty. Je to profesionál a vzájemně jsme si sedli,“ pochvaloval si František Švelch, kterému sládka doporučil majitel firmy, který stojí za technologií pivovaru. Ta je úzce spjata s kovovýrobou v Chrástu, jejíž majitelé jsou Karel a Pavel Švelchové.

„To jsou bratranci a i právě tato skutečnost byla jedním z důvodů, proč jsme se do toho všeho pustili,“ dodal František Švelch. 

Podotkl, že pro začátek budou U Švelchů vařit zatím pět druhů piv. Sortiment se ale bude časem měnit a možná i rozšiřovat.

„Zatím budeme pivo čepovat jen u nás na Bouchalce a v našem vodáckém kempu v Sušici. Chceme udržet kvalitu, kterou jsme nastavili, aby se naše pivo dostalo do povědomí lidí,“ uvedl majitel.

A proč název Sušičák? „Myslím, že je to skvělý suvenýr z našeho města,“ vysvětlil Švelch.

Zajímavostí nového sušického minipivovaru je správní rada. Ta je po vzoru kultovního filmu režiséra Jiřího Menzela Postřižiny třináctičlenná.

„S nápadem přišel Tomáš Cihlář, který je jejím členem a který se už dlouho zabývá historií pivovarnictví a je autorem několika publikací a knih. Hodně nám také pomáhal,“ dodal František Švelch.