Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Vejce, na jejichž skořápkách se našla salmonela, pocházejí z Ústecka

  • 10
V pokrmu z vývařovny ZRTAS, který na Plzeňsku způsobil epidemii salmonelózy, byla vejce z chovu v Ústeckém kraji. Rozbory prokázaly, že nebezpečná bakterie byla na skořápkách těchto vajec. Zatím ale není jasné, jak a kdy se tam dostala. V chovu a balírně vajec nyní provádí šetření veterinární správa.

„Obdrželi jsme od orgánů ochrany veřejného zdraví pouze předběžnou informaci o podezření na výskyt salmonel na povrchu vajec použitých pro výrobu pokrmu podezřelého jako zdroj nákazy lidí na Plzeňsku,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Potvrdil, že pracovníci veterinární správy nyní provádějí šetření a odebrali vzorky v podezřelém chovu nosnic v Ústeckém kraji a také v třídírně a balírně vajec v Praze. 

„Do prokázání výskytu salmonel ve vejcích nebudeme zveřejňovat jména provozovatelů, u kterých provádíme šetření,“ řekl Pejchal.

Distribuce vajec z podezřelého chovu je nyní pozastavena. „Je nutné vyčkat na výsledky laboratorního vyšetření odebraných vzorků. Analýza stále probíhá, trvá od čtyř do sedmi dnů,“ sdělil Pejchal.

Podle jeho slov v podezřelém chovu nosnic probíhá národní monitoring salmonel. Za posledních 12 měsíců zde bylo odebráno 24 vzorků a ani v jednom se přítomnost salmonel neprokázala. 

Rozbor vnitřku vajec zatím hygienici nemají

V šetření epidemie salmonelózy pokračují také plzeňští hygienici, kteří ve čtvrtek obdrželi další dílčí výsledky rozborů vzorků odebraných ve vývařovně. „Všechny nové výsledky jsou negativní. Dále tedy platí, že salmonela se našla v pokrmu a na skořápkách použitých vajec,“ konstatoval ředitel Krajské hygienické stanice Přemysl Tomašuk.

Doplnil, že hygienici čekají ještě na další výsledky, které přicházejí postupně. Podle Tomašuka stále není hotový rozbor vajec jako takových. Čeká se i na dokončení rozboru výtěrů zaměstnanců vývařovny a stěrů z prostředí. „Vzorků jsou desítky,“ podotkl Tomašuk s tím, že vývařovna bude zavřená minimálně do konce tohoto týdne.

Epidemie salmonelózy, která zasáhla více než 130 lidí, propukla v pátek, kdy vývařovna ZRTAS připravila přes 180 porcí špaget „á la carbonara“ s parmazánem, anglickou slaninou a vejcem.

V nemocnicích je nyní sedm lidí

V nemocnicích v Plzni a v Klatovech bylo s akutními střevními potížemi postupně hospitalizováno celkem přes 70 lidí. Další desítky nakažených se léčily doma.

Ještě ve středu se zdálo, že nemocných už nepřibyde. Plzeňská fakultní nemocnice hlásila, že má na infekční klinice poslední tři pacienty.

„Ty už jsme během čtvrtka propustili domů. Ve středu večer a během čtvrtka jsme ale přijali k hospitalizaci další dva pacienty, jejichž potíže souvisí s epidemií salmonelózy,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň Gabriela Levorová.

Klatovská nemocnice, kde se léčilo deset lidí, propustila ve čtvrtek prvních pět pacientů. „Další opustí nemocnici nejspíše do konce týdne,“ sdělil mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.