Vývařovna ZRTAS v Plzni na Borech znovu zahájila provoz 5. srpna a zavedla přísnější hygenická opatření.

Vývařovna ZRTAS v Plzni na Borech znovu zahájila provoz 5. srpna a zavedla přísnější hygenická opatření. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Lidé žádají náhradu škody kvůli salmonele, zdroj bakterie stále neznámý

  • 1
Vývařovna ZRTAS, jejíž „špagety á la carbonara“ nedávno způsobily na Plzeňsku epidemii salmonelózy, přijala už šest žádostí o náhradu škody od zákazníků, kteří onemocněli. Jak se salmonela na skořápky vajec dostala, ale stále není jasné, v chovu nosnic se totiž našel odlišný kmen této bakterie.

Zjišťování původu nákazy se tak začíná podobat detektivce. Státní veterinární správa sice provedla kontrolu a odebrala vzorky v třídírně a balírně vajec v Praze a také v chovu nosnic v Ústeckém kraji, ale výsledky rozborů původ bakterie neobjasnily.

„V chovu nosnic byla salmonela prokázána, ale na základě takzvané fagotypizace provedené ve Výzkumném ústavu veterinárního lékařství bylo zjištěno, že typ salmonely u drůbeže se neshoduje se salmonelou, která byla nalezena v neumytých jídelních miskách po přípravě špaget a na skořápkách vajec použitých k přípravě pokrmu,“ informoval mluvčí SVS Petr Pejchal.

Bakterie, jimiž se lidé nakazili, tudíž nepocházejí z uvedeného chovu. „Dohledání zdroje nákazy je v tuto chvíli v kompetenci krajské hygienické stanice,“ doplnil Pejchal.

Šetření může skončit i tak, že se zdroj bakterie nepodařilo najít

Podle Josefa Klepáče z Krajské hygienické stanice v Plzni zatím probíhá došetřování epidemie.

„Ale pochybuji, že ještě něco najdeme. My můžeme vyjít pouze z toho, co jsme našli v té vývařovně. Vejce, která byla do těch špaget použita, měla doklad a byla značena, a podařilo se je dohledat až k výrobci,“ řekl Josef Klepáč.

Když ale nesouhlasí serotypy bakterie, je možné, že hygienici šetření uzavřou s tím, že konkrétní zdroj bakterie se nepodařilo najít.

Vývařovna ZRTAS už přijala asi šest žádostí o náhradu škody od lidí, kteří se po špagetách s anglickou slaninou, parmezánem a vejci potýkali s bolestmi břicha a těžkými průjmy.

„Tito lidé většinou žádají o náhradu ušlé mzdy nebo chtějí vrátit peníze za odebraná jídla. V současné době od nich sbíráme dokumenty o tom, že opravdu byli hospitalizováni v souvislosti s epidemií salmonelózy. A žádáme je o trpělivost, než se došetří pravá příčina vzniku epidemie,“ sdělil zástupce šéfa společnosti ZRTAS Pavel Dobiáš.

Jeden muž chtěl proplatit dovolenou celé rodiny

Podle jeho slov lidé nepožadují nijak vysoké částky. Výjimečný byl pouze případ, kdy jeden muž chtěl proplatit dovolenou pro celou rodinu. „Náš právní zástupce řekl, že tohle už je snaha, si přivydělat. Neříkáme, že mu nezaplatíme například ušlý zisk, ale nebudeme proplácet dovolenou celé rodině,“ uvedl Dobiáš.

Podle jeho slov firma očekává, že další žadatelé přibudou. „A my budeme jedině rádi, když se ozvou. Je dobré tento problém řešit a nezametat to pod koberec, řekl Dobiáš.

Firma ZRTAS podle něj přišla po epidemii salmonelózy o část zákazníků. Někteří zrušili registraci nebo dočasně přestali odebírat jídla. Paradoxně ale přibyli i noví zájemci.

„Plus minus se dá říci, že zákazníků máme stejně jako před epidemií. Je tam rozdíl asi 100 až 150 jídel, ale také bereme v potaz, že přes léto byl odběr vždycky slabší. Denně teď vaříme 450 až 500 jídel, což je v letním období poměrně normální číslo,“ podotkl Dobiáš.

Epidemie salmonelózy vypukla na konci července a postihla více než 130 lidí, zhruba sedmdesát jich skončilo v nemocnicích v Plzni a v Klatovech.