Šéfkuchař hotelu Radisson SAS Alcron Roman Paulus

Šéfkuchař hotelu Radisson SAS Alcron Roman Paulus | foto: Lukáš Procházka, MAFRA

Svátek všech gurmánů se blíží. K plotně se postaví i šéfkuchař Alcronu

  • 0
Rizotto z divokého česneku s telecím brzlíkem, pečený halibut s artyčokovým ragú a bezinkový dortík s kandovaným citronem. Takové menu připraví na plzeňském Apetit festivalu trojnásobný držitel michelinské hvězdy a šéfkuchař hotelu Radisson Blu Alcron Roman Paulus.

"Museli jsme vybrat něco, co se dá relativně rychle zvládnout. Pokud by to bylo něco komplikovaného, museli bychom to dovézt hotové, což nechceme. Zároveň to musí být něco, o čem jsme schopni povídat. Nechceme, aby se lidi jen koukali, chceme, aby měli nějaké téma, o kterém mohou mluvit. A samozřejmě chceme uvařit něco, co bude chutné," vysvětil výběr pokrmů Roman Paulus. Vaření přímo před diváky podle něj vždy zpestří akce, jako je Apetit festival.

"Lidé se přijdou podívat, poslouchají, doufám, že je to i baví. Řekl bych, že to pomáhá k celkové osvětě," míní Paulus, podle něhož se přístup k jídlu a vaření v poslední době výrazně mění.

"Těžko si dovedu představit obor, který by byl v takovém rozkvětu jako ten náš," říká úspěšný kuchař.

Vaření je podle něj zábava. Uvědomuje si však, že pro ty, kteří mají hlouběji do kapsy, existují důležitější otázky.

Paulus osobně preferuje italskou kuchyni, a zdaleka nemá na mysli jen pizzu, ale řadu dalších italských jídel. "Jedná se o dobré suroviny, které se vlastně moc neupravují. Výsledek většinou bývá opravdu dobrý," konstatuje Paulus a dodává, že kvalitní suroviny na italská jídla se dají sehnat i u nás.

"Ale musím říct, že speciálně u té italské kuchyně platí víc než kde jinde, že na místě původu to chutná nejlíp," připouští Roman Paulus a vyvrací fakt, že by italská kuchyně byla lehká a rychlá na přípravu. "Pokud si člověk těsto nebo těstoviny připravuje sám, úplně to neplatí," varuje Paulus.

A čeho si cení na české kuchyni? "Řekl bych, že máme moc dobrá sladká jídla. Třeba jahodové knedlíky," chválí Paulus typicky českou dobrotu.

Apetit festival se uskuteční 17. a 18. května v areálu za obchodním centrem Plzeň Plaza. Roman Paulus bude vařit v neděli od 12 do 13 hodin.